Előfizetés

Október eleje óta 54-en fagytak halálra Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 10:03

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az áldozatok többsége kis településeken élt, sokan közülük mélyszegénységben.
A Magyar Szociális Fórum (MSZF) jelentése szerint december végéig 54-en fagytak meg Magyarországon október eleje óta.

Mint írják, az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, illetve kórházba szállítása közben, vagy beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni. Megjegyzik, hogy kevesebb ilyen eset történt a fővárosban. Ezt a hajléktalanokkal való fokozottabb törődésre vezetik vissza, ugyanakkor a jelenség még mindig tömegesnek mondható.  A területi összetételről szólva azt írják, hogy az elhunytak többsége kis településeken élt, sokan közülük mélyszegénységben. Többnyire magányosan élő, idős emberek az érintettek. A szervezet szerint mindez arra utal, hogy
a szociális gondoskodás még mindig sok kívánni valót hagy maga után, nem szólva a megélhetési viszonyokról.

Cseh Katalin, Donáth Anna és Ujhelyi István a legnépszerűbb magyar EP-képviselő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 09:37
Cseh Katalin és Donáth Anna
Fotó: Európai Parlament
A Publicus felmérése szerint őket szorosan követi Molnár Csaba, Dobrev Klára, illetve némileg lemaradva Gyöngyösi Márton.
A Publicus Intézet 2020. december 12. és 19. között 2499 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét egyes magyarországi Európai Parlamenti képviselők megítéléséről. A kutatás eredményei szerint  
a három legnépszerűbb magyar Európa Parlamenti képviselő Cseh Katalin (51 pont – Momentum), Donáth Anna (51 pont – Momentum), illetve Ujhelyi István (48 pont – MSZP). Mindhárman 50 körüli népszerűségi ponttal rendelkeznek egy 0-100-as skálán.

Őket szorosan követi
Molnár Csaba (42 pont – DK), valamint Dobrev Klára (41 pont – DK), illetve némileg lemaradva Gyöngyösi Márton (36 pont – Jobbik), és első kormánypártiként Gál Kinga (35 pont – Fidesz). A vizsgált politikusok közül Deutsch Tamás (27 pont – Fidesz) a legkevésbé népszerű.

Mint írják, a top három legnépszerűbb EP politikus elsősorban annak köszönheti a támogatottságát, hogy az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok is kedvezően ítélik meg a munkájukat, illetve a Fidesz szavazók körében nem kifejezetten elutasítottak.

Eljárást indított a rendőrség a bicskei újévi rendezvény miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 09:31

Fotó: Youtube
Az eseményen rendőri intézkedés nem történt, sőt, nem is volt tudomásuk a rendezvényről.
Megerősítette a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a Magyar Hang kérdésére, hogy nem csak szabálysértési eljárást, hanem közigazgatási hatósági eljárást is indítottak a január 2-án a járványügyi intézkedések dacára Bicske fideszes polgármestere, Bálint Istvánné által megrendezett újévi koncert és évértékelő beszéd miatt. A rendőrség azt is közölte a lappal, hogy az eseményen rendőri intézkedés nem történt, sőt, nem is volt tudomásuk a rengeteg embert vonzó rendezvényről. A rendőrség illetékeseitől arra nem kaptak választ, hogy mivel a kormány rendelete szerint január 3-ig tilos volt a közterületi alkoholfogyasztás, ugyanakkor január 2-i rendezvényen ingyenesen forralt bort is osztottak a résztvevőknek, ezt vizsgálja-e a hatóság.