Előfizetés

Operatív törzs: január 11-én nyitnak újra a középiskolák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.16. 12:57
Maruzsa Zoltán
Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
A pedagógusok további teszteléséről is szó volt a szerdai operatív törzs tájékoztatóján.
Csökkent azon iskolák száma, ahol rendkívüli szünetet vagy digitális tanrendet kellett elrendelni, ez is azt mutatja, hogy csökkennek az esetszámok és hamarosan kezdődik a téli szünet – kezdte a tájékoztatót Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára   Az általános iskolák tervek szerint január 4-én, a középiskolák 11-én nyitnak ki jelenléti oktatással. A középiskolákban az első hét még digitális oktatással folyik majd. A vártnál kisebb az átfertőződés mértéke az oktatási intézményekben a tesztek alapján. Januárban folytatódik a pedagógusok tesztelése, de másként fog lezajlani. Lesz rá lehetőség, hogy a pedagógusok az országos mentőszolgálat pontjain ingyenesen tesztelésnek vessék alá magukat még a január 4-i iskolanyitást megelőző hétvégén (január 2-án és 3-án) – tette hozzá Maruzsa Zoltán. A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.      Gál Kristóf közölte: szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a jármű zárt kialakítású vezetőfülkéjében. Az utasoknak azonban a tömegközlekedési eszközön a maszk viselése kötelező - tette hozzá. A szóvivő tájékoztatása szerint a kormány döntései kedd este megjelentek a Magyar Közlönyben. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a friss magyar járványadatok ismertetésével kezdte a tájékoztatót. Az elhunytak között 3 százaléknak nem volt krónikus betegsége. Vakcinára már 200 ezren regisztráltak, december végén érkezhet Magyarországra az első adag, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét megkapja és megkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása. Az első fertőzés átvészelése mintegy 6 hónapig tartó védettséget biztosít. Akik tavasszal átestek a fertőzésen, azoknak érdemes kérni az oltást, akik most ősszel, azoknak nem szükségszerű. Többféle vakcina lesz elérhető, mindegyiknél fel lesz tüntetve, hogy melyiket kinél célszerű alkalmazni. A szociális intézményekben, idősotthonokban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom - közölte Galgóczi Ágnes. Lesz egy határozat arról, hogy az idősotthonok lakói hogyan tudnak kapcsolatot tartani a családtagjaikkal, erről a napokban kapnak értesítést az intézmények. A Népszava úgy tudja, titokban már feloldották a tilalmat. Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta, hogy az igazolt koronavírus-fertőzésnek mindössze 2 százaléka egészségügyi dolgozó. 

Életet adott gyermekének, majd belehalt a koronavírusba egy 29 éves nő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.16. 10:14
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nő veszélyeztetett terhesként került kórházba, ahol tisztázatlan körülmények között kapta el a fertőzést.
Veszélyeztetett terhesként került kórházba két hónappal ezelőtt egy 29 éves nő, aki januárra volt kiírva. A Bors azt írja, a rendszeresen látogatott kismama egyre rosszabbul lett, egy koronavírus-teszt után pedig kiderült, tisztázatlan körülmények között elkapta a vírust. Az állapota annyira leromlott, hogy az orvosok úgy döntöttek, a baba megmentése érdekében császármetszést hajtanak végre. A műtét sikeres volt, de a 29 éves anyát lélegeztetőgépre kellett kötni, ezután két hétig küzdöttek az életéért. A gyermek a 31. hétben 1300 grammal született, koraszülöttként inkubátorba tették, januárban hazaviheti édesapja.

A tavalyi évet is veszteségesen zárta Lázár ingatlanos érdekeltsége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.16. 09:26

Fotó: Lázár János Facebook oldala
A Divatcsarnok Projekt Zrt. 2019-es évéről szóló beszámolót csak 2021 elején teszik közzé, személyes okokból.
Lázár János érdekeltsége, a Divatcsarnok Projekt Zrt. a törvényben előírt határidőig nem tette közzé a 2019-es évéről szóló beszámolót, ezért az Mfor.hu közvetlenül a fideszes politikushoz fordult. A leadási határidő idén szeptember végén lejárt. Ez is egy meghosszabbított határidő volt, hiszen normál esetben május végéig kell leadniuk a cégeknek a beszámolót, de tekintettel a járványhelyzetre idén a kormány meghosszabbította a határnapot. Azonban a DP ezt követően sem nyújtotta be a dokumentumait, ennek sem az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett, sem más cégnyilvántartásokban nincs nyoma. Márpedig a határidő elmulasztását a törvény szankcionálja, akár kényszertörlésig jutva. A lap egy szintén ingatlanforgalmazással foglalkozó cég képviselőjének közbeiktatásával tudta meg: a késlekedésnek személyi okai vannak, a beszámolót 2021 elején teszik közzé.   Amióta Lázár bent van a cégben, nem sikerült profitot elérniük. Erről konkrét információ egyelőre csak a 2018-as évről áll rendelkezésre, akkor - 97,4 milliárd forint volt a társaság adózott eredmény. Közlése szerint ennek alapvető oka az euró árfolyamok kedvezőtlen alakulása miatti árfolyamveszteség volt. A cégben Lázár Jánosnak 10 százalékos részesedése van.