Előfizetés

Káel Csaba készítheti elő a fertődi Esterházy-kastély felújítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.30. 19:50
A fertődi Esterházy-kastély
Fotó: Ian Trower / robertharding via AFP
Káel Csaba kormánybiztos nemrég az SZFE-ügyben tűnt fel, most 250 millióból turisztikai beruházást készíthet elő.
A fertőd-eszterházai Esterházy-kastély és környezete hosszútávú fejlesztéséről, az „ESZTERHÁZA Turisztikai Beruházás” előkészítéséről döntött a kormány, és ehhez csaknem negyedmilliárd forintot is átcsoportosítanak a feladatra, még az idei költségvetésből – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből.  A kormányhatározat alapján az Esterházy-kastély teljes körű felújítása és a nemzetközi színvonalú kulturális és turisztikai központ megvalósítását célzó program előkészítésével – kormányzati felelősként – a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, Káel Csabát jelölik ki.
Káel Csaba rendező 2020. augusztus 19-én vette át a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől és Kövér László házelnöktől
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Káel még októberben közvetítőként tűnt fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájáért küzdő hallgatói és tanárai, valamint a felsőoktatási intézmény új vezetése között. Most kastélyügyben Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel kell együttműködnie.  Nem véletlenül, ugyanis a kormány Varga Mihály pénzügyminisztert hívta fel arra, hogy éppen a Miniszterelnökség büdzséjéből csípjék le a 250 millió forint többletforrást. A pénzt vissza nem térítendő támogatás formájában az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kapja majd. Arról nem szól a döntés, hogy a Fideszhez közel álló, idei Kossuth-díjas filmrendező, egyben a Müpa vezérigazgatója akár filmes központot is kialakíthatna a kastély területén, ugyanakkor a határozat felhívja a pénzügyminisztert:
„vizsgálja meg a beruházásnak a 2021–2027 programozási időszakban Magyarország számára hozzáférhető európai uniós források terhére történő finanszírozásának lehetőségét”.

Karácsony Gergely a járványügyi bizalom helyreállítására szólítja fel a kormányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.30. 18:44

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester sokadszorra is partnerséget kínál, hogy a kormány hagyjon fel a propagandával, és az önkormányzatokkal közösen győzze le a vírust.
A kormány továbbra is fontosabbnak ítéli saját propagandacéljait annál, hogy felnőttként kezelje a magyar társadalmat; még a védekezésben résztvevő önkormányzatokkal sem osztja meg az oltási tervét – írta a koronavírus-járvány leküzdésének egyedüli ellenszereként ismert vakcinák, illetve az oltás elleni bizalmatlanság fő okairól Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester feltette a legfőbb kérdést:
„Miért vannak mégis olyan sokan, akik a felmérések tanúsága szerint nem akarják beoltatni magukat? Kormányoknak, önkormányzatoknak, tudósoknak, orvosoknak és tudós orvosoknak most mind azon kell dolgozniuk, hogy a vakcina, az oltás iránti bizalom növekedjen. Mert ez a kulcs: a bizalom.”

