Előfizetés

Szabad szemmel - Markus Ferber: Magyarország csakis az unió tagjaként tudja fenntartani nemzeti önazonosságát

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.12.21. 06:32

Nemzetközi sajtószemle, 2020 december 21.
Süddeutsche Zeitung A CDU-CSU-ban döbbenet fogadta Orbán Viktor interjúját, amely tegnap látott napvilágot a Die Welt-ben. Daniel Caspary, a kereszténydemokraták EP-delegációjának vezetője ezek után úgy látja, hogy igenis napirenden kell tartani a Fidesz tagságának kérdését. Markus Ferber, aki jó negyedszázada képviseli Strasbourgban a bajor keresztény szociálisokat, egyben pedig a pártközeli Hanns-Seidel Alapítvány első embere, sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán képtelen felfogni a lényeget. Vagyis azt, hogy ha Európa nem fog össze saját lakosságának jövője érdekében, akkor kiszolgáltatja magát mindenféle külső erőknek. És hogy Magyarország csakis az unió tagjaként tudja fenntartani nemzeti önazonosságát. Dennis Radtke, aki a múlt héten egyedüli CDU-törvényhozóként szorgalmazta Deutsch Tamás kizárását, miután az közölte: a Gestapo és az AVO módszereire emlékezteti, ahogyan Weber próbál nyomást gyakorolni a Fideszre, szóval, Radtke úgy látja, hogy Orbán megint hozta a formáját. Amit most mondott, az olyan, mintha az autokrácia aranykönyvéből származna. Ugyanakkor a Néppárt elnökének, Tusknak a párja, a lengyel Polgári Szövetség EP-delegációvezetője immár elháríthatatlannak tartja, hogy kitegyék a magyar kormánypárt szűrét. Halicki szerint teljesen egyértelmű, hogy Orbán nem erős Európában gondolkodik. Erről árulkodik, hogy megengedhetetlen módon egy szinten emlegeti Brüsszelt és az egykori Szovjetuniót. A lap maga úgy értékeli, hogy a magyar miniszterelnök láthatólag nem akar megbékélést, ezért egyre csak provokál. Pedig már megkapta a végső békeajánlatot, de az érezhetően nem érdekli, noha a múlt héten alighanem már töréspontig jutottak volna a dolgok a frakcióban, ha nem avatkozik közbe a német kormány, illetve a CDU vezetősége. Mindenesetre a képviselőcsoport kinyilvánította, hogy alapvető különbségek vannak a saját, illetve a Fidesz értékei között, és hogy megengedhetetlenek az EU elleni kirohanások. A frakció januárban dönt arról, hogy a jövőben ne csupán egyes képviselőket zárhasson ki, hanem akár egész delegációkat. Orbánt ugyanakkor az sem befolyásolja, hogy Merkel, valamint a Néppárt elnöksége fontosnak nevezte az új jogállami mechanizmust.  
Süddeutsche Zeitung A kommentár sürgeti, hogy az EU parancsoljon megálljt Orbán Viktornak, mert ő éppen azokat gúnyolja ki, akik mindig is roppant türelmesek vele szemben. Ám ennek véget kell vetni. A politikusnak sok mindent a szemére lehet hányni, de azt nem, hogy titkolná, mit gondol. A pénteki reggeli rádióinterjúkban nyíltan el szokta mondani, miként is látja a világot, és hogy mi fenyegeti Európát, valamint Magyarországot. A migránsok, az uniós bürokraták, és azok, akik szerint az nem úgy van, hogy a szülők esetében az anya mindig nő, az apa pedig férfi. Véleményét a világhálón angolul is rendszeresen közzéteszi és szívesen nyilatkozik a német sajtónak. Most éppen a Die Weltben hasonlította a brüsszeli intézményeket a moszkvai Központi Bizottsághoz, azaz egy nevezőre hozta az EU békeprogamját a totalitárius Szovjetunióval. Az EP-t pedig jogsértéssel vádolta meg, mivel az ragaszkodott, hogy beleszólhasson a jogállami mechanizmus megalkotásába. Az új eszköz ugyanakkor már csak azért is szükséges, mert az utóbbi 10 évben főként Orbán barátai és családtagjai igencsak meggazdagodtak, gyakorta uniós pénzekből. Kijelentéseivel azokból űz gúnyt, aki bent akarják tartani a Fideszt a Néppártban. A frakció a napokban ultimátumot adott magyar partnerének, ám a kizárást a CDU-CSU meggátolta, nehogy Magyarország túszul ejtse valamelyik európai tervet. Az interjú azonban arról tanúskodik, hogy Orbán azt hiszi: mindent megengedhet magának. Ám nem teszik helyre, főleg Merkel nem.
