Színház- és Filmművészeti Egyetem;vezetés;jogsértés;Fővárosi Törvényszék;ítélet;hallgatók;

2020-12-23 17:06:55

SZFE-vezetés: február 1-től folytatható az oktatás

Hiába rendelt el a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelmet a félév befejezésére.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) jelenleg oktatás nem végezhető, az csak 2021. február 1-től, a szükséges feltételek fennállása esetén folytatható – olvasható az intézmény vezetőinek szerdai közleményében. 

Álláspontjuk szerint a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma ezt december 21-i határozatában erősítette meg. Ezzel szemben, ahogy azt a Népszava kedden megírta, a Fővárosi Törvényszék december 18-i ítélete szerint:

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a diákoknak, és az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogukat csorbítja a fenntartói rendelkezés. Így a bíróság elrendelte az azonnali jogvédelmet, amely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, amíg a kuratórium elleni per folytatódik.

A közleményben átértelmezve a bíróság végzését, azt állították, hogy az „nem arról szól, hogy a fenntartó döntése jogszerűtlen”.   

Sőt, kijelentették:

Meg is magyarázzák álláspontjukat, amelyben minden felelősséget a hallgatókra hárítanak:

Az SZFE-vezetés instrukciója, hogy az oktatás folytatását – lehetőség szerint – úgy kell megszervezni, hogy a tavaszi félév folyamán a 2020/2021-es tanév őszi félévének tanulmányi követelményei is teljesíthetők legyenek. Ők ehhez kérik „minden egyetemi munkavállaló és a hallgatók együttműködését”.