Előfizetés

Százmilliárdos állami ajándékot kapott a Mathias Corvinus Collegium alapítványa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.26. 10:03
Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szenteste napján jelent meg a kormányhatározat.
A részvénypakett és ingatlanok után most csaknem százmilliárd forinttal tömték ki Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítványát – írta a 444 a közvetlenül karácsony előtti kormányzati döntésről.  A Magyar Közlöny december 24-i számában szereplő kormányhatározatból annyi derült ki, hogy a Tihanyi Alapítvány pénzbeli vagyoni juttatása, pontosan 94 535 000 000 forint a „Gazdaságvédelmi programok előirányzatból, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő, valamint fejezetek közötti és fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításokból” származik. A Mathias Corvinus Collegiumot, mint a 25 éve létező tehetséggondozó szakkollégiumot tavasszal minősítették közvagyont kezelő szervezetté, év végén még alaptörvényt is módosították miatta, miközben elképesztő vagyonnal tömték ki. Többek közt megkapta az állam maradék, legalább háromszázmilliárdos MOL- illetve Richer-részvénypakettjét, és nagy értékű ingatlanokat is. A korábbi törvény-, majd alaptörvény-módosítás miatt az MCC nemcsak kezelője, hanem tulajdonosa is a megkapott vagyonnak, az lényegileg elvesztette közvagyon jellegét. A most kapott százmilliárdról az RTL Klubnak a Mathias Corvinus Collegium főigazgató-helyettese, Lánczi Péter elmondta, hogy mivel a jelenlegi működési modellt felváltja egy 35 helyszínes Kárpát-medencei hálózat, az összeget ennek kiépítésére költik majd.

Meghalt 118 beteg, 1198 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.26. 09:38

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
6 003 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen.
1 198 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 315 362 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 951 főre emelkedett - közölte szombat reggel a kormányzati tájékoztató központ.  A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 126 482 fő, az aktív fertőzöttek száma 179 929 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 20%-a budapesti. 6 003 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 24 878-an vannak, a mintavételek száma 2 607 298-ra emelkedett.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (60 752) és Pest megyében (39 734) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 457), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 020), Hajdú-Bihar (17 947) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 711). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6082). 
Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A kijárási tilalom este 8 órától érvényes hajnal 5 óráig, és szilveszterkor életben lesz. Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is. Ma megérkezett az első vakcina-szállítmány Magyarországra a Dél-Pesti Centrumkórházba, elsőként az egészségügyi dolgozók oltása kezdődik meg.  Ezt az következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.   

Megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.26. 08:44

Fotó: Béres Márton / Népszava
A koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.
Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina - hangzott el az M1 szombat reggeli Híradójában. Az első oltóanyagszállítmány szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt. Onnan rendőrségi felvezetéssel viszik tovább. A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.
A Koronavírus Sajtóközpont korábban azt közölte: az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni. Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása - közölte a sajtóközpont.