Előfizetés

„A vakcinának az emberek karjában, nem a polcokon van a helye”

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.01.08. 13:27

Fotó: KIRSTY O'CONNOR / AFP
Szerdától csak az indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett negatív koronavírus teszt birtokában érkezhetnek be britek és külföldiek egyaránt Nagy-Britanniába. Ennek elmulasztása azonnali 500 fontos (200 ezer forint) büntetést von maga után. A tíznapos karantén is megmarad.
Grant Shapps közlekedési miniszter az utazási szakma által régóta sürgetett, de annak reményeit nem teljesítő új koncepcióról számolt be péntek reggeli tévéinterjúi során. A terv lényege, hogy az úton, vízen, sínen és a levegőben Nagy-Britanniába érkezőkre egyaránt érvényesen belépéskor indulás előtt legfeljebb 72 órával korábban elvégzett negatív koronavírus teszt eredményét kell tudni bemutatni. A skót parlament által is megkövetelt feltételnek nem eleget tevő beutazók 500 fontos, közel 200 ezer forintos pénzbüntetésre számíthatnak. Ahogy a konzervatív politikus fogalmazott, a kormány „semmilyen kockázatot nem vállalhat”, és ezzel a lépéssel próbálja távol tartani az új vírustörzseket, aktuálisan a Dél-Afrikából származót. A többek között a Sky News műsorvezetője által feltett kérdésre, a légiutasokat vajon miért nem a repülőtereken tesztelik, Shapps azt válaszolta, az újonnan bevezetett módszer „nagyobb biztonságot ad”. A kérdésben korábban számos alkalommal nyilatkozott John Holland-Kaye, a súlyos anyagi veszteséggel küzdő Heathrow repülőtér vezérigazgatója kétségbe vonta annak helyességét, hogy az előzetesen elvégzett negatív tesztet további tíznapos karantén kövesse a szigetországban. Jó hír viszont, hogy az aggodalmakkal ellentétben legalábbis a Pfizer/BioNTech oltóanyag mind az új brit, mind a frissen terjedő dél-afrikai vírustörzzsel képes megbirkózni. Igaz, a gyógyszergyár előzetes következtetése egyelőre húsz ember vérképére támaszkodik és nem vonatkozik a két új variáns valamennyi mutánsára.
Az Egyesült Királyságban nagy erővel, de fennakadásokkal folyik a tömeges oltási program. Sir Simon Stevens, az NHS England vezérigazgatója legutóbbi, csütörtök esti sajtótájékoztatóján büszkén hasonlította össze az angliai eredményeket egyes európai államok teljesítményével. Az 1,26 millió beoltott négyszerese az eddig Német- és háromszázszorosa a Franciaországban immunizáltaknak, ám a szám így is eltörpül a február 15-re tervezett 15 millió mögött. Addigra ígéri Boris Johnson, hogy a lakosság legérzékenyebb, legveszélyeztetettebb 70 éven felüli részét ellátja, hiszen a „vakcinának az emberek karjában, nem a polcokon van a helye”. A szlogen ellenére az oltási program kivitelezésére a „postai irányítószám szerencsejáték” kifejezés illik. Egyes területeken kiválóan működik az ellátás, máshová konkrét ígéret ellenére sem jut el az oltóanyag, így a már behívott, egyelőre 80 éven felüli időseket utolsó pillanatban értesítik a késés felől. Bizonytalanságot okoz az is, hogy nem tudni, a lakosság hány százaléka él az oltás lehetőségével. A legutóbbi téli influenza oltást rekord 80 százalék vette igénybe. Ha milliók utasítják el, nem csökken az egészségbiztosítóra nehezedő nyomás. A jelenlegi számítások szerint Londonban és Közép-Angliában január közepére kimerül a kórházi kapacitás, miután a napi betegfelvétel – csütörtökön országosan 3600, Londonban több mint 800 – meghaladja az áprilisi rekordot, kétségbeejtő helyzetbe sodorva az orvosokat és nővéreket.

Újabb 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről állapodott meg az EU a Pfizerrel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 11:38

Fotó: VOISIN / AFP
A szállítmány 2021 második negyedévében lesz elérhető a tagállamok számára.
Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal - jelentette be testület elnöke pénteken. Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint
az újabb vakcinaszállítmány a második negyedévben lesz elérhető az Európai Unió tagállamai számára.

Az uniós bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az új szerződés a korábbi 300 millió adaggal együtt már 600 millió ampulla oltóanyagot tesz érhetővé az európaiak számára. Felidézte, hogy szerdán engedélyezték a Moderna amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának uniós alkalmazását, így hamarosan legkevesebb 380 millió európainak, az uniós lakosság mintegy 80 százalékának a beoltása válik lehetővé. Hozzátette: más vakcinagyártók oltóanyagai hamarosan szintén forgalomba hozatali engedélyt kaphatnak az EU-ban. A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban. A Szputnyik V orosz vakcina európai alkalmazására vonatkozó kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kijelentette: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán. Ezzel összefüggésben kiemelte: az Európai Bizottság több mint elegendő biztonságos és hatékony, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséról között szerződést a gyógyszergyártókkal.
„Az Európai Unió teljes vakcinabeszerzési csomagja 2,3 milliárd adagot jelent, ami több mint elegendő az EU teljes lakosságának”

– fogalmazott.

Sajtótájékoztatóján von der Leyen kiemelte azt is, hogy a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

Trump ismét videóval jelentkezett, és azt ígérte, hogy átadja a hatalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 11:33

Fotó: Ercin Erturk / AFP
Az Egyesült Államok elnöke most már elítéli azokat, akik beszéde után megrohamozták a Capitoliumot.
Donald Trump visszatért a Twitterre, miután fél napra letiltották az oldalról. Péntek hajnalban az amerikai elnök újabb videóval jelentkezett. Ezúttal elítélte azokat, akik szerdán behatoltak a Capitoliumba.   Szerdán este Donald Trump több száz híve erőszakkal behatolt a törvényhozás épületébe, és végül a nemzeti gárda segítségével több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítette el a választást. Az összecsapásban többen megsérültek, és már öt ember meghalt.
Donald Tump az újabb videóban arról beszélt, hogy a rendbontók „nem a mi országunkat képviselik”, és tettükért fizetni fognak. Azt mondta, hogy azonnal bevetette a Nemzeti Gárdát és a rendfenntartókat. Kijelentette, hogy a Kongresszus hitelesítette a választás eredményét, és január 20-án beiktatják az új adminisztrációt. Hangsúlyozta, hogy most mindenkinek meg kell nyugodnia, és együttműködést kért a járvány legyőzéséhez és a gazdaság újraépítéséhez. Úgy fogalmazott, hogy ezután arra koncentrál, hogy rendben átadja a hatalmat. Beszéde végén megköszönte, hogy az Egyesült Államok elnöke lehetett, amit élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezett. Támogatóinak azt üzente, tisztában van azzal, hogy most csalódottak, de „hihetetlen utazásunk csak most kezdődik”.
Donald Trump azután tette közzé a videót, hogy egyre többen követelik hivatali elmozdítását. Csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke Donald Trump azonnali felmentésére szólított fel.