Előfizetés

Menczer Tamásnak a Capitolium ostromáról is Gyurcsány jut eszébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 21:01

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A külügyi államtitkár némiképp összezavarodott, amikor a washingtoni eseményekről kérdezték.
„Agresszív képsorokat láttunk. Ha saját házunk táját nézzük, akkor az agresszió mindig a baloldali politikusokra volt jellemző. Ezekről a képsorokról nekem beugrottak a 2006-os képsorok, amikor Gyurcsány Ferenc a magyar emberek közé lövetett. Beugrottak olyan jelenetek, mikor Fekete-Győr András megdobálta a rendőröket füstgránáttal, amikor Hadházy Ákosék randalíroztak különböző helyeken...”

- fogalmazott Menczer Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az interjúban arról is beszélt, a zavargásokat majd az amerikaiak megítélik. Hangsúlyozta, Magyarország nem szokta más országok belügyeit kommentálni, és "hálásak vagyunk, ha mások sem teszik meg Magyarországgal kapcsolatban”.  Az államtitkár a beszélgetésben kitért a magyar-amerikai kapcsolatokra is. Amerikai viszonylatban a Trump-adminisztrációval kiváló volt az együttműködés, aminek a legalapvetőbb oka az volt, hogy fontos dolgokban egyetértett a két kormány. Ugyanakkor azt is jelezte, nyitottak az új adminisztráció felé.  Menczer Tamásnak a csütörtöki napon már nem először jutott eszébe a DK elnöke: mint a Népszava is megírta, amikor a külügyes karácsonyi krumpliról kérdezték, akkor ő az őszödi beszéddel válaszolt. 

A saját bőrünkön érezhetjük a Brexitet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 19:42

Fotó: Népszava
Drágább lehet, ha valaki brit webshopból rendel magának terméket.
Vámkötelessé vált az árutartalmú postai küldeményforgalom Magyarország, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország között a Brexit hatályba lépésével 2021. január elsejétől

- közölte honlapján a Magyar Posta. A közlemény emlékeztet rá, hogy az Egyesült Királyság a vámuniónak sem tagja a kilépést követően. A változás nem csak a cégeket, de a magánszemélyeket is érinti, amiért harmadik országként kell kezelni import és export viszonylatban is a postai árutartalmú küldeményforgalmat Nagy-Britanniát és Észak-Írországot érintően. Az import (beérkező) árutartalmú küldemények esetében a legfontosabb változás, hogy azokat Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában vámeljárás alá vetik, csakúgy, mint bármely más „harmadik országból”, azaz az Európai Unió határain kívülről érkező árutartalmú küldeményeket. 
Vagyis, ha valaki brit webshopból rendel, számíthat rá, hogy adott esetben közterhet kell fizetnie. A szabályok ugyanazok, mint az Ázsiából származó küldeményeknél, vagyis 22 euróig áfa- és vámmentes, 150 euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell majd fizetni a megrendelt termék értéke alapján.

Ha magánszemélytől érkezik csomag magyarországi címzettnek, abban az esetben ajándékozásról van szó, és az érkező áruk 45 euró értékig áfa- és vámmentesek. Ilyen esetben kell egy ajándékozási nyilatkozat is. Áfát 45 euró érték felett kell fizetni, és ha az ajándék értéke meghaladja a 150 eurót akkor nemcsak áfa, hanem vámfizetési kötelezettség is keletkezhet. A Magyar Posta felhívta arra is a figyelmet, hogy akár ajándék érkezik, akár online rendelés, ha vámeljárás alá kerül a küldemény, a címzetteknek a vámkezelés postai szolgáltatási díjával is számolnia kell. Amennyiben valaki vámköteles levelet vagy csomagot ad fel az Egyesült Királyságba, azokat csak teljes adat ellátottsággal veszi fel a Magyar Posta, így CN 22/23 vámáru nyilatkozat csatolása szükséges hozzá. Azok az ügyfelek, akik a postai elektronikus feladást használják, annyi változást észlelnek majd, hogy kötelező lesz a vámkezeléshez szükséges adatok kitöltése is. A Brexit miatt várhatóan tovább lassul majd a postai export forgalom Nagy-Britanniába és Észak-Írországba - áll a tájékoztatásban. 

Nosztalgikus hangulatba került a külügyi államtitkár a karácsonyi krumplitól

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.07. 19:21
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Menczer Tamásnak sikerült a válaszadási cinizmust kiakasztania.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ösztönös gátlástalansággal pattintotta le a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdését. Az ellenzéki politikus a Népszava egyik cikkére hivatkozva eredetileg Nagy István agrárminisztertől akarta megtudakolni, hogy mely gazdáktól vette azt a krumplit és almát a szaktárca, amivel a dolgozóinak kedveskedett karácsony alkalmából. Egyúttal Vadai azzal a javaslattal is élt, hogy "a kormányzati és minisztériumi vezetők decemberi fizetése is krumpliban és almában legyen kiosztva, ezzel segítve a bajbajutott gazdákat." Megítélése szerint "amúgy sincsenek nagyon rászorulva a fizetésként kapott zsebpénzre, hiszen minden vezető körében van egy sikeresen vállalkozó szülő, feleség, vej, esetleg falubeli." 
"Sajnálatos módon nem tudjuk elfogadni, hogy azok hivatkozzanak transzparenciára, akik hazudtak, 'reggel, éjjel meg este"

- írta vissza az agrárminiszter helyett válaszoló Menczer Tamás, utalva ezzel Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke által 2006-ban elmondott őszödi beszédre. Egy mondattal azért még hozzátette, a képviselő javaslatát nem tudja elfogadni.  Ennél jóval kulturáltabban és lényegretörőbben reagált Nagy István, aki Vadai Ágnes egy másik, ugyancsak ebben a témában felvetett kérdésére azt írta, az Agrárminisztériummal nem egyeztetett a külügy a krumplivásárlás előtt. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: örömtelinek tartja, ha működése során minél több magyar intézmény, szervezet szerez be és hasznosít bármely lehetséges módon magyar gazdáktól származó termékeket.