Előfizetés

Hatástalanították a világháborús bombát a Kvassay hídnál

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 21:01

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Nagyjából egy órán belül sikerült hatástalanítani a katonáknak a fővárosban, a Kvassay hídnál előkerült egytonnás légibombát. A korlátozásokat feloldották.
Pénteken egy építési területen került elő az egytonnás légibomba.        A tűzszerészi munkálatok idejére a rendőrség nagyjából egy kilométer sugarú körben lezárta a területet.  Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje vasárnap este az MTI-nek elmondta: a katonák elszállítják a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítésre. – A rendőrség a környéken elrendelt területzárást feloldotta – tette hozzá. A helyszínen a tűzszerészparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús, GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba került elő, amelynek orrgyújtó szerkezete élesített.

Vezetőváltás New Yorkban és Genfben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 20:52

Fotó: AFP
A párizsi nagykövet lecserélése után Magyarország New York-i és genfi ENSZ-képviseletén is változás várható – értesült a Népszava.
Bogyay Katalin jelenlegi ENSZ nagykövetet a tervek szerint Horváth Zsuzsanna váltja, aki Magyarország ENSZ és WTO ( Kereskedelmi Világszervezet) képviseletét vezeti Genfben. Az ő helyére Szűcs Margitot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai főosztályvezetőjét szánja a tárca vezetése. Mindkét jelöltet hétfőn hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága.
Kapcsolódó
Habsburg Györgyöt küldi a kormány Párizsba

Gődény György feladatának érzi a hiteles tájékoztatást, semmin nem változtat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 19:36

Fotó: Gődény György Facebook-oldala / markphoto.hu
A vírusszkeptikus szakgyógyszerész úgy véli, hogy tudományos alapokon nyugvó nézeteket publikál.
Nem számított Gődény György arra, hogy eljárás indul ellene. A Doktor Gődény néven elhíresült „szakgyógyszerész” a Blikknek azt nyilatkozta, hogy eszébe sem jutott, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Úgy fogalmazott, hogy ő tudományos alapokon nyugvó nézeteket publikál. 
– Senkit nem biztattam a szabályok megszegésére, a maszkviselés hanyagolására. És mégis péntek reggel a rendőrök ébresztettek. Tátottam a számat, de nem álltam ellen, hiszen a törvény emberei voltak, és házkutatási paranccsal jöttek. A kihallgatásomon vallomást tettem, közöltem, hogy nem követtem el bűncselekményt. Utána persze panaszt tettem az eljárás miatt

– mondta.

Nem volt szó arról, hogy őrizetbe vennék. Másnap egy plázában dedikálta volna könyvét, de a biztonsági őrök ezt megakadályozták. 
– Bár korábban volt rá engedély, ezt visszavonták. A fiúk korrektek voltak, közölték, hogy ezt az utasítást kapták. Ha egy könyvet is aláírok, értesítik a rendőrséget. Utóbb „mobil dedikálásra” kaptam engedélyt. Az olvasók mögöttem jöttek, és séta közben írtam alá

– mesélte.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben változtat-e a publikációin, azt felelte, hogy feladata a hiteles tájékoztatás, és semmin nem változtat. Pénteken az Operatív törzs tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette, hogy péntek reggel a rendőrség négy hangadó vírustagadónál tartott házkutatást. Több hete indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya rémhírterjesztés miatt, de felmerül a hatóság elleni uszítás gyanúja is. A szóvivő nem említett nevet, azonban később a vírusellenes nézeteiről elhíresült, tüntetést is szervező Gődény György felesége a Facebookon azt írta, hogy hajnalban rendőrök jelentek meg a lakásukon, ahol házkutatást tartottak, és elvitték a férjét. Még aznap elengedték.