Előfizetés

Kiéheztetik a városokat

Kósa András Vas András
Publikálás dátuma
2020.12.21. 06:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
A kormány elengedte a kisvállalkozások által fizetett iparűzési adó felét, de így kevesebb pénz jut majd bölcsődékre, óvodákra és helyi bérpótlékokra is.
Országosan nagyjából 150 milliárd forintot tesz ki a kormány döntése következtében elengedett kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetett iparűzési adó, ennek 70 százaléka pedig a nagyvárosok költségvetéséből hiányzik majd – mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere.
A kormányfő szombaton ugyanis arról beszélt - miután a a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyalt -, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv), valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány támogatást ad, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.
A lapunknak nyilatkozó polgármesterek többsége szerint a döntés veszélyezteti az elvonással sújtott városok működést is, az pedig biztos, hogy a megszorítások életszínvonal-csökkenéssel járnának. A települések ugyanis részben ebből a bevételből támogatták a területükön működő bölcsődéket, óvodákat, de ebből jutott a szemétszállításra, a világításra, a parkok ápolására, kultúrára és a különböző helyi bérpótlékokra, rendőri jelenlétre is.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint a döntés különösen azokat a városokat érinti érzékenyen, amelyek területén nem működnek nagy cégek, ilyen például Eger, Kaposvár, Szekszárd vagy Pécs. Ezen városok esetében az a kérdés, mekkora lesz az állami kompenzáció, mert az iparűzési adójuk nagy része a kkv-ból származik. A kormánypárti vezetésű Győrben, Székesfehérváron, Debrecenben vagy Nyíregyházán viszont teljesen mások az arányok, ezeken a településeken több nagyvállalat is működik. Úgy vélte, a nagy önkormányzatok még mindig nem értik a kormány politikáját: minden pénz az államé, függetlenül attól, hogy hol jelentkezik. - Legfeljebb nem lesz pénz kultúrára, sportra, nem jut támogatás a civil szervezeteknek. Bedőlni, csődöt jelenteni viszont senki sem fog, arra vigyáznak – tette hozzá.
- Majd csak a jogszabályban megjelenő részletszabályok pontos ismerete után lehet kiszámolni, hogy ez a mostani döntés mekkora bevételkiesést jelent az önkormányzatnak, azaz mekkora adókedvezményt a fehérvári vállalkozásoknak – mondta lapunknak Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere. Szerinte meghatározó lesz, hogy mit tekint majd a jogalkotó kkv-nak, azaz kikre vonatkozik ez az átmeneti időre szó adókedvezmény 2021-ben. - A sosem látott mértékű fejlesztési források mellett most valószínűleg bizonyos területeken működési támogatásra is szükség lehet, de erről a pontos szabályok ismerete nélkül nem lehet felelősen nyilatkozni – tette hozzá a városvezető.
Az iparűzési adó egy részének elengedése a kormánypárti polgármestereket is érzékenyen érinti: - Az egy dolog, hogy fejlesztés egyáltalán nem lesz jövőre, de ez a lépés ellehetetleníti a működésünket is – mondta lapunknak egy név nélkül nyilatkozó fideszes polgármester. A városvezető szerint „éppen csak kezdenek magukhoz térni a döbbenetből” a bejelentés után, de már most látszik, hogy a helyiek számára alapvető életminőség romlással járó megszorításokra kényszerülnek majd. - Eddig ingyenes volt a bölcsődei ellátás, mostantól fizetni kell érte. Önkormányzati büdzséből egészítettük ki a nálunk dolgozó egészségügyiek bérét, várhatóan ezt is el kell majd vennünk, vagyis ennek hiányában sokan felmondhatnak majd, ami akár intézménybezáráshoz is vezethet. Mi fizettük a rendőrök túlórapótlékát, ezt sem tudjuk várhatóan kigazdálkodni, kevesebb rendőr lesz majd az utcákon. Eddig évente hatszor-hétszer nyírtuk a füvet a közterületen és tettük rendbe a parkokat, most legfeljebb kétszer – sorolta a tételeket. - Emögött még a politikát sem látom, mert ez a fideszes településeken is csak általános leépülést hoz majd, inkább a pánik jelének tartom – mondta.
- Alapellátási funkciók kerülnek veszélybe, ha a kormány nem kompenzálja ígéretéhez híven legalább részben a kieső bevételeket – mondta a Népszavának Miskolc polgármestere. Veres Pál szerint a város 36 milliárd forintos költségvetéséből már így is 5,5 milliárd forint esett ki a védekezés extra költségei, az elmaradt bérleti díjak vagy a már idén is visszaeső iparűzési adóbevételek miatt. 2020-ra 12,5 milliárd forinttal számoltak ebből a közteherből, de csak 10 milliárd jött be. Veres Pál azt is elmondta, csak a tömegközlekedés fenntartására 3 milliárd forint ment az iparűzési adóból, de jelentős részben ebből finanszírozzák a bérlakás állomány fejlesztését és fenntartását, a szociális ellátást és a városüzemeltetést is. - Azt ígérték, januárban tárgyalnak majd velünk a kompenzációról, nagyon várjuk – mondta Veres Pál.
- Ha cinikus akarnék lenni, akkor megköszönném a kormánynak, hogy megkönnyítik a 2021-es költségvetésünk összeállítását, hiszen kihúzhatunk belőle minden önként vállalt feladatot – közölte megkeresésünkre Mirkóczki Ádám, Eger ellenzéki polgármestere. – Összegszerűen még nem tudjuk, mekkora kiesést jelent a városnak a bejelentés, de az iparűzési adónk döntő hányada a kkv-ból származik – mondta. Szerinte korrektebb lett volna azonnal megadni az objektív kritériumokat az egyéni elbírálásokhoz, ebben az esetben ugyanis nem merülne fel sokakban az, hogy csak politikai bosszúról van szó – tette hozzá.
Hódmezővásárhely esetében az iparűzési adó háromnegyedét kkv-k fizetik, ami azt jelenti, hogy jövőre 750 millióval kevesebb bevétellel számolhat a város. - Ez már nemcsak a fejlesztéseket nullázza le, de a működést is veszélyezteti – állította Márki-Zay Péter. – Sajnos nem hiszem, hogy a kompenzációnál az ellenzéki vezetésű települések azonos elbírálásra számíthatnak, a támogatások eddig odaítélése nem ezt mutatta.

Önkormányzati bevételek kormányzati kiadások (milliárd forint)

Önkormányzati szektor működési bevétele 2426 Iparűzési adó országosan 788 KKV-tól származó iparűzési adó országosan 300 Elvont iparűzési adó országosan 150 A KÖZELMÚLT KORMÁNYZATI KIADÁSAI Határon túli gazdasági programok 90 Budapest-Belgrád vasút 82 NER-közeli vagyonkezelő alapítványok feltőkésítése 80 Magyar honvédség fegyverbeszerzés 61 Kiemelt sportlétesítmények beruházása 39 Forrás: Népszava-gyűjtés

Elsötétítéssel tiltakoznak a Szabad Városok az önkormányzatok kifosztása ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 20:29
Egy estére kihunyhatnak Budapest szimbólumainak fényei is
Fotó: Mónus Márton / MTI
Az iparűzési adó megfelezésének visszavonását követelik a polgármesterek. December 23-án este sok helyen nem lesz díszkivilágítás.
A magyar miniszterelnök a bajba jutottak megsegítése helyett kivégzi a magyar önkormányzatokat. Az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze – szögezték le a Szabad Városok Szövetségének tagjai vasárnapi közleményükben. A Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán is megosztott felhívásban tiltakozásra kérik azokat a magyar önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. Előzőleg már ellenzéki politikusok, polgármesterek sora és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is tiltakozását fejezte ki az újabb kormányzati megszorítások miatt.
„Közös tiltakozásra hívunk. Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen. A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, a közszolgáltatások védelmében december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat”

– írták.

Eddig 38 településvezető, Budapest főpolgármestere és kerületi polgármesterek között megyei jogú városok, kisvárosok és községek polgármesterei írták alá a dokumentumot, amellyel kívánják hívni a településeinken élő polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.
„Nyomatékosítani kívánjuk követelésünket, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, az önkormányzatok kivégzését jelentő döntését”

– szögezték le.

Mint kifejtették, az iparűzési adóból származó bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Figyelmeztettek is:
„Ezen feladatok ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztani a kormány.”

Hazudott Hadházyékról a Ripost és az Origo, milliós sérelemdíjat fizetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.20. 19:28
Hadházy Ákos az MTVA elleni tüntetésen, idén október 23-án
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A kormánypárti médiumoknak közzé kell tenniük a jogerős ítéletet is.
Jogerőssé vált a héten az az ítélet, amely kimondta, hogy hazugság volt, amit a Ripost és az Origo csaknem négy évvel ezelőtti cikkekben állított Hadházy Ákosról és idős szüleiről – ezt maga az ellenzéki politikus írta Facebook-oldalán. A kormánypárti médiumok Hadházy szüleit azzal akarták besározni, hogy strómanként benne voltak valamilyen törvénytelen földügyletben. Ehhez képest, mint hozzátette: szülei 6,5 hektár szőlőt művelnek, amit 40 év alatt apránként vettek és saját kezűleg telepítettek, maguk művelik a mai napig.
– A két lap köteles közzétenni az ítéletet, illetve összesen 1,8 millió forint sérelemdíjat kell fizetniük – emelte ki a független parlamenti képviselő.