Előfizetés

Az EP bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti von der Leyenéket

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.15. 14:19

Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
Bekeményített a parlament, a jogállami szabályok betű szerinti alkalmazását követeli az Európai Bizottságtól.
Az Európai Bizottság beperlésével, sőt, bizalmatlansági indítvány benyújtásával fenyegetőzik az Európai Parlament, ha az Ursula von der Leyen vezette uniós testület meghajol a tagállamok akarata előtt, és nem hajtja végre az előírásoknak megfelelően a jogállam tiszteletben tartását előíró közösségi rendeletet. Mint korábban beszámoltunk róla, az EU képviselő-testülete szerdán állásfoglalásban értékeli az állam- és kormányfői találkozó múlt heti döntéseit, köztük a jogállami rendeletről született politikai nyilatkozatot. A parlamenti határozattervezet több okból is élesen bírálja a csúcson összehozott kompromisszumot. A véglegesített és elfogadásra benyújtott szöveget az előterjesztő négy frakció – a néppárti, a szocialista, a liberális és a Zöld – megfejelte egy nyílt fenyegetéssel is. Eszerint az EP minden rendelkezésére álló jogi eszközt – köztük az EU éves zárszámadásával kapcsolatos eljárást – fel fog használni arra, hogy az Európai Bizottságot szerződéses kötelezettségeinek betartására bírja. Érdemes emlékeztetni rá, hogy a parlament 1999-ben azzal kezdte a csalással és korrupcióval vádolt uniós végrehajtó és ellenőrző testület elleni procedúrát, hogy nem hagyta jóvá az előző évre vonatkozó zárszámadását. A Jacques Santer vezette EU Bizottság nem várta meg a kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt, hanem testületileg lemondott. Az EP most ugyanezzel az eljárással fenyegeti von der Leyenéket arra az esetre, ha nem hajtanák végre a jogállami rendelet rájuk rótt előírásait és késlekednének az alkalmazásával. Az elfogadás előtt álló állásfoglalásban a képviselő-testület emellett azt is beígéri, hogy az EU Bírósága elé citálja az Európai Bizottságot, ha a Szerződéseket megsértve elmulasztja a döntéshozatalt. Erre a Szerződések 265. cikke hatalmazza fel az uniós intézményeket. Az uniós alapokból érkező kifizetéseket a jogállami normák tiszteletben tartásához kapcsoló rendelet kulcsszerepet ró az Európai Bizottságra. Feladatául szabja a tagállamok folyamatos ellenőrzését és mulasztás esetén szankciók kezdeményezését. Az állam- és a kormányfők a múlt héten elfogadott nyilatkozatukban azt követelik a testülettől, hogy halassza el a jogszabály alkalmazását mindaddig, amíg az EU Bírósága nem dönt a jogszerűségéről. Az Európai Parlament szerint a tagállami vezetők ezzel túlléptek a hatáskörükön.

December 23-án kiadhatják a Pfizer/BioNTech-vakcina EU-s engedélyét

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.15. 13:46

Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása.
Várhatóan december 23-án adja ki az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét – jelentette kedden egybehangzóan két német lap, a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német kormányzati és brüsszeli EU-s forrásokra hivatkozó beszámolók megjelenésével egy időben Berlinben sajtótájékoztatót tartott Jens Spahn német szövetségi egyészségügyi miniszter, aki az értesülést közvetve megerősítve azt mondta, az egész EU számára „nagyon jó hír”, hogy december 23-ra befejeződhet az EMA vizsgálata. Hangsúlyozta: ugyanazt az EU-s szabályt alkalmazva, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy bármely más, a többieknél gazdagabb nyugat-európai tagállam is megtehette volna, hogy nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, de a huszonhetek az összetartás, a szolidaritás útját választották. Elmondta: Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása.

Egy nap alatt csaknem 8,5 ezer koronavírus-fertőzöttet találtak Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.15. 12:50

Fotó: STR / AFP
Újabb korlátozásokról döntöttek, ezek december 19-től lépnek életbe.
Ukrajnában az előző napi jelentős csökkenés után keddre ismét mintegy kétezerrel csaknem 8,5 ezerre emelkedett az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma, viszont több mint kétszer annyian gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek. A hivatalosan közölt adatok alapján
az elmúlt napon 8416 esettel 909 082-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 233 áldozattal 15 480-ra. Eddig 522 868-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 16 ezren, az aktív betegek száma viszont csaknem nyolcezerrel 370 734-re csökkent.

A múlt hétvégén még mindkét napon nőtt az aktív betegek száma. A legtöbb új beteget, 1559-et az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 93 ezret, az elhunytaké pedig 13-mal 1610-re emelkedett.
Előző nap az országban 1479 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

A kormány előző napi ülésén néhány újabb korlátozást vezetett be, amelyek december 19-től lépnek életbe. A döntés értelmében egyebek mellett
  • az iskolákban tilos rendezvényeket tartani több osztály, illetve csoport, továbbá meghívottak együttes részvételével.
  • megtiltották a nyilvános rendezvények szervezését a szórakoztató és a vendéglátó egységekben, utóbbiak 23 órától 7 óráig csak elvitelre szolgálhatnak ki.
  • tovább korlátozták továbbá a múzeumokban, bemutatótermekben, valamint a vallási rendezvényeken azt, hogy hányan tartózkodhatnak négyzetméterenként egy zárt helyiségben, utóbbiak esetében nyílt téren kötelezővé tették a másfél méteres távolságtartást.

Tüntetnek a kisvállalkozók

Kedden ismét kisvállalkozók kezdtek tüntetést Kijevben a parlament épülete előtt. Követelik, hogy a kormány a január 8-24. közötti időszakra tervezett karanténszigorításaival semmilyen formában ne korlátozza üzleti tevékenységüket. A kabinet korábbi közlése szerint az említett januári időszakban országosan szigorú korlátozások lépnek életbe. Eszerint szünetelni fog az oktatás az iskolákban, továbbá a kávézók, bárok, éttermek kizárólag elvitelre dolgozhatnak majd. Ezenfelül csak az élelmiszereket, gyógyszereket, illat- és háztartási szereket, illetve állateledeleket árusító üzletek tarthatnak nyitva. A közösségi közlekedés viszont változatlanul működni fog.