Előfizetés

A példa ragadós: az erkélyen át menekült a partiról

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.21. 12:47
Képünk illusztráció
Fotó: ERIC LALMAND / AFP
A belga tengerparti Oostendében egy partizó férfi az erkélyen át próbált menekülni a kiérkező rendőrök elől, és medencetörést szenvedett — számolt be az esetről Het Laatse Nieuws című belga bulvárlap.
A rendőrséget szombaton valamivel éjfél után riasztották az oostendei ház lakói, akik arra panaszkodtak, hogy az egyik lakásból hangos zene szűrődik ki. Az egyenruhások nyolc embert találtak a születésnapi partin. A járvány miatt hozott hatályos rendelet szerint minden háztartás egyetlen vendéget fogadhat, az egyedülállók kettőt. A buli egyik résztvevője az erkélyen át próbált elmenekülni, ahonnan leugrott, de elesett és kórházba került, ahol megállapították, hogy medencetörést szenvedett. Három másik partizót őrizetbe vettek, mert agresszívan viselkedtek a rendőrökkel. A helyszínen egy palack nitrót, vagyis nevetőgázt is találtak, amelyből a jelenlévők bizonyíthatóan fogyasztottak. A születésnapi buli résztvevőit pénzbírsággal sújtották. Belgiumban a rendőrség szinte naponta rajtaüt partizókon, akik a szabályokat megszegve többedmagukkal szórakoznak magánlakásokban. Mint lapunk is beszámolt róla, Szájer József fideszes EP-képviselő november 27-ikén egy brüsszeli szexpartin vett részt, ahonnan egy ereszcsatornán próbált elmenekülni a kiérkező rendőrök elől. Az ügyészség beszámolója szerint egy járókelő jelezte a rendőröknek, hogy látott egy férfit, akinek a keze véres volt, és valószínűleg menekülés közben sérült meg. A Szájert igazoltató rendőrök kábítószert találtak a hátizsákjában. A politikus az incidenst követően lemondott európai parlamenti manádtumáról, és kilépett a Fideszből. 

Kizuhant a 14. emeletről egy biológus Szentpéterváron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 11:18

Fotó: Fcebook/Alexander Kagansky
Emberölés gyanúja miatt folyik a nyomozás.
Őrizetbe vettek egy 45 éves szentpétervári lakost, aki a gyanú szerint megölte Alekszandr Kaganszkij biológust – írja az Interfax. Az orosz hírügynökség vasárnap számolt be arról, hogy Szentpéterváron egy 16 emeletes épület udvarán holttestet találtak. Később kiderült, hogy az elhunyt Alekszandr Kaganszkij, és leesett a 14. emeletről. Az Interfax egy forrása szerint a biológus nem sokkal halála előtt összeveszett otthonában egy ismerősével, aki látogatóban volt nála.  Az újabb információk szerint büntetőeljárás indult emberölés gyanúja miatt. A nyomozók egy 45 éves helyi férfit gyanúsítanak a bűncselekménnyel. Kaganszkij világhírű biológus volt. Dolgozott Szentpéterváron, Washingtonban és Edinburghben, ő vezette a vlagyivosztoki Távol-Keleti Szövetségi Egyetem orvosi központját, és rákkutatással is foglalkozott.
A The Sun arról számolt be, hogy szúrt sebeket is találtak a biológus holttestén. A portál azt írta, hogy Kaganszkij koronavírus elleni vakcina fejlesztésén is dolgozott, de arról nincs információ, hogy pontosan melyik oltóanyagon.

Lengyelország, Norvégia, Dánia és Finnország is leállítja a légi közlekedést az Egyesült Királyságból

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.21. 10:19

Fotó: Artur Widak / AFP
Az érintett országok hatóságai biztonsági okokból, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolták a döntést.
Müller vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: hétfő délelőtt a lengyel kormány kötelékében működő, a koronavírus-járvány kezelésére hivatott válságstáb megvitatja a korábbinál 70 százalékkal fertőzőbb koronavírus-változat délkelet-angliai felbukkanása nyomán kialakult helyzetet. A lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk közölte: a válságstáb ülésén a légijáratok felfüggesztésének időtartamáról is tárgyalnak. Vasárnap több ország döntött úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból. Norvégia, Dánia és Finnország is leállítja a közvetlen légi közlekedést az Egyesült Királyságból az új típusú koronavírus fertőzőbb variánsa miatt - jelentették be hétfőn az érintett országok hatóságai. A norvég és a dán intézkedés egyelőre 48 órára érvényes, de meghosszabbítható. Dániában eddig kilenc, november közepe óta levett mintávban mutatták ki a vírus új változatát. "A cél az, hogy áttekinthessük a helyzetet, amely a vírus mutációja miatt állt elő, és meghozhassuk kellő intézkedéseket" - mondta Bent Hoie norvég egyészségügyi miniszter. A finn távközlési és közlekedési hatóság tájékoztatása szerint Finnországba hétfő déltől 14 napon át nem lehet berepülni az Egyesült Királyságból. Ott egyelőre nem észlelték az új vírusvariánst. Az Egyesült Királyságból Norvégiába érkezőknek két szűrővizsgálaton kell átesniük. Egy tesztet legkésőbb az országba érkezést követő 24 órán belül el kell végezni, a másodikat pedig legkorábban egy héttel később. Aki az elmúlt két hétben érkezett a szigetországból, annak is tesztet kell végeztetnie "amilyen gyorsan csak lehet". Emellett kivétel nélkül 10 napra karanténba kell vonulniuk és értesíteniük kell a helyi önkormányzatot. Az új vírusváltozat miatt több európai ország és Kanada is leállította a légi közlekedést az Egyesült Királyságból.