farkas;múmiakutató;

Csaknem 60 ezer éve jégbe fagyott farkaskölyköt vizsgálnak kutatók

Az állat tökéletes állapotban megőrződött maradványai alapján a szakértők ismereteket szerezhetnek az akkor élő farkasok életmódjáról és a modern farkasfajokkal való rokonságukról - közölték a Des Moines-i Egyetem tudósai.

Az 57 ezer éves múmiát 2016-ban fedezte fel a kanadai permafrost (állandóan fagyott) talajban egy aranybánya dolgozója. A Yukon közigazgatási területen élő tr'ondek hwech'in őslakos nép a Zhur nevet adta az állatnak.

"Ez a valaha talált legteljesebb farkasmúmia. Gyakorlatilag 100 százalékban érintetlen, csupán a szemei hiányoznak"

- mondta Julie Meachen, az egyetem anatómiakutatója, az eredményeket bemutató tanulmány társszerzője.

A szakértő szerint nagyon ritka, hogy ilyen leletet találjanak a régióban. Ehhez az állatoknak haláluk után gyorsan kell konzerválódniuk a jégben, mielőtt a test oszlásnak indul vagy mielőtt más állatok felfalják.

"Azt feltételezzük, hogy az odújában lehetett és nagyon hirtelen pusztult el, amikor az ráomlott. Az adatok alapján nem éhezett, halála idején nagyjából héthetes lehetett" - mondta Meachen.

Még az állat táplálékát is meg tudták vizsgálni.

"Ami igazán meglepett minket, az az, hogy vízi állatokat is fogyasztott, főként lazacot" - emelte ki a kutató. A farkasok a jégkorszakban általában bivalyokkal, pézsmatulkokkal vagy más nagy szárazföldi állatokkal táplálkoztak.

A farkaskölyök örökítőanyagában kapcsolatot találtak régi oroszországi, szibériai és alaszkai farkasfajokkal.

Megtisztítása és konzerválása után Zhurt a Kanada északnyugati részén található Whitehorse-ban lévő Yukon Beringia Központban állítják ki.