Előfizetés

Portugália sem siettetné a jogállami retorziókat

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:47
Augusto Santos Silva
Fotó: BURAK AKBULUT / AFP
A január elsején hivatalba lépett soros EU elnökség folytatni kívánja a Magyarország ellen indított 7. cikkelyes eljárást.
Az uniós támogatások kifizetését a jogállami normák tiszteletben tartásához kötő rendelet előírásait csak azután fogják alkalmazni, hogy az Európai Unió Bírósága döntött a jogszabály törvényességéről - erősítette meg brüsszeli újságíróknak tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy idén valószínűleg nem születnek uniós szintű retorziók azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekben az igazságszolgáltatás függetlenségét érő támadások vagy a nemzeti hatóságok nem megfelelő működése miatt sérülnek az EU pénzügyi érdekei. A rendelet alkalmazásának elhalasztása része annak a megállapodásnak, amelyet Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kötött Angela Merkel német kancellárral, s amelyet utóbb jóváhagyott az állam- és kormányfők 27 fős testülete. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már bejelentette, hogy Budapest és Varsó februárban fogja bíróságra vinni a rendeletet, így az ítélet leghamarabb 2021 utolsó negyedében születhet meg. A január elsején hivatalba lépett soros portugál EU elnökség programját ismertető politikus közölte azt is, hogy folytatni fogják a tagállamközi Tanácsban a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárást, amelynek célja annak megállapítása, hogy súlyos és egyértelmű kockázatok fenyegetik-e a jogállam érvényesülését a két országban. Santos Silva hozzátette, hogy az EU elnökség újabb meghallgatásokat szeretne tartani. Magyarország esetében eddig két meghallgatásra került sor, az utolsót 2019. decemberében rendezték. Azóta nem tudtak újabbat napirendre tűzni, többek között a Covid-19 járvány miatt. A tanácsi szabályok szerint a 7. cikkelyes folyamat keretében felmerülő kérdésekről csak a miniszterek fizikai jelenlétében lehet tárgyalni, videokonferencián nem. A portugál külügyminiszter ismertette, hogy a miniszteri tanács a következő hónapokban öt újabb tagállam jogállami teljesítményét fogja megtárgyalni az Európai Bizottság múlt szeptemberben közzétett országjelentései alapján. Ezek: Franciaország, Görögország, Írország, Németország és Spanyolország. Az EU27-ek ábécé sorrend szerint tűzik napirendre az értékeléseket, és minden félévben öt ország helyzetéről tartanak vitát. 

Turistacsoportra zuhant egy vízesésről leszakadó jégtömb Kamcsatkán

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:15

Fotó: Orlova Oksana / Shutterstock
Egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek, akinek súlyos az állapota.
Hatalmas jégtömb szakadt le egy vízesésről az oroszországi Kamcsatkán, egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek, akinek az állapota súlyos – közölte csütörtökön a helyi katasztrófavédelem. Az eset a távol-keleti félsziget hegyvidékén, a Viljucsinszk-vízesésénél történt, amely népszerű turisztikai látványosság. A vízesés 39 kilométerre délnyugatra fekszik Petropavlovszk-Kamcsatszkij településtől. A 2173 méter magas Viljucsinszkij vulkán lejtőin több gleccser van, amelyek patakokat táplálnak. A szóban forgó vízesés a vulkán északnyugati lejtőinél csordogáló patakokból alakult ki, a víz a vulkán lábánál negyven méteres magasságból zuhan egy hómezőre. Ezt a rendkívüli természeti látványosságot kereste fel csütörtökön egy turistacsoport idegenvezető kíséretében, amikor leszakadt a megfagyott vízesés egy nagy darabja. A sérülteket helikopterrel a körzeti kórházba szállították. A katasztrófavédelem helyszínre érkezett emberei átvizsgálják a leomlott jégtömb törmelékét, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs több áldozata a jégomlásnak. Jaroszlav Muravjov, a helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet vezető munkatársa azt mondta, hogy ez a hely az egyik legveszélyesebb Kamcsatkán a lavinaomlások szempontjából. Úgy vélekedett, hogy egy lavina hozhatta mozgásba a jégtömeget, ami végül a megfagyott vízesés „jégnyelvének” leszakadását okozta. 

Trump szerint "a tények az ő oldalán állnak", de rendezett hatalomátadás lesz január 20-án

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:14

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A leköszönő elnök egyáltalán nem ért egyet a novemberi elnökválasztás eredményével.
Közleményt adott ki csütörtök hajnalban szóvivője útján Donald Trump amerikai elnök, melyben azt írja, hogy bár egyáltalán nem ért egyet a novemberi elnökválasztás eredményével, "és a tények az ő oldalán állnak", rendezett hatalomátadás lesz január 20-án.
"Mindig is azt mondtam, hogy folytatjuk a harcot, hogy csak a jogszerű szavazatokat számolják meg. Bár ez az elnökség történetében a legnagyszerűbb első ciklus végét jelenti, ez csak a harc kezdete, hogy újra naggyá tegyük Amerikát!"

 - osztotta meg a Twitteren Trump üzenetét Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb közösségi médiáért felelős vezetője, miután az elnök fiókját a Twitter ideiglenesen zárolta, mert állításaival az elnök megsértette az oldal szabályait.

A kongresszus hitelesítette Joe Biden győzelmét

Az amerikai kongresszus hitelesítette csütörtök hajnalban Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét. Ez csak az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt Joe Biden győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták. A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját. A kifogást emelő republikánusok arra hivatkoztak, amit Trump elnök hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot. Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták.