Előfizetés

Önkormányzatok: fájni vagy nagyon fájni fog a nadrágszíjhúzás

Vas András
Publikálás dátuma
2021.01.08. 13:05

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
– Az önkormányzatoknak szóló állami támogatás nem könyöradomány, hanem jár, hogy a települések lakói zökkenőmentesen tudják élni mindennapjaikat – jelentette ki pénteki tájékoztatóján Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, aki a balatoni város pénzügyi helyzetén keresztül mutatta be az önkormányzatok nehézségeit.
– Nem véletlen, hogy aggódnak a jövőjük miatt, leépítéseket terveznek, mert nem tudják, mennyi pénzből gazdálkodhatnak az idén. Annyi biztos, hogy az idén akkor is meg kell húzni a nadrágszíjat, ha a kormány kompenzálja a helyi iparűzési adó kiesését, ha pedig nem, akkor nagyon-nagyon fájni fog a szíj szorítása. Noha nem luxusberuházásokra kérjük a pénzt, hanem teljesen normális működtetésre: egészségügyre, a szociális szférára, kultúrára. A siófoki városvezető szerint a koronavírusra hivatkozott kormányzati elvonások miatt korábban nem látott nehézségekkel kell megküzdeniük a településeknek, hiszen január elején fogalmuk sincsen, a korábbi bevételeik közül mennyi valósul meg ebben az évben, illetve mekkora állami támogatással számolhatnak. – Csak annyit tudni, hogy a 25 ezer lakos alattiak helyi iparűzési adóbevétel-kiesését teljes mértékben kompenzálja az állam, az ennél nagyobb településekről pedig egyénileg dönt majd – tette hozzá Lengyel Róbert, aki szerint önmagában igazságtalan, hogy 25 ezer lakos alatt száz százalékos kompenzáció jár, hiszen így például az atomerőmű miatt amúgy is kivételezett helyzetben lévő, 18 ezres Paksnak mindent megtérítenek, ezzel szemben egy gazdaságilag rosszabb helyzetben lévő nagyváros nem feltétlenül számíthat a teljes dotációra. Siófok pedig még azt sem tudja, melyik kategóriába sorolják, hiszen míg a KSH szerint 25 ezernél többen lakják, addig az önkormányzati választásokon a 25 ezer fősnél kisebb településekre érvényes előírások vonatkoztak a városra. – A gépjárműadó 40 százaléka 2020-ban 110 millió forintot jelentett volna számunkra, de nem ez volt az egyetlen veszteség, ami sújtott bennünket – magyarázta a polgármester. – A különböző helyi adók és bevételek járvány miatti részleges elmaradása közel 300 milliós kiesést jelentett. Pedig a saját bevételeinket nem luxusberuházásokra, hanem a város működtetésére költjük: az óvodákra, az idősotthonra, a bölcsődére, a gyermekétkeztetésre, a könyvtárra, a kulturális központra, az orvosi ügyeletre, helyi tömegközlekedésre az állami támogatáson felül 740 milliót költöttünk tavaly. Azt már tudjuk, hogy kötelező feladatokhoz nyújtott kormányzati dotáció 113 millióval csökken az idén, illetve nem számíthatunk cirka 100 millióra, melyet az idegenforgalmi adó emelésével reméltünk. A költségvetésünk legnagyobb részét a helyi iparűzési adó jelenti, mely 2020-ban meghaladta az 1,9 milliárdot, vagyis a hipa 50 százalékának elengedése közel egymilliárdos kiesést jelent számunkra. Ám fogalmunk sincsen, hogy ebből mennyit kapunk majd meg kárpótlásként, így azt sem tudjuk, mit tervezhetünk erre az évre. Pedig még egyszer mondom, nem könyöradományra várunk, hanem a nekünk járó pénzre.

