Előfizetés

Vályi-Nagy István: az oltás biztonságos

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.26. 11:54
Szlávik János infektológus főorvos beoltja Várnai Zsuzsanna főorvost a Dél-pesti Centrumkórházban
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény - jelentette ki szombaton a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.
Vályi-Nagy István örömét fejezte ki, hogy a 125 éves, eredetileg is fertőzőkórháznak épült Szent László kórházban, - amely a koronavírus-járványban "elsővonalas" intézmény volt, ahol a fertőzötteket ellátták - kezdték meg az oltások beadását Magyarországon. Úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt. A Dél-Pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik. A főigazgató elmondta: első körben a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás. Vályi-Nagy István leszögezte: az oltás veszélytelen; és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit - kollégáit és a lakosságot is -, hogy oltassák be magukat. 
Szlávik János infektológus főorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezető főorvost. Magyarországon ő kapta meg az első oltást.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Százmilliárdos állami ajándékot kapott a Mathias Corvinus Collegium alapítványa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.26. 10:03
Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szenteste napján jelent meg a kormányhatározat.
A részvénypakett és ingatlanok után most csaknem százmilliárd forinttal tömték ki Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítványát – írta a 444 a közvetlenül karácsony előtti kormányzati döntésről.  A Magyar Közlöny december 24-i számában szereplő kormányhatározatból annyi derült ki, hogy a Tihanyi Alapítvány pénzbeli vagyoni juttatása, pontosan 94 535 000 000 forint a „Gazdaságvédelmi programok előirányzatból, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő, valamint fejezetek közötti és fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításokból” származik. A Mathias Corvinus Collegiumot, mint a 25 éve létező tehetséggondozó szakkollégiumot tavasszal minősítették közvagyont kezelő szervezetté, év végén még alaptörvényt is módosították miatta, miközben elképesztő vagyonnal tömték ki. Többek közt megkapta az állam maradék, legalább háromszázmilliárdos MOL- illetve Richer-részvénypakettjét, és nagy értékű ingatlanokat is. A korábbi törvény-, majd alaptörvény-módosítás miatt az MCC nemcsak kezelője, hanem tulajdonosa is a megkapott vagyonnak, az lényegileg elvesztette közvagyon jellegét. A most kapott százmilliárdról az RTL Klubnak a Mathias Corvinus Collegium főigazgató-helyettese, Lánczi Péter elmondta, hogy mivel a jelenlegi működési modellt felváltja egy 35 helyszínes Kárpát-medencei hálózat, az összeget ennek kiépítésére költik majd.

Meghalt 118 beteg, 1198 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.26. 09:38

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
6 003 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen.
1 198 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 315 362 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 951 főre emelkedett - közölte szombat reggel a kormányzati tájékoztató központ.  A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 126 482 fő, az aktív fertőzöttek száma 179 929 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 20%-a budapesti. 6 003 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 24 878-an vannak, a mintavételek száma 2 607 298-ra emelkedett.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (60 752) és Pest megyében (39 734) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 457), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 020), Hajdú-Bihar (17 947) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 711). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6082). 
Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A kijárási tilalom este 8 órától érvényes hajnal 5 óráig, és szilveszterkor életben lesz. Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is. Ma megérkezett az első vakcina-szállítmány Magyarországra a Dél-Pesti Centrumkórházba, elsőként az egészségügyi dolgozók oltása kezdődik meg.  Ezt az következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.