kormánybiztos;uniós források;Káel Csaba;turisztikai beruházások;fertődi Esterházy kastély;

Káel Csaba készítheti elő a fertődi Esterházy-kastély felújítását

Káel Csaba kormánybiztos nemrég az SZFE-ügyben tűnt fel, most 250 millióból turisztikai beruházást készíthet elő.

A fertőd-eszterházai Esterházy-kastély és környezete hosszútávú fejlesztéséről, az „ESZTERHÁZA Turisztikai Beruházás” előkészítéséről döntött a kormány, és ehhez csaknem negyedmilliárd forintot is átcsoportosítanak a feladatra, még az idei költségvetésből – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből

A kormányhatározat alapján az Esterházy-kastély teljes körű felújítása és a nemzetközi színvonalú kulturális és turisztikai központ megvalósítását célzó program előkészítésével – kormányzati felelősként – a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, Káel Csabát jelölik ki.

Káel még októberben közvetítőként tűnt fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájáért küzdő hallgatói és tanárai, valamint a felsőoktatási intézmény új vezetése között. Most kastélyügyben Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel kell együttműködnie. 

Nem véletlenül, ugyanis a kormány Varga Mihály pénzügyminisztert hívta fel arra, hogy éppen a Miniszterelnökség büdzséjéből csípjék le a 250 millió forint többletforrást. A pénzt vissza nem térítendő támogatás formájában az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kapja majd.

Arról nem szól a döntés, hogy a Fideszhez közel álló, idei Kossuth-díjas filmrendező, egyben a Müpa vezérigazgatója akár filmes központot is kialakíthatna a kastély területén, ugyanakkor a határozat felhívja a pénzügyminisztert:

„vizsgálja meg a beruházásnak a 2021–2027 programozási időszakban Magyarország számára hozzáférhető európai uniós források terhére történő finanszírozásának lehetőségét”.