Die Zeit Németországnak nagy mázlija volt Angela Merkellel. Ezt a CDU frakcióvezetője mondta, aki 13 éve a kancellár legszorosabb szövetségesei közé tartozik. Pedig az elején nagyon nem szerették egymást, de Volker Kauder szerint hamar kialakult köztük a kölcsönös tisztelet és lojalitás. Elmondta, hogy a csaknem másfél évtized alatt soha nem támadta hátba a pártelnököt, az pedig minden döntését egyeztette vele. És amiben megállapodtak, ahhoz tartották is magukat. Merkelben igen nagyra becsüli, hogy különleges képességekkel rendelkezik: rendkívül intelligens, a gondolkodása stratégiai. Mindig előre végigveszi, hogy mi következik tervezett politikai lépéseiből. Soha nem titkolta, hogy irányvonalát a keresztény emberkép határozza meg. Ebből következik, hogy számára a menekült is isten teremtménye. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy mindenki Európába jöhet, ha odahaza elviselhetetlenné válnak az életkörülmények. Viszont Kauder nagy aggodalommal figyeli, hogy a Közel- és Közép-Keleten kereszténymentes övezetek alakulnak ki. Pl. Szíriában és Irakban. Ennek ugyanis katasztrofális következményei lehetnek az adott országok számára. Kauder, akinek szüleit bácskai németként a háború után kitelepítették Jugoszláviából, úgy véli: konzervatívnak lenne annyit tesz, hogy tisztelni kell a másikat és nem lehet annak leüvölteni a fejét. Pont ezért volt a kancellár nagy nyereség az országnak, mert olyan kormányzati stílust honosított meg, amit sokan különlegesnek tartanak. Mindig megőrzi a hidegvérét, és párbeszéd útján igyekszik meggyőzni a másikat. A parancsuralmi módszer egyébként sem járja már, még a katonaságnál és a rendőrségnél sem. Merkel azonban még ezen belül is rendkívüli módon odafigyel a másik véleményére. Ily módon egy demokratikus kormány összekapcsolja az embereket a döntéseivel. És ezt a kancellár remekül csinálta. A CDU szemszögéből pedig az volt a nagy érdeme, hogy megnyerte a politikai közepet.
Die Presse Az Európai Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet elnöke arra figyelmeztet, hogy az európai hatalmi eltolódások folytán vagy felerősödik az igény a jogállami feltételek érvényesítésére, vagy még inkább megosztották válik az EU. A brit Mark Leonard, aki politológus, utóbbi veszély elkerülésére azt javasolja, hogy a kontinens vezető hatalmai, a németek, franciák, de a spanyolok és olaszok is adjanak nagyobb beleszólást a közös dolgokba a takarékos ötök kormányainak.  Sokáig megkülönböztették a Berlin-Párizs-motort, a Mediterrán Klubot, valamint a V4-eket, Magyarországgal és Lengyelországgal az élen, de az idén becsatlakozott hozzájuk az osztrák-holland-svéd-dán-finn ötös. Valamennyien nettó befizetők, de mint a legutóbbi közvélemény kutatás igazolja: lakosságuknak egyáltalán nincs ellenére, hogy sok pénzt adjanak be a közösbe. Azt azonban elvárják, hogy cserében az unió gondoskodjon a jogállami normák érvényesüléséről, és arról, hogy az alapok ne tűnjenek el a korrupció csatornáin. Továbbá hogy országuknak legyen szavuk az érdemi döntések meghozatalánál. Merthogy ezek a társadalmak védőbástyát látnak az EU-ban az egyre fenyegetőbb világgal szemben. Ebből következik, hogy országuknak vezető helyet kell kapniuk a földrész feladatainak újra meghatározásában. De ehhez kormányaiknak bizonyítaniuk kell, hogy nem egyszerűen blokkolni kívánják más országok negatív törekvéseit, ideértve enyveskezű hatalmakat, illetve a múltba forduló törekvéseket, hanem hogy fel akarják vértezni az uniót a 21. század kihívásai ellen. És hogy a gazdaságélénkítő programot nem próbálják a minimálisra visszaszorítani, hanem hogy a cél a kontinens korszerűsítése. Az öt ország polgárai támogatják ezt az irányvonalat, úgy hogy az ötöknek be kell kapcsolódniuk az unió megújításába.
