egészségügy;Kásler Miklós;

Kásler Miklós elmondta, hogyan változik az alapellátás az egészségügyben

A humánminiszter szerint meg kell tennünk mindent azért, hogy megőrizzük az egészséget és késleltessük a betegség kialakulását.

Az egészségügy teljes átalakításának az első és rendkívül lényeges lépése volt a parlament által az elmúlt év végén elfogadott egészségügyi törvény – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetében.

Kijelentette, hogy a magyar egészségügy feladatai karakteres csoportokba oszthatók fel. Eszerint meg kell tennünk mindent azért, hogy megőrizzük az egészséget és késleltessük a betegségek kialakulását. Ezért minden olyan körülményt, amelyek elősegítik a betegségek kialakulását, ki kell iktatnunk az életünkből. Emellett fel kell mérni honfitársaink aktuális egészségügyi állapotát, és a betegségek kialakulása előtt, vagy kezdeti fázisában helyre kell állítani a testi-lelki egyensúlyt.

Összegzése szerint az egészségügy struktúraváltása aszerint zajlik, hogy ellátjuk a betegeket alapellátás szintjén, helyben, megfelelően képzett szakorvosokkal. Ehhez megfelelő műszereik, eszközeik vannak, ezzel el tudják látni a diagnosztikai beavatkozások jelentős részét. 

– Abban az esetben, ha nem, akkor a leleteket digitálisan lehet konzultálni a városi kórházakkal, vagy megyei kórházakkal. Tehát a lelet utazik, és nem a beteg, és nem növeli a kórházi várólistákat, illetve a kórházon belüli várakozást– mondta a miniszter.

A tárcavezető közölte, hogy a tervek szerint az alapellátást csoportpraxisokban, területi egységekben tervezik megszervezni, aminek számos előnye van. A betegek az alapellátásból – ha ott nem láthatók el – a városi kórházakba kerülnek. Csak abban az esetben kerül a beteg a megyei kórházba, ha az addigi ellátási szinteken a gyógykezelése nem valósítható meg.   

Úgy fogalmazott, hogy a megye területén fekvő összes egészségügyi intézményt a járóbeteg ellátástól a szakellátáson át a városi kórházakig a megyei kórházak tartják össze. A megyei kórházak szintjére lépnek be az Emmi fenntartásába kerülő, vidéki egyetemi klinikai központok is, amelyek speciális feladatuk mellett a megyei kórházként működnek majd.