vakcina;koronavírus;Moderna;

Zöld utat kapott a EU-tól a Moderna vakcina

Ez a második oltás, ami megkapja a hivatalos szervektől a jóváhagyást.

Az Európai Bizottság előzetes forgalomba hozatali engedélyt adott szerdán az amerikai Moderna által kifejlesztett oltóanyagra, amely a második, hivatalosan jóváhagyott Covid-19 elleni vakcina az EU-ban. Az uniós testület döntése az után született meg, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedvezően értékelte a készítmény biztonságosságát, hatásosságát és minőségét. A döntést egy kiterjedt klinikai vizsgálat előzte meg, amelyen 30 ezer személy vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy az oltóanyag 94 százalékos hatékonysággal előzi meg a koronavírus fertőzést.

Az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság a tagállamokkal egyetértésben tavaly 160 millió adag Moderna beszerzéséről kötött előszerződést az amerikai gyártóval. A már korábban engedélyezett Pfízer/BioNTech vakcinával együtt így már 460 millió dózis oltóanyag áll biztosan az európaiak rendelkezésére. Mindkét vakcina ugyanazon az eljáráson alapul, és mindkettőt 2021 első és harmadik negyedéve között fogja a gyártó leszállítani.

Az Európai Bizottság eddig összesen hat gyógyszeripari vállalattal állapodott meg az általuk kifejlesztett potenciális oltóanyagok megvásárlásáról. A beszerzések ütemezése attól függ, hogy mikor kerül sor tudományos értékelésükre és engedélyezésükre.

Magyarország a Pfizer/BioNTech oltóanyagából 4,4 millió adagot rendelt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban arról tájékoztatott, hogy összesen 17,5 milliót kötöttek le a Moderna, az Oxford/AstraZeneca, a Janssen, a Curevac vakciánáiból. Egyelőre nem tudni, hogy ebből mekkora részt tesz ki a frissen engedélyezett Moderna készítménye.