Business Insider Trump január 20-án megy, de a tekintélyelvűség marad, mind Amerikában, mind a világ többi részén, mivel változatlanul jelen vannak azok a tényezők, amelyek négy éve hatalomra segítették az elnököt. Ráadásul az irányzat képviselői másutt változatlanul hatalmon vannak, így Indiában és Törökországban. Tekintélyuralmi vezetők persze jönnek és mennek, de a Fehér Ház eddigi gazdájában az volt a különleges, hogy - az egyik spanyol üzleti iskola professzora szerint - módszereit pl. a Magyarországon és Venezuelában használt autoriter forgatókönyvből vett át. A vetélytársait bűnözőknek, a sajtót ellenségnek minősítette, de mindenen túltett azzal, hogy nem akarja elismerni a novemberi választás végeredményét. Meglovagolta, hogy négy éven át túlfűtött légkört alakított ki, közben pedig felbátorította az olyan erőskezű, tekintélyelvű politikusokat, mint Putyin és Kim Dzsong Un. Ők is, valamint Orbán, Bolsonaro, Kaczynski és Erdogan is ugyanazt a politikát és retorikát fogják használni a jövőben is, mint idáig. Azaz felforgatják a szabályokat, nyomatják az etnonacionalista populizmust, és büntetendőnek nyilvánítanak mindenféle ellenkezést a világnézetükkel szemben. Hozzájuk képest Trump kismiska volt, de ettől még bőven lesz következménye annak, amit művelt. Az őt hatalomra segítő erők továbbra is kihívást jelentenek a demokrácia ellen. Annál is inkább, mivel a republikánusok beálltak mögé, átveszik a módszereit és igyekeznek majd megkötni Biden kezét. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy más tekintélyuralmi vezetők sokkal tehetségesebbek a maguk műfajában, mint Trump volt. Már eddig is jócskán megerősödtek, gondoljunk csak Salvinira, vagy arra, hogy Kína miként bánik az ujgurokkal. Ilyenformán egyértelmű, hogy a tekintélyelvűség jön még jobban felfelé.
Süddeutsche Zeitung A szakértők pár napja még a fülük botját sem mozdították, amikor híre jött, hogy Nagy-Britanniában mutálódott a koronavírus, mert az ilyesmi lépten-nyomon elfordul. A mostani, az egész világot letaroló járványhoz is az kellett, hogy vagy 12 ezer módosulás eredményeként kialakuljon az igazán pusztító változat. Ám a szakemberek mára igencsak idegesek lettek, amikor kiderült, hogy brit kórokozó minden eddiginél fertőzőbb és szerkezete lényegesen különbözik az eddig ismertnél. Boris Johnson szerint 70 %-kal veszedelmesebb, mint az idáig ismert vírusok. Ráadásul rohamosan terjed Londonban, illetve Kent tartományban, de aligha véletlenül, vagy a lakosság rendkívüli óvatlansága folytán. hanem mert igen hatékony. Ezért a brit hatóságok már riadóztatták a WHO-t. Ugyanakkor hogy pontosan mennyire veszélyes, annak eldöntésére a laboratóriumoknak hónapok kellenek, noha már október óta ismeretes az új bajforrás. Úgy néz azonban, hogy a B.1.1.7 minden eddigit felülmúl, Londonban már az új betegek 62 %-ánál mutatták ki. És a terjedési sebessége egészen aggasztó. Biztos, hogy már átterjedt a szárazföldre, a hollandoknál és a dánoknál meg is találták. Ám még meg kell állapítani, hogy a módosult szerkezet folytán valóban erősebben meg tud-e kapaszkodni a szervezetben és könnyebben jut-e át emberből emberbe. De szakemberek azt mondják, nem valószínű, hogy az eddiginél súlyosabb megbetegedéseket okoz, mert az már látszana. Egy brit orvosi csoport pedig attól sem tart, hogy az eddigi ellenszerekkel ne lehetne leküzdeni. A gond csak ott van, hogy igazából még az eddigi vírust sem sikerült megfékezni.  

