Szlovákia;koronavírus;igor matovic;

2020-12-17 16:21:05

"Egy idióta a gazdasági miniszterünk, akitől hányni tudnék"

Meglepő interjút adott Igor Matovič szlovák miniszterelnök, akinek idegeit alighanem kikezdte a járványkezelés.

Egészen elképesztő beszélgetés zajlott le csütörtökön egy szlovák rádióban, ahol a miniszterelnök volt a műsor vendége. Igor Matovič a Parameter.sk beszámolója szerint azt mondta, szeretné, ha a gazdasági miniszter karácsonyig lemondana az antigén tesztek beszerzése körül kialakult botrány miatt. Majd ezt követően egy ország vezetőjétől ritkán hallható kijelentéseket tett:   

Hozzátette, a hibákat sajnálja és elnézést kért érte. "Lehet, hogy rossz kormányfő vagyok, de ezeket a következményeket nem vagyok hajlandó elviselni” - hangoztatta. Ezután remegő hangon beszélt arról, hogy a sírás kerülgeti Sulík hozzáállása miatt. 

 

Ezen felül kijelentette, már nem tudja ölbe tett kézzel nézni, amit kollégája művel. "Megváltoztathatja a törvényt, hogy megvásárolhassuk a teszteket két nap alatt, hogy életeket menthessünk, emberi életek ezreit. Ő ehelyett hét hete vásárolja a teszteket, ez normális?” – tette fel a kérdést.

A gazdasági miniszter a Facebookon reagált az elhangzottakra. Szerinte Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak, mint Igor Matovič érzelmi állapotának a kezelése. Úgy véli, rendkívül gyorsan megváltoztatni a jogszabályokat valaki kérésére nem lehet, hiszen az egy jogállamban megengedhetetlen. A gazdaságügyi minisztérium ezért nem készítette még elő a közbeszerzési törvény módosítását, ahogy azt a kormányfő kérte. Később a gazdasági miniszter törölte a bejegyzését.

A Paraméter megjegyzi, Matovič korábban többször is bírálta Sulíkot, amiért nem biztosította be időben a tömeges teszteléshez szükséges antigén teszteket, amire a tárcavezető egy nyilvános megszólalásban hazugozta le főnökét.