Előfizetés

Nosztalgikus hangulatba került a külügyi államtitkár a karácsonyi krumplitól

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.07. 19:21
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Menczer Tamásnak sikerült a válaszadási cinizmust kiakasztania.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ösztönös gátlástalansággal pattintotta le a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdését. Az ellenzéki politikus a Népszava egyik cikkére hivatkozva eredetileg Nagy István agrárminisztertől akarta megtudakolni, hogy mely gazdáktól vette azt a krumplit és almát a szaktárca, amivel a dolgozóinak kedveskedett karácsony alkalmából. Egyúttal Vadai azzal a javaslattal is élt, hogy "a kormányzati és minisztériumi vezetők decemberi fizetése is krumpliban és almában legyen kiosztva, ezzel segítve a bajbajutott gazdákat." Megítélése szerint "amúgy sincsenek nagyon rászorulva a fizetésként kapott zsebpénzre, hiszen minden vezető körében van egy sikeresen vállalkozó szülő, feleség, vej, esetleg falubeli." 
"Sajnálatos módon nem tudjuk elfogadni, hogy azok hivatkozzanak transzparenciára, akik hazudtak, 'reggel, éjjel meg este"

- írta vissza az agrárminiszter helyett válaszoló Menczer Tamás, utalva ezzel Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke által 2006-ban elmondott őszödi beszédre. Egy mondattal azért még hozzátette, a képviselő javaslatát nem tudja elfogadni.  Ennél jóval kulturáltabban és lényegretörőbben reagált Nagy István, aki Vadai Ágnes egy másik, ugyancsak ebben a témában felvetett kérdésére azt írta, az Agrárminisztériummal nem egyeztetett a külügy a krumplivásárlás előtt. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: örömtelinek tartja, ha működése során minél több magyar intézmény, szervezet szerez be és hasznosít bármely lehetséges módon magyar gazdáktól származó termékeket.

Új vezető a zalaegerszegi kórház élén

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.07. 17:02

Fotó: Shutterstock
A frissen kinevezett igazgató állítása szerint nehéz helyzetben vette át az irányítást, ennek ellenére bizakodó.
Gasztonyi Beátát, az intézmény eddigi tudományos és oktatási orvosigazgató-helyettesét nevezte ki a Zala Megyei Szent Rafael Kórház igazgatójának az emberi erőforrások minisztere

- tájékoztatta a zalaegerszegi egészségügyi intézmény csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint Gasztonyi Beáta 1995-ben szerzett orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, ahol 2006-ig az I.sz. Belgyógyászati Klinikán dolgozott. Zalaegerszegre visszatérve 2006-tól a Zala Megyei Kórház belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, majd a strukturális átszervezést követően a II. Belgyógyászati Osztály vezető főorvosa lett. 2016-ban nevezték ki a kórház tudományos és oktatási orvosigazgató-helyettesének. Tudományos munkája elismeréseként 2002-ben PhD, 2012-ben habilitált doktori fokozatot szerzett, 2015-ben a Pécsi Tudományegyetem egyetemi magántanárrá nevezte ki. Orvos-szakmai, oktatói, illetve tudományos munkáját több díjjal jutalmazták. Gasztonyi Beáta a közlemény szerint azt mondta, hogy nem könnyű helyzetben veszi át a feladatot, de bízik benne, hogy "pozitív hozzáállással, segítő szándékkal, klinikusi szemlélettel, empátiával, korrekt kollegiális kapcsolatokkal és folyamatos, megfelelő kommunikációval" sok nehézségen közösen juthatnak át.

Rendőrségi vizsgálat indulhat Orbán Viktor apjának cége ellen

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.07. 16:17

Fotó: Népszava
A legfőbb ügyész feljelentésként értékelt egy ellenzéki kérdést.
A DK-s Vadai Ágnes egy, a Direkt 36-on megjelent írásra hivatkozva érdeklődött Polt Péternél arról, szabályos-e, hogy Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70- százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai. Ez azért is érdekes, mert a cég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak, tehát termékeiért közpénzt kap. A portál szerint több forrás kiemelte, hogy Orbán apjának cége jó minőségű építőanyagokat árul, és a termékeinek magas ára ellenére is keresett partner. Vadai mindenesetre feltette a kérdést, hogy 
"vizsgálják-e, hogy a Dolomit Kft. termékeit - állami beruházások esetén - a fővállalkozó vagy az alvállalkozó piaci áron vette-e meg?".

Ahogyan az várható volt, válasz nem érkezett a kérdésre, ugyanakkor Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, így azt elküldte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnak. A legfőbb ügyész emlékeztetett, hogy a nyomozó hatóság dolga eldönteni, hogy felmerül-e a bűncselekmény gyanúja és emiatt szükséges-e nyomozást elrendelni.  Ugyanakkor elég kicsi az esélye annak, hogy bírósági szakba jusson az ügy. Korábban a Népszava írta meg, hogy lepattannak Polt Péter hivataláról azok a feljelentések, amelyeket ellenzéki képviselők generálnak: csaknem százhúsz esetből egy sem jutott el a vádemelésig.