Előfizetés

Pályázat nélkül jut Matolcsyék alapítványa egy budavári hotelhez

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.12.30. 15:57

Fotó: Google Street View
A Magyar Közlöny szerint az értékes ingatlanon tudományos, oktatási, kutatási tevékenység zajlik majd és a pénzügyi kultúrát fejlesztik.
Állami tulajdonú ingatlan versenyeztetés mellőzésével történő értékesítéséről döntött a kormány a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) javára – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből.
Bár a kormányhatározat csupán az állam száz százalékos tulajdonában álló „Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlanról” szól, amelyhez „független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken” juthatnak hozzá, az MTI-vel maga az alapítvány közölte, hogy a budai Várban a Szentháromság téren álló Burg Hotel épületéről van szó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt években közpénzekből felhizlalt, értékesebbnél értékesebb ingatlanokat megszerző alapítványa, mint az a Népszava idén augusztusi cikkéből is kiderült: nagyjából a teljes magyar oktatási büdzsé tizedével, 279 milliárd forinttal gazdálkodik, ám a „közpénzjellegüket elvesztő” javaikat igen kevés haszonnal forgatják.
Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés magyarázata szerint az ingatlan átpasszolására a PADME „tudományos, oktatási és kutatási tevékenységének bővítése és terjesztése, a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében” van szükség.

Az adásvételi szerződést az MNV Zrt. köti majd meg Matolcsy György vezette MNB alapítványával, a fenti „társadalompolitikai közérdekű célok eléréséhez”. Ha megvan az értékbecslés, két hónapon belül gazdást is cserélhet az értékes ingatlan, amiért Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a felelős. A PADME azt állítja:
„létrejöttük óta óta olyan történelmi szempontból jelentős, emblematikus helyen lévő ingatlanokat újítanak fel és hasznosítanak az alapítvány oktatási, tudományos céljaira, amelyek kihasználatlanul, illetve elhanyagoltan álltak.”

Több raklapnyi tábori ágyat és hálózsákot küld Magyarország Horvátországnak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.30. 14:50

Fotó: STRINGER / AFP
A segélyszállítmány szerda kora délután indul el a katasztrófavédelem logisztikai bázisáról, és várhatóan még az esti órákban megérkezik a horvát polgári védelem Zágrábhoz közeli raktárbázisára.
Hat raklapnyi segélyszállítmányt indít a magyar katasztrófavédelem Horvátországba a földrengés okozta helyzet kezelésére. A keddi 6,3-as erősségű földrengés kezelésére Horvátország az Európai Unióhoz fordult segítségért. Sátrakat, világítóeszközöket, összecsukható ágyakat és hálózsákokat kért a tagállamoktól.  Magyarország délnyugati szomszédunk megsegítésére az elsők között jelezte segítő szándékát és 
250 összecsukható tábori ágyat és 250 hálózsákot ajánlott fel, amit Horvátország el is fogadott.

A két tonnás, hat raklapból álló segélyszállítmány kora délután indul el a katasztrófavédelem logisztikai bázisáról, és várhatóan még az esti órákban megérkezik a letenyei határátkelőn keresztül a horvát polgári védelem Zágrábhoz közeli raktárbázisára.  Magyarország legutoljára 2020. március 23-án küldött segélyszállítmányt Horvátországnak. Akkor egy 5,6-os erősségű földrengést követő helyzet kezeléséhez nyújtottunk segítséget 200 tábori ággyal és 200 matraccal. Horvátországot a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg kedden kora délután. Epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt, heten meghaltak és többen megsérültek. Ezt megelőzően hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés sújtotta ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett. Szerdán több erősebb utórengést is regisztráltak.

Se tűzijáték, se italozás nem lesz idén szilveszterkor az utcákon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.30. 13:43
Romeltakarítás egy évvel ezelőtt
Fotó: Mónus Márton / MTI
Csak kertes házak udvarán van lehetőség idén a tűzijátékozásra.
A járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-t. Mukics Dániel közölte: ez azt is jelenti, hogy a megszokott szilveszteri pirotechnikai termékek nem is érhetők el a kereskedelemben. – A tűzijátékokat négy osztályba sorolják. Az elsőbe tartozók olyan, akár lakáson belül is használható játékos eszközök, mint például a tortatűzijáték, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. Ezeket a mennyiségi korlát betartásával a 14 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják – ismertette. A második osztályba olyan alacsony kockázatú kis tűzijátékok tartoznak, amelyeket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, ugyancsak a mennyiségi korlát betartásával, a 16 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják.
A harmadik osztályba a közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok tartoznak. A járvány előtt ezeket lehetett december 28. és 31. között megvásárolni és szilveszterkor felhasználni, ám idén tilos az árusításuk és a felhasználásuk is.

– A negyedik osztályba sorolják azokat a nagy tűzijátékokat, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel; ilyenekkel például augusztus 20-án találkozhat a közönség – mondta a szóvivő. Az idén tehát csak az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni, ám közterületen ezeket is tilos működtetni.
– Ez azt jelenti, hogy csak kertes házak udvarán van lehetőség a működtetésükre, a társasházak erkélye például nem minősül szabadtérnek, ott a balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot nem is lehet betartani

– tette hozzá.

Hangsúlyozta: ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron. Felhívta a figyelmet arra: a tűzijátékokat ne tárolják sugárzó hő mellett, más tűzveszélyes anyaggal egy helyen, tetőtérben, alagsorban vagy pincében, és zárják el a gyerekek elől. – Használat előtt olvassák el a használati utasítást, az elnedvesedett és utána kiszáradt vagy sérült burkolatú termékeket ne használják fel, ne irányítsuk emberre, állatra, az elhasznált, de még forró tűzijátékot pedig ne dobják a kukába, mert ki fog gyulladni – figyelmeztetett.  – A tűzijátékok megriasztják az állatokat, ezért ha lehet, a kutyát, a macskát ilyenkor engedjék be a házba – kérte Mukics Dániel. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, a tilalom szilveszterkor is életben lesz. Január 3-ig alkoholt sem szabad fogyasztani az utcán.