Ételt az életért alapítvány;szegénység;koronavírus;

2020-12-25 15:36:18

Kegyetlenül elmélyítette a járvány a hazai szegénységet

A különböző civil szervezetekről sokkal többen kérnek segítséget, mint tavaly.

Az ételosztások igénybevevői közül minden negyedik-ötödik a koronavírus következménye miatt szorul segítségre” – mondta Szilaj Péterné, az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője a Telexnek. A portál munkatársai egy borsodi faluba kísérték el az alapítvány munkatársait, ahol melegételt és tartós élelmiszereket osztottak a rászorulóknak - idősek, egyedülállók, családanyák is várakoztak a sorban.

Idén a járvány és a gazdasági válság miatt különösen sok kérés érkezik az alapítványhoz, tavasz óta ugrássszerűen megnőtt az igény, miközben a járvány jókora nehézségeket állít a jótékonysági szervezetek elé. Hiszen a gyülekezési tilalom miatt november közepe óta nem lehet tömeges ételosztásokat szervezni. A krisnások például a Népligetben és a Blaha Lujza téren tartottak minden évben ételosztásokat, ahol kígyózó sorokban álltak az emberek.

Így idén a kisebb falvakra koncentráltak, azt mesélik, olyan kisebb településekre is eljutottak, ahova egyébként nem tudtak volna menni. Előzetesen az önkormányzatokkal, családsegítőkkel vették fel a kapcsolatot, és helyben állították össze a rászorulók listáját, mert ők látják, kiknek van rá a legnagyobb szüksége.