Előfizetés

Elszólta magát az orosz titkosszolgálat, Navalnij megölése volt a céljuk

H. G.
Publikálás dátuma
2020.12.21. 18:18

Fotó: EVGENY FELDMAN / AFP
Telefonbetyárkodott egyet az ellenzéki politikus, így született a beismerő vallomás.
Két nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin ünnepélyesen felköszöntötte a „100 éves” orosz hírszerzést, kiderült, hogy már a KGB sem a régi. Legalábbis az egyik jogutódnál, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB) gondok lehetnek a kiképzéssel. Konsztantyin Kudrjavcevnek tudnia kellett, hogy nyilvánosságra került a neve és telefonszáma, mégis felült az egyszerű cselnek és háromnegyed órán át beszélt Alekszej Navalnijnak - arról, hogy miképpen akarták megölni. A Sihani városkában lévő különleges katonai egységnél szolgáló vegyészről, mint azt a múlt héten Népszava is megírta, a brit Bellingcat és az orosz Insider tényfeltáró honlapok nyomozása állapította meg, hogy tagja volt a korrupcióellenes aktivistát megmérgező titkosszolgálati csoportnak. A CNN moszkvai stábja még be is csöngetett a díszes társaság egy másik tagja Oleg Tajákin lakására. Ezek után érthetetlen, hogy Kudrjavcev miként árulhatta el a merénylet részleteit éppen a kiszemelt áldozatnak. A valahol Németországban lévő Navalnij az FSZB egyik központi számáról érkezőnek álcázta hívását és a Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Nyikoláj Patrusev munkatársaként mutatkozott be. Azt mondta, azzal bízták meg, hogy járjon utána, miért nem sikerült a kitervelt akció. A csoport több tagját is felhívta, de csak Kudrjavcev szája járt el. A katonai vegyész szerint a tervezéssel nem volt baj, a kudarc több tényező szerencsétlen összejátszásának tudható be, legfőképpen annak, hogy a Tomszkból Moszkvába tartó repülőjárat kényszerleszállást hajtott végre Omszk repülőterén, ahol Navalnij gyors orvosi kezelést kapott. Neki a Novicsok nevű idegméreg nyomainak eltüntetése volt a feladata, s ennek során külön figyelmet fordított az áldozat alsónadrágjára – mint kiderült, a ruhadarab belsejét kenték be a halálos vegyülettel. A dózissal sem lehetett baj, sőt, még többet is használtak az ajánlott adagnál. A megtisztítandó ruhát egy bizonyos Mihailtól kapta. Utóbbi nem más, mint az FSZB regionális részlegét vezető Mihail Jevdokimov. Ő óvatosabb volt Kudrjavcevnél, amikor Navalnij felhívta, azt mondta, nyilvános vonalon nem beszélhet a részletekről. Annyit azért elismert, hogy ő adta át a ruhadarabokat. Vlagyimir Uglev, aki a 70-es években részt vett a Novicsok kifejlesztésében, már korábban is úgy vélte, hogy az alsónadrágot használhatták a mérgezésre: ehhez aligha nyúl hozzá más, mint a kiszemelt áldozat és a vele érintkező bőrfelület is vékonyabb, mint például az ember sarkán, ahová a zokni révén lehet eljuttatni a porított vegyszert. A legújabb fejlemények kapcsán most a Medúza nevű orosz portálnak megerősítette, hogy a titkosszolgálat alighanem az eredetileg cseppfolyós Novicsok új, szilárd halmazállapotú változatát használhatta. A mérget feltételezhetően egy Alekszej Alekszandrov nevű ügynök csempészhette be a szállodába, a mérgezés előtti éjszaka telefonját az épület közvetlen közelében észlelte a cellaállomás. Alekszandrovról amúgy Kudrjavcev nagyon elismerően beszélt Navalnijnak…   

Hivatalosan is indulhat december 27-én a tömeges oltás Magyarországon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.21. 16:16

Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
Zöld utat kapott az Európai Pfizer vakcinája.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot.

- számolt be róla az MTI.

Ez azt jelenti, hogy már a karácsonyt követő napon itthon is el lehet kezdeni a tömeges oltásokat a vakcinával. Szintén az állami hírügynökség számolt be arról, hogy az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal. AZ MTI a Reuters hírére hivatkozik, mivel a hírügynökség betekintést nyerhetett egy belső, uniós dokumentumba. A bizalmas jellegű információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben azt írta, hogy Washington 100 millió - ugyanazon oltóanyag - darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró. Mint a Népszava is beszámolt róla, Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár csütörtökön a Twitteren közölte azt az ártáblázatot, amely alapján Belgium a gyógyszergyáraknak fizet a védőoltásokért. Nem sokkal később a politikus eltávolította bejegyzését. Ebben a táblázatban a Pfizer vakcina egy adagjának ára Belgium számára 12 euró (14,6 dollár) volt, ami sokakban azt az érzetet keltette, hogy ez az unió által elfogadott teljes ár.  A táblázatban szereplő egyéb oltások ára is alacsonyabb volt az uniós források által ismertetettnél. "A szállításkor mindig van egy teljes ár és egy ár" - mondta a vakcinagyártókkal folytatott megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek, amikor arra kérték, hogy tisztázza az EU és a belga ár közötti különbséget. 

Aligátorrá változhatunk a koronavírus-vakcina beadatása után - legalábbis a brazil elnök szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 15:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jair Bolsonaro most sem hazudtolta meg magát.
Még önmagához képest is szokatlan kijelentést tett a hírhedten koronavírus-ellenes brazil elnök. A beszédről a Fox News híre alapján a 24.hu számolt be. Ebben az ország első embere közölte, nem fogja magát beoltatni a koronavírus ellen. 
"Páran azt mondják, ezzel rossz példát mutatok. Hé, seggfejek, idióták, mit akartok ezzel a rossz példával, már elkaptam a vírust, már vannak antitestjeim. Miért kéne újra megkapnom a vakcinát?"

Bolsonaro a Pfizer gyógyszergyártó és vakcinája ellen hergelt a folytatásban. Hallgatóságával megosztotta abbeli gyanúját is, hogy a cég nem véletlenül kérte a lehetséges mellékhatások miatti felelősségre vonás alóli felmentését. Szerinte teljesen egyértelmű, hogy nem vállalják emiatt a felelősséget. 
"Ha aligátorrá válsz tőle, az a te problémád… És ami még rosszabb, hogy manipulálják az emberek immunrendszerét."

- fogalmazott a brazil elnök.