Előfizetés

Müller Cecília: Indokolt, hogy meghosszabbítsák a védelmi intézkedéseket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 12:53

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
A vírus mutációja egyelőre nem jelent meg Magyarországon.
A városi kórházakban is lesznek oltópontok, ahol egyelőre csak az ott dolgozókat vakcinázzák be – mondta el az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. 
Müller Cecília szerint tervezik majd a háziorvosok bevonását is a rendszerbe, azaz ők is oltani fognak.

Jelezte azt is, hogy elindult a szociális otthonokban és gondozottak körében az igényelmérés. A lakók helyben tudják megkapni a vakcinát, emiatt egy mobil oltócsoport fog felkeresni minden intézményt. Először a nagyobb gondozotti létszámú helyeken kezdenek, utána mennek a kisebbekbe. Fontosnak nevezte azt, hogy minden egészségügyi dolgozó oltassa be magát. Jelenleg 78 ezer főre elégséges oltóanyag van, ez a későbbi hetek során újabb szállítmányokkal fog bővülni.  Kérdésre válaszolva elmondta, noha nem tudja megmondani, meddig szükségesek a korlátozó intézkedések, úgy véli,
ezeknek a fenntartása a jövőben is indokolt.

Szintén újságírói kérdésre mondta el, hogy Magyarországon még nem azonosították az új koronavírus-mutációt. Ezt egyébként a PCR-teszt nem képes kimutatni, csak a vírus tényét.  Müller Cecília arról is beszélt, szerinte a háziorvosi rendelők alkalmasak a tömeges oltások lebonyolítására, mivel a védőoltások beadása jellemzően ott történik. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 190 ember ellen kellett a rendőröknek intézkedni, mert nem tartották be a maszkviselési előírásokat.  

Pálinkás József ismét beajánlkozott miniszterelnök-jelöltnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 11:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Orbán egykori miniszterének lenne ambíciója.
Pálinkás József hangsúlyozta, rajta nem fog múlni, hogy közös ellenzéki miniszterelnökjelölt lesz-e.

Noha megjegyezte, az embereknek kell dönteni arról, ki legyen Orbán Viktor kihívója. Nem tudja, lesz-e ilyen előválasztás, de a maga részéről „szolgálni még hajlandó, ha erre szükség van”. Nem ez az első alkalom, hogy kacérkodik az egységes ellenzéki kormányfőjelöltséggel. Erről a lehetőségről legutóbb októberben beszélt. Mint lapunk is megírta, ekkor azt mondta, Gyurcsány Ferenccel nem ülne be egy frakcióba, és a Fidesszel is kizártnak tartja az együttműködést. 

Jókora faldarabok hullottak a Radetkzy-laktanya bontása közben, több autót is megrongáltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 11:21

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Csak a szerencsén múlt, hogy egyetlen ember sem járt éppen arra – közölte Őrsi Gergely.
A történtekről beszámoló II. kerületi polgármester szerint az épületről leeső faldarabok jelentős károkat okoztak a parkoló járművekben. 
„Csak a szerencsén múlt, hogy egyetlen ember sem járt éppen arra, és nem találták el a faldarabok a Fekete Sas utcán közlekedő autókat. Elképzelni sem szeretném, mi történt volna, ha ez megtörténik”

– fogalmazott Őrsi Gergely.

Jelezte azt is, hogy lezárták a Fekete Sas utcát és a Henger utcát, az érintett autók tulajdonosait megkeresik.