Veszekedés a Fehér Házban

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.12.20. 19:33

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Egy hónappal Joe Biden beiktatása előtt Trump még mindig ott tart, hogy ő győzött. A bukott elnök szűk stábja által pénteken este az Ovális Irodában a lehetőségekről tartott értekezlet viharos szócsatába torkollott, miután felmerült, hogy Sidney Powell ügyvédnő kapjon megbízást a Dominion cég által gyártott szavazóautomaták vizsgálatára. Powell a választások óta hajtogatja, hogy a gépek Biden-szavazatokra változtatták a Trumpra adott voksokat, ám ezt sosem tudta bizonyítani és több tucat bíróság előtt veszített pert. Most mégis keresetlen szavakkal támadta azokat, akik Trump környezetében feladnák a harcot. A New York Times értesülése szerint ezt Trump kabinetfőnöke, Mark Meadows és a Fehér Ház jogi szolgálatát vezető Pat Chipollone is kikérte magának, mire a vitából emelt hangú veszekedés lett. Ennél is észbontóbb, hogy a megbeszélésen részt vevő Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó ismét előadta azt a korábbi felvetését, hogy az elnöknek rendkívüli állapotot kellene kihirdetnie és a katonaság közreműködésével új választásokat tartani azokban az államokban, ahol viszonylag kis különbséggel maradt alul. Trump egy másik volt nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton szerint az ötlet egyszerűen felháborító, a katonai vezetők pedig már korábban elhatárolódtak minden politikai szereptől. Flynn tervének sikerére semmi esély. Mindenesetre Trump a választások után lecserélte a Pentagon teljes vezetését, s a közeli napokban Bill Barr igazságügyi miniszter is távozik. Helyére megbízottként a helyettese, Jeffrey Rosen lép, aki eddig minden kényes ügyben Trump elképzeléseinek megfelelően járt el. Az elnök azzal is meghökkenést keltett, hogy külügyminiszterének, Mike Pompeónak ellentmondva Kínának tulajdonította az amerikai kormányzati és nagyvállalati számítógépes hálózatokat ért külső hekkertámadást. Utóbbiról egyre több részlet lát napvilágot, de szakértők szerint két dolog máris vitathatatlan: ez minden idők legnagyobb számítógépes betörése és az oroszok keze nyomát viseli.   

Hollandia után Belgium és Ausztria sem enged be repülőket brit területekről

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.20. 19:30

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP
Mind több európai ország készül légizárlatra Nagy-Britanniával szemben a koronavírus új törzsének terjedése miatt.
Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium vasárnap éjféltől kezdődően egyelőre csupán 24 órára vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban.  A tilalmak bejelentésének oka, hogy Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál 70 százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel. Emiatt Ausztria szintén bejelentette, hogy nem engedi brit repülők leszállását légikikötőiben, ám az még kezdetének időpontja még nem ismert. Olaszország ugyanilyen tilalmat tervez, de a német szövetségi kormány vasárnap már azt is bejelentette:  Németország az Egyesült Királyság, illetve a Dél-Afrika közötti utazási lehetőségek korlátozására is készül. Ezzel kapcsolatban Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy a németországi repülőterek vasárnap éjféltől nem fogadhatnak járatokat Nagy-Britanniából és Észak-Írországból. A rendelkezés egyelőre december 31-ig érvényes.   A tilalom csak az utasszállító járatokra vonatkozik, teherszállító repülőket és németországi bázisra a személyzettel visszatérő gépeket továbbra is fogadhatnak a repterek. További korlátozásokról, a január 1-jétől érvényes szabályokról és a Dél-Afrikát érintő intézkedésekről hétfőn kezdik meg az egyeztetéseket.  Az ARD értesülése szerint az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét az év végéig betöltő német kormány arra törekszik, hogy a tagállamok lehetőleg egységesen válaszoljanak a mutálódott vírus rohamos terjedésére. A tervek szerint az egységes szabályozás az EU és az Egyesült Királyság közötti tengeri utakon és a Csatorna-alagúton keresztül zajló közlekedésre terjedhet ki. A televízió szerint Angela Merkel kancellár már egyeztetett is az ügyben telefonon az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével és a francia kormányfővel, Charles Michellel, Ursula von der Leyennel és Emmanuel Macronnal.  Csehország egyelőre nem állította le a légiforgalmat az Egyesült Királyságból, viszont máris szigorított az onnan érkezőkre vonatkozó karantén szabályain. A spanyol kormány az Európai Bizottsághoz fordult iránymutatásért. Izraelben is szigorítottak: már vasárnaptól kötelező karantén-szállodákba kerülnek az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, külföldiek pedig be sem léphetnek Izraelbe a koronavírus szigetországban terjedő új törzse miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a Dél-Afrikában is terjedő új vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában, továbbá Hollandiában és Ausztráliában is.