Előfizetés

Van nyilvános oltási terve a tiszti főorvosnak

D. A.
Publikálás dátuma
2021.01.03. 07:07

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az egészségügyben, a szociális otthonokban dolgozók és a 60 éven felüliek után kerülhetnek sorra csak a rendőrök.
Nyilvánosságra hozta az oltási terv kivonatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – szúrta ki a 24.hu portál. A vakcinát csak azok kaphatják meg, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolták a koronavírus-fertőzést és van tajszámuk. Az nem derül ki a tájékoztatóból, hogy ezt miként ellenőrzik, de a tavaszi hullámban a fertőzésen átesettek oltását már javasolják. A gyakorlatban az egészségügyiek oltása alatt az is kiderült, hogy kizárják az oltandók köréből azokat is, akiknek korábban volt már súlyosabb allergiás reakciójuk. Továbbá nem oltják be azokat sem, akik a megelőző két hétben lázasak voltak, vagy a következő egy hónapban műtétre kerülnek, vagy az utóbbi két hétben valamilyen egyéb védőoltást kaptak, valamint a várandósokat, vagy a következő két hónapban terhességre készülőket, illetve a szoptató anyákat sem. A lista első helyén az egészségügyben dolgozók állnak, közülük is legelőször a betegellátásban közvetlenül érintetteket oltják, majd következnek az intézmények adminisztratív feladatait ellátó egyéb szakemberek, köztük a takarítók is. A másodikként oltandók körébe a szociális ellátókat és az ő gondozottjaikat sorolták. Az utóbbiak oltása a szociális intézményekben történik majd, a tisztiorvosi hivatal számukra nem javasolt a lakosságéhoz hasonló regisztrációs rendszert, sőt kifejezetten óvott attól, hogy az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírják. A listán harmadikok azok a 60 évesnél idősebbek lesznek, akik előzetesen regisztráltak a kormányzati honlapon, vagy levélben jelezték, hogy kérik a vakcinát. Ám, hogy őket miként állítják sorba, az nem derül ki a tájékoztatóból. A negyedik csoportként a rendvédelmi szervek, a közigazgatásban dolgozók alkalmazottai kaphatják meg az oltást, akik munkájuk során közvetlenül érintkeznek a lakossággal. Számukra is a munkahelyeiken szervezik meg a vakcina beadását. Az oltási sorban ötödikek lesznek azok a 18-59 évesek, akiknek a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségeik vannak. Közülük elsőként azok kerülnek a sorra, akik regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon. Az oltási terv írói ugyanakkor megjegyzik, egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal. Hatodik csoportként oltják majd a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, és őket követheti sorban mindenki más. 

Eső és napsütés is várható vasárnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.02. 16:55

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.
Változékony lesz az idő vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Kezdetben erősen felhős idő lesz, de az északkeleti megyékben reggel még rövid időre kisüt a nap, majd délelőtt nyugaton, délután délen is felszakadozik a felhőzet. Eleinte főként a középső, majd a keleti, északkeleti területeken többfelé várható eső, zápor. A délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul. 

Miért csak az önkormányzatokra vonatkozik a közszolgáltatási díjak emelésének tilalma?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.02. 12:12

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az állami cégek esetében nincs ilyen befagyasztás. Molnár Zsolt írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktorhoz.
Azt tapasztalhattuk, hogy a 2020-as év nem csak a járványhelyzetről, hanem a magyar kormánynak az önkormányzatokkal szemben folytatott harcáról is szólt – közölte Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója sajtótájékoztatóján.    A szocialista országgyűlési képviselő szerint igaza van Karácsony Gergely főpolgármesternek abban, hogy a kormány egyik kezével nem a vírus, hanem az önkormányzatok ellen harcolt. Molnár Zsolt úgy fogalmazott, hogy ez jól tetten érhető abban a kormányrendeletben, amely megtiltotta az önkormányzatoknak a közszolgáltatási díjak emelését a veszélyhelyzetre hivatkozva. Hangsúlyozta, hogy ezeket a díjakat korábban az önkormányzatok szabhatták meg. A politikus kifogásolta, hogy a korlátozás csak az önkormányzati díjakra vonatkozik, az állami cégek esetében nincs ilyen befagyasztás. Példaként megemlítette, hogy a postai díjakat – amelyek mindenkit érintenek –, vagy az autópályadíjakat lehet emelni. Molnár Zsolt ezért írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz az ügyben.