– A bizalom pedig csak és kizárólag tiszta, egyenes és őszinte beszéddel, a tények ismertetésével és tiszteletével, együttműködéssel és partnerséggel állítható elő, vagy pontosabban: állítható helyre. Ezért megengedhetetlen, ezért káros, hogy a kormány továbbra sem beszél őszintén, továbbra is trükközik a járvánnyal kapcsolatos adatokkal – fogalmazott. A főpolgármester bejegyzéséhez csatolta a 444 szerdai cikkét, amely arról szólt:„Miután Karácsony Gergely arról posztolt, hogy mennyivel jobbak a fővárosi halálozási adatok a vidékieknél, az operatív törzs a napi jelentéséből inkább kihagyta az erre vonatkozó részt” A kormányzati tájékoztató oldalon valóban december 27-én közölték utoljára a budapesti adatokat részletesen, s 28-án reggel, még a napi adatok közzététele előtt Karácsony a Facebookon az Eurostat számai alapján írta meg: „a valós halálozási számok sajnos magasabbak lehetnek a közöltnél, és hogy Budapesten a halálozás fele akkora, mint az ország egészében”. Az ellenzéki politikus szerint ez szánalmas, pedig „a bizalom helyreállításán most az ország védettsége, vagyis emberéletek múlhatnak.” Ezért  felszólítja a kormányt:
  • változtasson végre a járványügyi információszolgáltatás rendjén, és minden rendelkezésére álló adatot hozzon nyilvánosságra;
  • a kormány vezetői, első helyen pedig a miniszterelnök, megszólalásaiban ne a politikai ellenzék, hanem a járvány kezelését tekintse elsődlegesnek;
  • ellenfél helyett partnernek tekintsék az önkormányzatokat, velünk közösen szervezzék meg az országos oltási programot.
Ezzel együtt felajánlotta, ha a kormány kész és képes változtatni a járványkezelésén és annak kommunikációján, akkor minden egyéb vitáik, súlyos nézetkülönbségük ellenére a fővárosi önkormányzat – és alighanem az ország minden önkormányzata – kész és képes együttműködni a kormánnyal a bizalom helyreállításban.
„Én mindenkit arra fogok bíztatni, hogy oltassa be magát, bízzon az Európai Unió által biztosított vakcinában”

– szögezte le végül a főpolgármester.

Lázár János kormánybiztos tovább halmoz: a makói fürdőfejlesztés is hozzá tartozik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.30. 17:10

Fotó: Shutterstock
A Hagymatikum bővítéséhez kell a hódmezővásárhelyiekben csalódott fideszes politikusnak forrásokat szerezni.
Új feladatot kaptam: szerezni kell a makóiaknak a turizmus fejlesztésére, a fürdő fejlesztésére újabb forrásokat és el kell végre indítani a fürdő-beruházást – dicsekedett Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, aki kormánybiztosként már eddig is számos állami beruházásért volt felelős.  Lázár, Hódmezővásárhely egykori polgármestere, illetve az előző ciklusban a Miniszterelnökséget vezető miniszter a soundcloud.com oldalra feltöltött interjúban beszélt új kormánybiztosi kinevezéséről.
„Eddig is sokat dolgoztam azért, hogy Makó városa fejlődjön, szerencsére a makói választók szorgalmának, munkájának és kitartásának köszönhetően az elémúlt éveben komoly sikereket tudhat magáénak Makó városa, amihez gratulálnunk kell. A környéken vannak városok, amelyek a széthúzást, a vitákat, a veszekedést választották”

– utalt a Fidesz számára több választáson is elveszett Hódmezővásárhelyre.

– A makói Hagymatikum bővítése, a fürdőfejlesztés ügyében teljes konszenzus van – mondta Lázár János, aki szerint őt Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaság újraindításához szükséges turizmus fejlesztésére kérte fel. Hozzátette, hogy ebben a dél-alföldi régiónak, kiemelten Gyula, Makó, Mezőhegyes és Szeged térségének döntő szerepet szánnak. Kormányzati szinten úgy ítélik meg, lassan halad a beruházás, és valóban, az első kormányhatározat 2015-ben született meg a fürdő fejlesztéséről, annak érdekében, hogy Makovecz Imre és a makóiak álma megvalósuljon. 
„Most jutottunk el oda, öt év után, hogy konkrét lépeseket kell tennünk, ha azt akarjuk, hogy ez a következő két esztendőben, vagy másfél évben megvalósuljon. Öt évig nem történt egy kapavágás sem, és most miniszterelnök és a kormány azt várja tőlem, hogy a beruházás fölgyorsuljon”

– fogalmazott a fideszes politikus.

A Népszava október elején számolt be arról, hogy Lázár János, akit a nyáron még a Magyar Tenisz Szövetség élére is megválasztottak, kormánybiztosként felel:
  • a mezőhegyesi ménesbirtok által ellátott állami feladatok koordinálásáért,
  • a geszti Tisza-kastély, valamint a történeti kastélypark felújítási munkálatainak koordinálása és végrehajtásáért,
  • a Hódmezővásárhely–Szeged tram-train megépítéséért,
  • a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakításáért.