Előfizetés

Hiszti, boszkorkányüldözés - Szijjártó megmagyarázta a Deutsch Tamás elleni néppárti eljárást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.17. 13:17

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Felmerül ugyanakkor a kérdés, miért nem lép ki a Fidesz, ha ennyi baj van ezzel a pártcsaláddal?
Furcsa, hogy az Európai Néppárt (EPP) éppen a legsikeresebb tagjával szemben folytat "boszorkányüldözést"

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint.

Az állami hírügynökség arról ír, Szijjártó Péter azt is furcsának nevezte, hogy az EPP-frakció éppen az egyik legjobban teljesítő képviselőjétől von meg jogokat. A tárcavezető egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, ha a néppárt testvérpártjai a Fideszhez hasonló teljesítményt nyújtottak volna a legutóbbi európai parlamenti (EP-) választáson, akkor most sokkal erősebb csoportot alkotnának, és nem szorulnának a zöldek és a szocialisták támogatására, és nem kellene elvtelen kompromisszumokat kötve eltávolodni attól az értékrendtől, amelyet az EPP akkor képviselt, amikor Magyarország belépett az EU-ba. Szijjártó Péter azt is közölte: ha a néppárti frakció minden képviselője úgy dolgozna, mint Deutsch Tamás, lehet, hogy jobb teljesítményt tudnának nyújtani az EP-ben. "Általános megjegyzésként" arra hívta fel a figyelmet, hogy 
miközben az Európai Néppárt elnöke az egyik náci főideológust vonta párhuzamba a magyar miniszterelnökkel, és tíz éven át folyamatosan "antiszemitázós, diktatúrázós, autoriterezős vádakkal" kell nap mint nap szembesülnie Magyarországnak, elvárják, hogy ehhez "jó képet vágjanak". Amikor azonban ők szembesülnek egy kellemetlen nyilatkozattal, azt azonnal "inzultusként kezelik és kivágják a hisztit".

Szijjártó Péter szerint érdemes lenne egyenlő mércével mérni, és ha a kölcsönös tisztelet kultúrájának visszahozatala a cél, érdemes lenne ezt a tiszteletet megadni Magyarországnak is, amelynek kormányzati berendezkedése az emberek döntésén alapul.

Megrótta Magyarországot az uniós bíróság a tranzitzónák miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 13:02
A röszkei tranzitzóna kapuja
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Most már papírja is van a kormánynak, hogy semmibe vette a közös előírásokat.
Jogellenesen tartották őrizet alatt a tranzitzónákban a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket a magyar hatóságok, megsértve a nemzetközi védelem iránti kérelmüket és kiutasításához kapcsolódó uniós jogszabályokat -

- áll az Európai Bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében.

A hvg.hu Eurológus blogja azt írja, a döntés értelmében Magyarország kötelezettséget szegett akkor, amikor az igazságos menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosítására irányuló kötelezettségének nem tett eleget. Akkor is az EU szabályaival ellentétesen járt el a kormány, amikor a menedékkérőket jogellenesen tartottak fogva a tranzitzónákban, valamint a a harmadik országok Magyarországon jogellenesen tartózkodó állampolgárainak jogellenes kiutasításához kapcsolódó eljárási garanciákat megsértette. Minderre azután került sor, hogy Magyarország a migrációs válságra válaszul 2015-ben módosította a menedékjogra és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályozását. Az Európai Bíróság álláspontja szerint azzal, hogy kötelezővé tette a tranzitzónába lépést a magyar kormány, majd drasztikusan korlátozta a naponta megvizsgált kérelmek számát, megakadályozza, hogy a menedékkérelmezők megfelelően benyújtsák kérelmüket. A bírák emlékeztetnek rá, hogy a „befogadási” irányelv kimerítően felsorolja azokat az eseteket, amelyekben a nemzetközi védelmet kérelmező őrizetbe vétele megengedett. Eközben a bírósági döntésben megállapítják, hogy a jelen ügyben nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek mellett az őrizetbe vételt az említett, határon lefolytatott eljárások keretében engedélyezik az uniós szabályok.  Különösen aggályosnak találta a bíróság azt, hogy a magyar hatóságok automatikusan, szinte mindenkit őrizetbe vettek, kivéve a 14 év alatti kísérő nélkül érkezett kiskorúakat. 

December végén már olthatják az egészségügyi dolgozókat koronavírus ellen a Pfizer vakcinájával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 12:36

Fotó: RICARDO ARDUENGO / AFP
A meghirdetetthez képest közel fél órát csúszott az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatója, ahol ismét nélkülözni kellett Müller Cecília országos tisztifőorvost.
A Nemzeti Egészségügyi Központ osztályvezetője először a reggel közölt koronavírus-adatok ismertetésével kezdte. Galgóczi Ágnes azt mondta, Magyarország felkészült a vakcinák fogadására. Bejelentette, hogy 
december végén kezdhetik meg a Pfizer vakcinák beadását az egészségügyi dolgozóknak.

Jelezte azt is, hogy 11,5 millió más, nyugati vakcinát is lekötött a kormány.  A Hír TV azt kérdezte, bemehet-e egy országgyűlési képviselő látogatni a kórházba. A kormánypárti csatorna alighanem Hadházy Ákos független képviselőre gondolt, aki kitartóan szeretne bejutni a szekszárdi intézménybe. Galgóczi Ágnes a kérdésre azt mondta, csak a végstádiumú beteg, valamint szülő  hozzátartozója lehet bent a kórházban.  Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, aki önkéntesen ment el egy koronavírus-tesztre és annak eredménye pozitív lett, az jelentkezzen a háziorvosánál.     Az ORFK szóvivője Gál Kristóf arról beszélt, 311 emberrel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában, mert megsértették a kijárási tilalmat. Emellett lecsaptak pár kutyasétáltatóra is, akik nem tartották be az 500 méteres távolságot.