Azerbajdzsán;gázvezeték;gázszállítás;Demeter Márta;Menczer Tamás;

2021-01-08 08:00:00

Jövőre jöhet az azeri gáz

Talán már 2022-től csapolnánk a BRUA nevű, Nabucco-utódnak tekinthető bolgár-román csőrendszeren keresztül az azeri gázt Dél-Európán végigszállító, TAP nevű vezetéket. Immár Horvátország felől is kapjuk a fűtőanyagot.

A szükséges görög és bolgár feljesztések után 2022-2023-tól jöhet létre fizikai gázszállítási kapcsolat Közép-Európa és Azerbajdzsán között – válaszolta az LMP-s Demeter Márta írásbeli parlamenti megkeresésére Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Megjegyzendő: mivel a nemzetközi gázvezetékek kivitelezése rendszeresen több évet csúszik, így eme jóslat kapcsán is inkább a későbbi időpont valószínűbb. Az államtitkár emlékeztetett: Romániában átadták a Bulgaria-Romania-Hungary-Austria (BRUA) elnevezésű vezetékrendszer ottani szakaszának első ütemét.

Keleti szomszédunk eme, évi 1,75 milliárd köbméter szállítására alkalmas, uniós támogatásból megépült vezetéke nemcsak a délről érkező fűtőanyagot, hanem a Fekete-tenger román szakaszán talált gázkészleteket is képes lenne Magyarországra továbbítani. (Igaz, az ottani kitermelés a kialakult politikai-pénzügyi vita miatt három éve nem indul meg.) A román második ütem, ha megvalósul, évi már 4,4 milliárd köbmétert szállítana felénk. A magyar és osztrák szakasz jelen állás szerint meglévő vezetékekből állna.

A BRUA Görögországban az azeri gázt Törökországtól Dél-Európán át az olasz csizma sarkáig szállító Transz-Adriai Vezetékbe (TAP) csatlakozna be. Utóbbit szintén most novemberben adták át. A TAP-ba pedig az Azerbajdzsántól Törökországon át a görög határig húzódó, már három éve működő Transz-Anatóliai Vezetéken (Tanap) érkezne a gáz. (Nyolc éve a BRUA nyomvonalát követő Nabucco-terv éppenséggel a TAP ellenében veszített az azerbajdzsáni Shah-Deniz II mező kitermelőinek gázértékesítési pályázatán.)

A TAP-ba érkező azeri fűtőanyag nemcsak a BRUA-n, de a déli vezeték albán szakaszától a horvátországi Splitig tervezett Jón-Adria Vezetéken (IAP) keresztül is eljuthatna hozzánk. Igaz, ennek kereskedelmi üzemkezdete még nem ismert – szögezi le Menczer Tamás.