Előfizetés

Szlávik: Legalább négy-ötféle vakcina áll majd a lakosság rendelkezésére

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 14:41

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főorvos elképzelhetőnek nevezte, hogy valamilyen vakcina kisebb adagban még idén érkezik az országba, nagyobb mennyiség a jövő év elejére várható.
Most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa vasárnap az M1-en. Szlávik János elmondta: Európában nagyon sok országban nem sikerül leszorítani az új esetek számát karácsonyra, Magyarországon pedig egyelőre platón van a járvány, amit azt jelenti, hogy az új esetek, a kórházban fekvők és a halottak száma sem változik. Hangsúlyozta, hogy
amennyiben az emberek továbbra is betartják a szigorú korlátozásokat, akkor remélhetőleg nemsokára csökkenni fog a fertőzöttek száma, a jelenlegi helyzet azonban nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra és szilveszterre.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa ezért arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.
Sokféle, koronavírussal szembeni védőoltás jár már a kutatások végső stádiumában, így a közeljövőben Magyarországon is legalább négy-ötféle vakcina áll majd a lakosság rendelkezésére

– mondta a főorvos.

Szlávik János hangsúlyozta, a legújabb hírek rendkívül biztatóak a vakcinákról, több országban már megkezdődött az oltás és ez a folyamat a közeljövőben Magyarországon is elindulhat. A főorvos
elképzelhetőnek nevezte, hogy valamilyen vakcina kisebb adagban még idén érkezik az országba, nagyobb mennyiség a jövő év elejére várható.

Kiemelte, hogy a vakcinák mindegyike szigorú engedélyeztetési fázisokon esett át, amelyek igazolták biztonságosságukat. Szlávik János leszögezte: egyáltalán nem igaz az oltástagadók azon állítása, amely szerint a vakcinák egy fajtája beavatkozik az emberi szervezet génállományába, hiszen az úgynevezett RNS-típusú oltások nem jutnak be a sejtmagba, ahol az emberek genetikai információ tárolódnak. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa megerősítette, nagyon sok oltóanyag hatékonysága meghaladja a 90 százalékot, ami azt jelenti, hogy a beoltottak biztosan nem lesznek betegek, nem kerülnek kórházba a koronavírus miatt. Az orosz oltóanyagot tömegesen használják Oroszországban és nagyon sok országban hozzáférhetővé teszik az önkénteseken történő tesztelésre, Kínában többféle oltóanyagot tesztelnek, köztük egy olyan aránylag egyszerű vakcinát, amely az influenza elleni védőoltásra emlékeztet, a hatékonysága pedig több mint 80 százalék - fejtette ki. Szlávik János rendkívül izgalmasnak nevezte az RNS-típusú nyugati oltóanyagokat, amelyek egyértelműen hatékonyak és biztonságosak, egyetlen hibájuk csupán, hogy nagyon hideg körülmények között kell tárolni azokat. A főorvos aláhúzta, a járvány elleni védekezésben a szakemberekkel, tudósokkal szembeni bizalom a legfontosabb, és ennek a bizalomnak az oltóanyagokra is ki kell terjednie.

Hadházy Ákos szerint „a hazug tisztifőorvost könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 13:34

Fotó: Béres Márton / Népszava
A politikus úgy véli, hogy az adatok kozmetikázása miatt nem kapja meg a kért információkat.
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos hazudott neki. 
„Müller néhány hete azt hazudta nekem, hogy nincs információjuk arról, hogy egy adott kórházban melyik napon hány koronavírusos elhunyt volt. Nos, az általa vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról letölthető az a részletes adatlap és számítógépes útmutató (interface specifikáció), amelyik a kórházakat utasítja a legrészletesebb adatok beküldésének módjáról. Nem csak annyit, hogy hányan haltak meg, hanem szinte szó szerint mindent le kell jelenteni a koronás betegekről”

– írta Hadházy.

A politikus szerint a titkolózásnak egyetlen oka lehet: az adatok kozmetikázása. Hadházy Ákos bejegyzéséhez csatolta az adatlapot és az országos tisztifőorvos válaszlevelét is csatolta bejegyzéséhez.
Amikor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylésben kérdezte Müller Cecíliát, hogy melyik kórházban hány koronavírusos beteget ápoltak a járvány kitörése óta, azt a választ kapta: „A koronavírus-fertőzöttségre vonatkozó adatokat nem egészségügyi szolgáltatónként kérik be”, ráadásul „a legtöbb esetben nem azonos a beküldő és a betegeket kezelő egészségügyi szolgáltató”. A képviselő október végén pedig egy tragikus adatra hívta fel a figyelmet a kormányzati tájékoztatás kapcsán. 

Az alaptörvény és a választási törvény módosításáról is dönthet jövő héten a parlament

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.13. 12:11

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Súlyos kérdésekről szavaz az Országgyűlés pár napon belül.
Az Országgyűlés több mint negyven törvényjavaslatról szavazhat a jövő héten. A képviselők kedden az alaptörvény kilencedik módosításáról, valamint a választási szabályok megváltoztatásáról is dönthetnek. A házelnök napirendi javaslatai alapján a parlament két ülést tarthat: egyet hétfőtől keddig, majd egy következőt szerdán. Hétfőn 13 órakor a közelmúltban elhunyt korábbi országgyűlési képviselőkre: Pécsi Ildikóra, Vojnik Máriára és Tóth Ferencre történő emlékezéssel kezdődhet az ülés, amelyet napirend előtti felszólalások és azonnali kérdések követhetnek. Kedden reggel 9 órától a temesvári népfelkelés évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést, a napirend előtti felszólalások után pedig határozathozatalokat tarthatnak. A képviselők ekkor huszonegy javaslatról dönthetnek, köztük 
az alaptörvény kilencedik módosításáról, amely a kormány szerint a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni.

A kormánypártok szerint az erősebb védelem azt jelenti, hogy az alaptörvényben rögzítenék egyebek mellett, hogy „az anya nő, az apa férfi”. A módosítást Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter korábban azzal magyarázta a Hír TV-ben, hogy ezt a tételt már sokan megkérdőjelezik a világban. Az előterjesztés emellett új fogalmakat vezet be a közpénzre, továbbá a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványra vonatkozóan. Szavazhatnak továbbá a választási törvény módosításáról is, amelyet a változtatásokat előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter a „kamupártok” elleni fellépés szükségességével indokolt. Jelenleg 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania annak a pártnak, amelyik a parlamenti választásokon országos listát akar állítani, a kormány által pár hete beterjesztett törvénytervezet ezt 50-re emelné, legkevesebb 9 megyében. Volner János Jobbikból kizárt független képviselő ehhez nyújtott be nemrég több módosító javaslatot. Ezek egyike 71 egyéni választókerületre emelné a listaállítás küszöbét, legkevesebb 14 megyére szólóan. A szerdai ülés szintén reggel 9 órakor kezdődik és a napirend előtti felszólásokat követően ugyancsak huszonegy indítványról határozhatnak. Egyebek mellett elfogadhatják a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárással összefüggő visszaélések megszüntetését célzó módosításokat, valamint az új szőlészeti és borászati törvényt. Az ülés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi üzleti jelentéséről és beszámolójáról szóló általános vitával érhet véget.