becsületsértési per;antiszemitizmus;Trócsányi László;

Nem becsületsértés, ha antiszemitának nevezik Trócsányit

Elutasította a belga bíróság Trócsányi László keresetét, amelyet a Fidesz EP-képviselője a brüsszeli Világi Zsidó Közösségi Központ (CCLJ) nevű szervezettel szemben nyújtott be.

A volt igazságügyi miniszter azt kifogásolta, hogy a szervezet „xenofób, rasszista, antiszemita miniszternek” nevezte az igazságügyi tárcát 2014-19 között vezető politikust. A per háttere egy 2018-as eset, amikor Trócsányi László igazságügyi miniszterként részt vett volna egy migrációs konferencián Belgiumban a Saint-Louis Egyetemen.

A CCLJ tiltakozásul kiadott egy közleményt, amelyben Trócsányit a fenti jelzőkkel illette és úgy fogalmazott, hogy miniszterként az Orbán-kormány menekültellenes politikájához adja a nevét, ráadásul romaellenes kijelentést is tett. (A miniszter akkor „radikalizálódó romákról” beszélt.) Trócsányi László becsületsértésért indított pert, keresetét azonban egy brüsszeli bíróság elutasította. A testület azzal indokolta a döntést, hogy a miniszter aktívan részt vállalt a magyar kormány politikájában, így például a Soros György ellen folyó propagandaháborúban.