Előfizetés

Csökkentett létszámmal indul az új agráregyetem

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.01.05. 08:30

Fotó: PELLE ZOLTÁN
Az új korszak 199 egyetemi dolgozó elbocsátása után kezdődik, tavaly év végén a munkatársak 12,7 százalékát küldték el.
Február elsejétől új néven: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként és alapítványi fenntartásban működik tovább a gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE). A felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnap jelentette be, hogy a vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnöke a több agrárvállalkozásban érdekelt Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója lesz, aki a testületben Nagy István agrárminiszterrel, Horn Péter és Bedő Zoltán akadémikusokkal, valamint Lázár János fideszes képviselővel, korábbi kancelláriaminiszterrel dolgozik majd együtt. A tárca elvárása, hogy minőségi megújulás után az egyetem 2030-ra bekerüljön a világ első száz agrár felsőoktatási intézménye közé. Az új korszak 199 egyetemi dolgozó elbocsátása után kezdődik, tavaly év végén a munkatársak 12,7 százalékát küldték el. A Magro.hu nevű szakportál kérdéseire válaszolva a SZIE médiaközpontja úgy fogalmazott, a leépítés nem egyformán érinti az összes területet, de a lépés szükségszerű volt, mert az egyetem hosszabb ideje nehéz pénzügyi helyzetben van. Évek óta csökken a hallgatói létszám, a szervezet pedig a párhuzamosságok és a bürokrácia miatt túl nagy maradt, ennek következtében pedig fokozatosan nőtt a működési hiány. A változás nem érinti az oktatás tartalmát, csak a szervezést teszik hatékonyabbá – érvel az egyetem. A maradó dolgozók helyzete azonban az alapítványi fenntartásba került összes eddigi felsőoktatási intézményhez hasonlóan gyökeresen átalakul, hiszen megszűnik a közalkalmazotti státuszuk. A munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek és teljesítményalapú bérezést kapnak azzal a megkötéssel, hogy a jelenlegi pénzüknél az átálláskor nem kaphatnak kevesebbet. A szakportál szintén tegnap megjelent összefoglalója szerint a változás a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ dolgozóit is érinti, ők automatikusan átkerülnek az egyetem kötelékébe.

Megválik diplomata útlevelétől Szájer József

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 08:28

Fotó: Pascal BASTIEN / EU
A botrány kirobbanása után teljesen eltűnt a nyilvánosság elől a szexbotrányba belebukott volt fideszes.
Január másodikától nem európai parlamenti képviselő többé Szájer József. A Blikk azt írja, a politikus kiürítette az irodáit, leadta a kulcsait, az igazolványát, szavazókártyáját és a számítógépeit, de közvetlen kollégái nem árulták el, személyesen tette-e. Ráadásul a balul elsült brüsszeli ereszcsatornás menekülés után teljesen eltűnt a nyilvánosság elől: nem látták sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, sem Sopronban vagy Budapesten. 
A lapnak csak hosszas unszolás után árulta el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy Szájer József visszaadja a diplomata útlevelét. Arról nem írtak, hogy ez mikor történik meg, de a válasz alapján feltehetően a közeljövőben.

Mindez azt jelenti, hogy Szájer József ellen elindulhat az eljárás, amiért kábítószert találtak a hátizsákjában. Márpedig emiatt 3 és 5 év közötti szabadságvesztést, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntetést is kiróhat rá a belga bíróság.

Versenyben némberezték az ellenzék női politikusait Bayer Zsolték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 08:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ismét elemükben voltak a kormánytévé megmondóemberei.
"Szerintem így, kis hangulati elemként induljunk neki három némberrel az újévnek."

Ezzel a felütéssel adta meg az alaphangot a Hír TV Sajtóklub című műsorának hétfő este Bayer Zsolt. A Fidesz ötös számú párttagkönyv tulajdonosának indulatait az váltotta ki, hogy Szél Bernadett, Szabó Tímea és Bősz Anett felháborodott azon a miniszterelnöki megnyilvánuláson, melyben Orbán Viktor "kisújszállási asszonyság"-nak nevezte a Pfizer vakcináját megalkotó Karikó Katalint.  Bayer Zsolt mindezt azzal indokolta, hogy az ő szótárukban a három ellenzéki politikust a némber jelzővel lehet a legjobban lefedni.  "Azt hiszem a némberrel még lesz gondod, majd még megéneklik ezt az ellenzéki portálokon" - csatlakozott rá a gondolatmenetre a Mediaworks központi szerkesztőségének vezetője, Néző László. "Nem tudom, ezt a Szabó, Szél és hogy hívják a harmadikat....?" (Szabó, Szél és Bősz - segítette ki beszélgetőtársát Bayer Zsolt - a szerk.)
"... a Szőb az jobb lenne, mert akkor alliterálna a nevük is...hogy ezt majd magukban hogy rendezik el, ők micsodák vajon? Nők, asszonyok....?" "...vagy némberek!" - fejezte be mondatot hatalmas nevetés közepette Bayer Zsolt.

Szerencsére nem kellett sokat arra sem várni, mire jutottak a műsor résztvevői azzal kapcsolatban, miképp is kellene megszólítani az érintett három ellenzéki képviselőnőt. 
"Hé, te!"

- adta meg a választ Bencsik András, újabb harsány röhögést generálva.