olajszennyezés;Szigetszentmiklós;környezeti károk;

2020-12-19 14:28:00

Már szállítják el az olajjal szennyezett anyagokat Szigetszentmiklósról

Évekbe telhet, mire a terület visszanyeri eredeti állapotát.

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel. Az állami hírügynökség által idézett közleményben azt írták: a területen hat munkagép dolgozik folyamatosan, s eddig csaknem 30 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.

Csak pénteken mintegy 3000 liternyi anyagot távolítottak el a szakemberek a víz felszínéről. A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe - hangsúlyozták, hozzátéve: mostanáig ezt sikerült megakadályozni és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet. A nagyobb biztonságért a felfújható merülőfal elé még egy további, úgynevezett Tausz-típusú merülőfalat is kihelyeztek a vízügyi szakemberek.

Ugyanakkor az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy 

Az OVF hétfőn közölte: szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.