Előfizetés

Csaknem 60 ezer éve jégbe fagyott farkaskölyköt vizsgálnak kutatók

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.22. 08:57

Fotó: Grant Zazula
Az állat tökéletes állapotban megőrződött maradványai alapján a szakértők ismereteket szerezhetnek az akkor élő farkasok életmódjáról és a modern farkasfajokkal való rokonságukról - közölték a Des Moines-i Egyetem tudósai.
Az 57 ezer éves múmiát 2016-ban fedezte fel a kanadai permafrost (állandóan fagyott) talajban egy aranybánya dolgozója. A Yukon közigazgatási területen élő tr'ondek hwech'in őslakos nép a Zhur nevet adta az állatnak.
"Ez a valaha talált legteljesebb farkasmúmia. Gyakorlatilag 100 százalékban érintetlen, csupán a szemei hiányoznak"

- mondta Julie Meachen, az egyetem anatómiakutatója, az eredményeket bemutató tanulmány társszerzője. A szakértő szerint nagyon ritka, hogy ilyen leletet találjanak a régióban. Ehhez az állatoknak haláluk után gyorsan kell konzerválódniuk a jégben, mielőtt a test oszlásnak indul vagy mielőtt más állatok felfalják. "Azt feltételezzük, hogy az odújában lehetett és nagyon hirtelen pusztult el, amikor az ráomlott. Az adatok alapján nem éhezett, halála idején nagyjából héthetes lehetett" - mondta Meachen. Még az állat táplálékát is meg tudták vizsgálni. "Ami igazán meglepett minket, az az, hogy vízi állatokat is fogyasztott, főként lazacot" - emelte ki a kutató. A farkasok a jégkorszakban általában bivalyokkal, pézsmatulkokkal vagy más nagy szárazföldi állatokkal táplálkoztak. A farkaskölyök örökítőanyagában kapcsolatot találtak régi oroszországi, szibériai és alaszkai farkasfajokkal. Megtisztítása és konzerválása után Zhurt a Kanada északnyugati részén található Whitehorse-ban lévő Yukon Beringia Központban állítják ki.

Kedden sem lesz sok kedve kimenni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 21:21
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Olyan borult idő várható, mint amilyen az elmúlt napokban volt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden továbbra is döntően borult időre számíthatunk. Ugyanakkor egyre inkább frontfelhőzet lesz a jellemző, de északkeleten az alacsonyszintű rétegfelhőzet helyenként még tartósan megmaradhat. A reggeli órákban északnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely napközben elsősorban az ország északi, északkeleti felét érinti. Nagyrészt eső várható, de az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti határvidéken átmenetileg havas eső is előfordulhat. Csapadékra a délnyugati vidékeken a legkisebb az esély. A délnyugatira, délire forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2 és 10 fok között valószínű, amely nagy területen az esti órákban állhat be.

Szerdán az összefüggő felhőzet délnyugat felől átmenetileg nagyobb területen felszakadozik, de főként északkeleten, keleten marad a túlnyomóan borult idő. Az északi és keleti tájakon van nagyobb esély - többnyire gyenge intenzitású - esőre. A déli, délnyugati szél megélénkül, főleg a Dél-Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 14 fok között valószínű, északkeleten lesz hűvösebb, délnyugaton a legenyhébb az idő.

Eltemették a gyereküket, aki egy héttel később haza toppant

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 20:45
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A szokatlan eset Romániában történt.
Gabriel Luca még októberben tűnt el, ekkor jelentették idős szülei eltűnését a hatóságoknak - számol be helyi sajtójelentésekre hivatkozva a Főtér. A rendőrök egy hónappal később találtak egy holttestet, amelyről azt feltételezték, hogy az eltűnt férfié, ezért behívták a legközelebbi hozzátartozókat. Ők azonosították Gabriel Lucát, akit ezt követően a szülei december 10-én el is temettek. 
Csakhogy a halottnak hitt fiú december 18-án sértetlenül hazatért a családi otthonba.

A rendőrség most újra nyomoz az ügyben, hiszen nem tudni, kit temetett el tévedésből Gabriel Luca családja. Az nem derül ki, merre járt a gyermek, és miért nem adott magáról hónapokig életjelet.