oktatás;ORFK;iskolaőr;

Még több helyre kértek iskolaőrt

A rendőrségtől kapott adatok szerint szeptember elseje és december 9-e között összesen 278 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére.

Jelenleg 452 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr – közölte megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Vagyis tovább nőtt azoknak az iskoláknak a száma, ahol szükségesnek tartják a gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt őrök jelenlétét. Az ORFK korábbi tájékoztatása szerint november elején még 443, október elején pedig 422 intézményben voltak iskolaőrök.

A rendőrségtől kapott adatok szerint szeptember elseje és december 9-e között összesen 278 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére, ezek jelentős részben „bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások” voltak. Kényszerítő eszközt ez idő alatt tizenhárom alkalommal használtak. Újabb iskolaőrök képzése jelenleg nincs folyamatban, de az ORFK szerint a jövőben várható további tanfolyamok indítása.

Kiderült az is, hogy abban a tatabányai általános iskolában, ahol korábban egy 14 éves fiú megkéselte egyik osztálytársát, nincs iskolaőr. Az ügyben a Tatabányai Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást súlyos testi sértés miatt. Az ugyanakkor kérdéses, ha az intézményben lett volna iskolaőr, megelőzhető lett volna az incidens. Jogvédő és érdekvédelmi szervezetek szerint az iskolaőri rendszer önmagában nem alkalmas az intézményi erőszak visszaszorítására, ennél jóval összetettebb megoldások kellenének.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is arra hívta fel a figyelmet legutóbbi éves beszámolójában: az erőszak olyan jelenség, amely túlmutat az iskolán, pusztán iskolai eszközökkel, a nevelési-oktatási intézmények keretei között nem lehet sikeresen küzdeni ellene.

– Az erőszakos cselekmények olyan társadalmi jelenségek, amelyeket az iskola egyedül nem képes hatékonyan kezelni, és sok esetben a konfliktus komolysága miatt a hatósági eszközök már nem elégségesek a helyzet hatékony megoldásához – írta. A biztos szerint az alternatív vitarendezésben, konfliktuskezelésben, közvetítésben és szakmai tanácsadásban jártas szervezetekkel kellene együttműködni, mert csak egy ilyen összefogás adhat esélyt az összetett, jó megoldások megtalálására.