Előfizetés

Müller Cecília: Nem kérdés, természetesen beoltatom magam

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 12:09

Fotó: koronavirus.gov.hu
Jövő héten kedden 39 ezer fő részére elegendő Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra.
Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány döntése alapján a védelmi intézkedések február 1-ig érvényben maradnak, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás február 1-ig. Ez az jelenti, hogy a maszkviselési kötelezettség, az éjszakai kijárási tilalom, és az üzletek nyitvatartási rendje is érvényben marad. A rendőrségi adatok ismertetésekor elmondta, hogy az elmúlt napon 208 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. Emellett egy üzletet zárattak be ideiglenesen, ugyanis egy nagyatádi presszóban vendégeket szolgáltak ki, a presszó előterében a vendégek alkoholt fogyasztottak, ezért hét napra bezáratták az üzletet. A novemberi hatályba lépés óta így már 112 üzletet záratott be ideiglenesen a rendőrség. Tegnap 3107 karantént rendeltek el, így jelenleg 20 865 karantén van az országban.  Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy újabb 2 907 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 337 743-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 115, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 440-re emelkedett. A legfiatalabb elhunyt 37, a legidősebb 97 éves volt. Azt mondta, hogy a legtöbb elhunyt valamilyen esetében alapbetegséget – főként rosszindulatú daganatos betegséget vagy keringési betegséget – tártak vele, amihez koronavírus-fertőzés is társult. A gyógyultak száma összesen 186 449, míg az aktív fertőzötteké 140 854 fő. Kórházban 5 297 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen. Összegzése szerint az intézkedések fenntartására feltétlenül szükség van, mert sok országban látható, hogy ismét emelkedik az új fertőzések száma. Péntekig 42 594 egészségügyi dolgozót oltottak be a koronavírus elleni vakcinával. Kérte, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói, illetve dolgozói is éljenek a védőoltással. Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy megdöbbentik azok a megnyilvánulások, amikor gyűlöletet tapasztal, amiért valaki beoltatja magát. Hangsúlyozta, hogy ahhoz kell felsorakozni, amit a tudomány igazol, hogy a járványt legyőzzük.
– Nem kérdés, természetesen beoltatom magamat

– szögezte le az országos tisztifőorvos érdeklődésre.

Még nem oltottak be minden olyan egészségügyi dolgozót, aki igényelte a védőoltást. Körülbelül 130 ezer egészségügyi dolgozó van Magyarországon, jelenleg is zajlik a beoltásuk, de mindenkit biztat a védőoltás igénybevételére. Arra számítanak, hogy még sokan fogják igényelni. Jövő héten kedden 39 ezer fő részére elegendő Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra. A Moderna vakcinájának szállításáról még nincsenek konkrétumok, még nem tudni, pontosan mikor és mekkora szállítmányt érkezik.

Folyik egy új osztrák-magyar vakcinakísérlet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 10:16
Képünk illusztráció
Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
Jakab Ferenc virológus közlése szerint a vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, február elején indulnak az állatkísérletek is.
Az osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem – a debreceni egyetem mellett – új vakcinakísérletbe fogott, ami már célegyenesben van – nyilatkozta Jakab Ferenc virológus az ATV Híradónak.
– A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízom benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni

– mondta a virológus.

A professzor nem akart találgatni arról, hogy ebből mikorra várható beadható oltás, de mint mondta, gőzerővel dolgoznak.  Beszélt arról is, hogy ugyan még csak a Pfizer vakcina érhető el az országban, de hamarosan érkezik a Moderna és a AstraZeneca vakcinája is. 
– Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon nagyon fontos kérdés

– állapította meg Jakab Ferenc.

A virológus szerint ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek az új koronavírus mutációval szemben is.  
– Az új adriai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésére is, hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk

– fogalmazott a szakember.

Hozzátette, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy a későbbiekben újabb vakcinák kellenek majd a mutációk miatt, de ezek kifejlesztése gyorsan megtörténhet, mivel már megvan a prototípus, így gyakorlatilag néhány héten belül új vakcinát tudnak gyártani a cégek. Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy egyáltalán nem kell félni az oltástól, mert az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak.

Előbb kijelölnek, csak aztán kérdezik a háziorvosokat

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.01.08. 09:54

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az országos tisztifőorvos szerint a háziorvosok alkalmasak az oltások beadására. Kijelentése meglepő, mert egy háziorvos a közösségi portálon azt írta, csak szerda délben kapott levelet az illetékes kormányhivataltól arról, hogy 16 óráig nyilatkozzon: alkalmas-e a rendelője tömegek oltópontjának? A levél szerint ugyanis a kormányzat 5000 háziorvosi rendelőt jelölt ki erre a célra, ezért érdeklődnek, hogy az övé valóban megfelelő-e.
– A háziorvosi rendelők nagy része biztosan nem alkalmas a feladatra, mert nincs külön fektető, illetve olyan helyiség, ahol az oltás utáni fél órás várakoztatást meg lehet oldani – mondta lapunknak Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. – Ha csak valaki elájul és ezért tíz perce le kell fektetni, már borul az egész rendszer. Hozzátette: rendelési időben biztosan nem lehet oltani, ráadásul sok helyen váltott műszakban használják az orvosok a helyiségeket. Így az ilyen helyeken oltásra elkülöníthető időszakok sincsenek. „Nem tudok 10 percenként oltani, és nem is tudom hová leültetni a beteget utána fél órára. A rendelő ajtaja előtt körülbelül 4 négyzetméteren 6 szék van. Ekkora helyen három azonos időben dolgozó háziorvos páciensei várakoznak” – jelzett lapunknak további problémákat egy másik háziorvos. Cserni István szerint a lehetőségeket felmérő levélre nem is nagyon lehet válaszolni, mert sok részlete tisztázatlan a tömeges oltásnak. Így például nem mondta meg még senki, hogy a saját körzetük pácienseit vagy másokat is kell-e oltaniuk. Ahogy azt sem, hogy milyen oltási reakciókkal kell számolni. Mindenki óvatos, a háziorvosok nem tudják, hogy mi is a feladat, mivel állunk szemben. Így azt sem, hogy kié a felelősség, hogyan kerül az oltópontra a vakcina, meddig és milyen körülmények között tárolható. Mindez komoly logisztikát is igényel, amelynek részletei még szintén nem ismertek.