Van, ahol már 15 centi hó esett (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 12:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A közlekedést nehezíti a megfagyott csapadék.
A csütörtöki időjárás-előrejelzés szerint a pénteken Dunántúlra érkező csapadék akár havas eső, hó is lehet. És lett, hajnalban és délelőtt a Dunántúl nyugati és északi tájain, de már Fejér és Pest megye nyugati részein is havazott. Lapátolható hóréteg a Dunántúli-középhegységben gyűlt össze, de Sopron és Győr környékéről is észleltek egy-két centi friss havat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzésében.
Mint írják, a hóesést nem közvetlenül a tőlünk délre húzódó front, hanem egy felettünk kialakult – a fronthoz képest kis méretű – összeáramlási zóna okozza. A délkeletről és északkeletről, északról fújó szél a Közép-Dunántúlon „összetalálkozik” és a levegő felemelkedését, így csapadékképződést eredményez még délután is. Az előrejelzés szerint a legtöbb hó Zala megyében várható.
Az Időkép megfogalmazása szerint a sokfelé intenzív havazás oka, hogy egy mediterrán ciklon csapadékzónája átfedésbe került a hideg légtömeggel. Reggelre a Dunántúl északi része, majd Zalaegerszeg és környéke is behavazódott, van, ahol az ígért ötcentis mennyiséget jóval meghaladva 15 centiméteres hóréteg borítja a tájat. Zala megyében és a Bakonyban a közlekedést is nehezíti az igazi téli időjárás. A rendőrség honlapjáról kiderül, több autó is elakadt a lefagyott hó miatt, a 82-es utat Eplénynél lezárták. 
Az Útinform információi szerint Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Nagyatád, illetve Fejér megye északi felén havazik, a Balatontól délre eső területekről főleg havas esőt, esőt jelentettek, míg a Dunántúl többi részén elszórtan szállingózik a hó. Havas-latyakos útszakaszokra Veszprém és Zala megyében kell számítani. 
A dunántúli havazással szemben északkeleten többfelé napközben is fagypont alatt maradnak a hőmérsékleti értékek, a lerakódó zúzmara és estétől zúzmarás köd is veszélyezteti a térséget.

Müller Cecília: Nem kérdés, természetesen beoltatom magam

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 12:09

Fotó: koronavirus.gov.hu
Jövő héten kedden 39 ezer fő részére elegendő Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra.
Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány döntése alapján a védelmi intézkedések február 1-ig érvényben maradnak, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás február 1-ig. Ez az jelenti, hogy a maszkviselési kötelezettség, az éjszakai kijárási tilalom, és az üzletek nyitvatartási rendje is érvényben marad. A rendőrségi adatok ismertetésekor elmondta, hogy az elmúlt napon 208 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. Emellett egy üzletet zárattak be ideiglenesen, ugyanis egy nagyatádi presszóban vendégeket szolgáltak ki, a presszó előterében a vendégek alkoholt fogyasztottak, ezért hét napra bezáratták az üzletet. A novemberi hatályba lépés óta így már 112 üzletet záratott be ideiglenesen a rendőrség. Tegnap 3107 karantént rendeltek el, így jelenleg 20 865 karantén van az országban.  Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy újabb 2 907 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 337 743-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 115, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 440-re emelkedett. A legfiatalabb elhunyt 37, a legidősebb 97 éves volt. Azt mondta, hogy a legtöbb elhunyt valamilyen esetében alapbetegséget – főként rosszindulatú daganatos betegséget vagy keringési betegséget – tártak vele, amihez koronavírus-fertőzés is társult. A gyógyultak száma összesen 186 449, míg az aktív fertőzötteké 140 854 fő. Kórházban 5 297 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen. Összegzése szerint az intézkedések fenntartására feltétlenül szükség van, mert sok országban látható, hogy ismét emelkedik az új fertőzések száma. Péntekig 42 594 egészségügyi dolgozót oltottak be a koronavírus elleni vakcinával. Kérte, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói, illetve dolgozói is éljenek a védőoltással. Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy megdöbbentik azok a megnyilvánulások, amikor gyűlöletet tapasztal, amiért valaki beoltatja magát. Hangsúlyozta, hogy ahhoz kell felsorakozni, amit a tudomány igazol, hogy a járványt legyőzzük.
– Nem kérdés, természetesen beoltatom magamat

– szögezte le az országos tisztifőorvos érdeklődésre.

Még nem oltottak be minden olyan egészségügyi dolgozót, aki igényelte a védőoltást. Körülbelül 130 ezer egészségügyi dolgozó van Magyarországon, jelenleg is zajlik a beoltásuk, de mindenkit biztat a védőoltás igénybevételére. Arra számítanak, hogy még sokan fogják igényelni. Jövő héten kedden 39 ezer fő részére elegendő Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra. A Moderna vakcinájának szállításáról még nincsenek konkrétumok, még nem tudni, pontosan mikor és mekkora szállítmányt érkezik.