Előfizetés

Több mint 77 milliót érő cigarettára bukkant a NAV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.18. 11:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csaknem 50 ezer doboz adózatlan cigarettát foglaltak le a közelmúltban.
A NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói két cigiárust igazoltattak egy Pest megyei bevásárlóközpont parkolójában. Autóikból a helyszínen ezer, rejtett raktárukból pedig további 45 ezer doboz adózatlan cigaretta került elő. A nyomozók ezután átkutatták az orgazdák lakásait is, ahol a még 1 262 doboz füstölnivalót és nagy mennyiségű készpénzt találtak.           Az akcióban részt vevő harminc pénzügyi nyomozó a 47 262 doboz cigaretta mellett több mint kétmillió forint készpénzt, valamint járműveket is foglalt a bűnözőktől. A lekapcsolt orgazdák több mint 77 millió forintos kárt okoztak költségvetésnek. A NAV munkatársai dohánytermék közterületi árusítása miatt jövedéki eljárást is indítottak.    A nyomozók a két férfit gyanúsítottként hallgatták ki, egyiküket őrizetbe is vették és kérték letartóztatását. A gyanúsítottak különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság miatt akár 8 év börtönbüntetést is kaphatnak. 

Letöltendő börtönt kért az ügyészség a munkásait kizsákmányoló budapesti férfira

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.18. 11:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szinte rabszolgaként dolgoztatta egy víz és hűtő nélküli melléképületben, valamint egy öreg lakókocsiban elszállásolt „munkavállalóit”.
A vád szerint éveken keresztül dolgoztatott kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, és egy ingatlant is csalárd módon szerzett meg egyik kizsákmányoltjától az a budapesti férfi, akivel szemben letöltendő, két évtől 12 évig terjedő  börtönbüntetést indítványozott a Fővárosi Nyomozó Ügyészség (FNYÜ) – írja az ügyészségi portál. A Fővárosi Törvényszékre benyújtott vádirat szerint több a vádlott többrendbeli, minősített eseti emberkereskedelem, csalás, segítségnyújtás elmulasztása és közokirat-hamisítás miatt áll bíróság elé.  A vádirat lényege szerint egy férfi 2017-2020. között öt, kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit bírt munkára. Négyüket a tanyáján, egyiküket a lakóhelyén lévő, emberhez méltó lakhatásra alkalmatlan melléképületben szállásolta el. A tanyán vezetékes víz, hűtő nem volt, az elektromosságot szükség esetén aggregátor biztosította. A sértettek a tanyán lévő régi, szigeteletlen lakókocsiban laktak, amelyet kályhával lehetett fűteni. Egyikük hárommillió forint értékű ingatlanát a kizsákmányoló úgy íratta át a saját hozzátartozója nevére, hogy a vételárat nem fizettek meg. Azt mondta, az átírás csak ideiglenes, azért, hogy a férfi tartozásai miatt ne terheljék meg zálogjoggal az ingatlant. Azonban később a lakást felújíttatta és hozzátartozójával értékesítette. A megkárosított férfi ráadásul a tanyán, munkavégzés során megsérült, amikor a lábára rátaposott egy ló. Munkaadója csak késve vitte el orvoshoz, így két lábujját is amputálni kellett. Mindez nem volt elég, mert „munka- és szállásadója” később még bántalmazta is a sérültet, aki ezek után megszökött tőle. A bíróságon a kizsákmányolót felelősségre vonják amiatt is, hogy valótlanul jelentkezett be egy budapesti címre, mint lakóhelyre. Az FNYÜ még 2020 júliusában vette őrizetbe a vádlottat, aki jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

Nigériai kokaindílerre csaptak le Budapesten (videók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.18. 10:26

Fotó: police.hu
A lefoglalt kábítószerek között akadt olyan kapszula is, melyet tipikusan testüregben és gyomorban csempészéshez használnak a drogfutárok.
A VII. kerületi nyomozók a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve térképezték fel egy Budapesten élő nigériai férfi drogbizniszét, aki a rendőrök információi szerint kokaint és más kábítószereket is terített a fővárosban. A kábítószerkereskedő elfogására és a hozzá köthető három lakás átkutatására az erzsébetvárosi rendőrök 2020. december 16-án összehangolt akciót szerveztek a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Bevetési Osztályával, az NNI és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeivel. A 40 éves nigériai férfit éjjel, egy józsefvárosi lakásában fogták el, a kutatás során a nyomozók több mint fél kiló kábítószergyanús fehér port és növényi származékot foglaltak le. A lefoglalt kábítószerek között akadt olyan kapszula is, melyet tipikusan testüregben és gyomorban csempészéshez használnak a drogfutárok. Az elsődleges szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a kapszula kokainnal volt megtöltve, az eljárásban lefoglalt kábítószerek feketepiaci értéke pedig közel 8 millió forint. A díler másik lakásáról a rendőrök egy magát kolumbiainak valló férfit állítottak elő. Kiderült, hogy illegálisan tartózkodik Magyarország területén, a román rendőrök pedig közokirat-hamisítás miatt folytatnak eljárást ellene, mivel korábban egy hamis francia irattal próbálta meg átlépni a határt. A férfit a rendőrök az idegenrendészeti eljárást lefolytató Repülőtéri Rendőr Igazgatóságnak adták át. A BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a 40 éves nigériai férfit kábítószer-kereskedelem bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vétele mellett előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A fővárosi rendőrök az elmúlt hetekben több mint 200 kilogramm kábítószert és 279 tő marihuánát vontak ki a forgalomból. A lefoglalt drogok feketepiaci értéke meghaladja a félmilliárd forintot.