Előfizetés

Már nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországról érkezőknek Romániában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.10. 19:23
Illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Azonban Szerbia és a Moldovai Köztársaság továbbra is a magas fertőzöttségű országok listáján szerepel.
Szombat estétől nem kell karanténba vonulniuk Romániában a Magyarországról érkezőknek. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatást végző stratégiai kommunikációs törzs heti rendszerességgel közli, hogy melyek azok az országok, amelyekből érkezve két hétre karanténba kell vonulni Romániában.
Magyarország – a két hét alatt jegyzett új fertőzések százezer lakosra vetített száma alapján – a hét végén ismét lekerült a listáról. Az ország besorolása korábban többször is változott.

A Romániával szomszédos országok közül Szerbia és a Moldovai Köztársaság szerepel továbbra is a magas fertőzöttségű országok listáján. Romániában az elmúlt héten csak egyszer jegyeztek ötezer fölötti új fertőzést egy nap alatt. Az elmúlt két hét napi átlaga 3889 új eset volt, vasárnap pedig 3082 új fertőzés kimutatását jelentették be. A járvány és szövődményei miatti elhalálozások napi száma is csökkenő tendenciát mutat, míg az elmúlt két hét átlaga 106 volt, vasárnap 62 halálesetet jelentettek be. Csökkent az elmúlt héten a kórházakra nehezedő nyomás is. A vasárnapi hivatalos adatok szerint 8744 személyt ápolnak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük 1065-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Az ország régiói továbbra is eltérő képet mutatnak a fertőzöttség tekintetében. A lakosság számához viszonyított új esetek statisztikájában Bukarest és a fővárost körülölelő Ilfov megye, valamint Temes, Kolozs és Konstanca megye vezet. A székelyföldi megyék továbbra is a legkevésbé fertőzött megyék közé tartoznak.

Kezdődik a Trump elleni második impeachment, a bukott elnököt elnémították a közösségi médiában

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.01.10. 19:01

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Állítólag Rudy Giulianira és a híres ügyvédre, Alan Dershowitzra akarja bízni a védelmét.
„Nem fogok lemondani!” – kiabálta egy belső forrás szerint Donald Trump, miután már republikánus politikusok szerint is ez lenne a legegyszerűbb kivezető út a maga kreálta válságból. A Capitolium szerdai, öt halálos áldozattal járó ostroma után azonban egyre biztosabb, hogy az elnök nem fogja megúszni a felelősségre vonást, amiért híveit erőszakra, végső soron az Egyesült Államok alkotmányos rendjének megdöntésére tüzelte. Trump mandátuma jövő szerdán délben jár le. Ha addig lemondana, akkor a hátralévő időre Mike Pence alelnök venné át a szerepét és akár kegyelemben is részesíthetné – ha ők ketten egyáltalán szóba állnának egymással. A hírek szerint azonban Pence is dühöng, amiért Trump még csak az ő és családja biztonsága felől sem érdeklődött, miközben a tömeg az életére tört. Mint mostanra kiderült, csak pillanatokon múlott, hogy a csőcselék nem tudott betörni az ülésterembe, mielőtt a honatyákat biztos helyre menekítette az őrség. A leglátványosabb jogsértőket, így a bakancsát Nancy Pelosi házelnök asztalára tevő férfit vagy a félmeztelen „QAnon Sámánt” már őrizetbe vették és az FBI nagy erőkkel keresi a többieket, elsősorban a Brian Sicknick rendőr halálában vétkeseket. A 42 éves rendőr mellesleg Donald Trumpra szavazott az elnökválasztáson. A Capitoliumon emlékére félárbócra eresztették a csillagos-sávos lobogót. A Fehér Ház nem gyakorolt hasonló gesztust.
Az alelnök a CNN értesülése szerint már nem zárkózik el az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazásától, azaz a feladatainak ellátására képtelenné vált elnök azonnali leváltásától, de csak akkor akar lépni, ha Trump valami újabb őrültséget csinál. A képviselőház demokrata párti többsége ellenben már hétfőn szavazni akar az elnök eltávolítására irányuló jogi procedúra, az impeachment megkezdéséről. Az egy évvel korábbi, első impeachmenttel ellentétben ezúttal több republikánus honatya is jelezte, hogy támogatná az eljárást. A szenátusban kétharmados többség kellene Trump leváltásához, de eddig csak néhány konzervatív szenátor jelezte, hogy hajlandó megfontolni a dolgot. Az is igaz azonban, hogy csak a jelenlévők szavazata számít, így Trump akkor is elveszítheti hivatalát, ha a republikánus szenátorok egy része egyszerűen otthon marad. A republikánus Mitch McConnell, aki egyelőre még megszabja a szenátus menetrendjét, azt mondta, hogy legfeljebb a Joe Biden beiktatása előtti napon vagy január 20-án, az eskütétel után tűzik napirendre a kérdést. Azonban arra is van precedens, hogy valakit már a tisztségéből való távozás után sújtsanak impeachmenttel. Ez esetben elveszíti a nyugdíját és többé nem viselhet szövetségi tisztséget – vagyis Trump nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson. A bukott elnök állítólag Rudy Giulianira és a híres ügyvéd Alan Dershowitzra akarja bízni a védelmét az impeachment során. Jelenleg azonban az a legnagyobb baja, hogy elnémították. A Facebook, az Instagram és a Twitter is elvette hozzászólási jogát, majd amikor megpróbálta kicselezni őket, akkor az újabb fiókoktól is elzárták. Korlátozást léptetett életbe a Reddit nevű üzenőfal is, a szélsőjobboldali körökben egyre népszerűbb Parlor alkalmazást pedig a Google és az Apple is eltávolította a kínálatából. Így Trump kénytelen a „hagyományos” médiára fanyalodni. A következő napokban sikereiről, többek között a közel-keleti diplomáciai eredményeiről akar interjúkat adni.

Obama szerint Magyarország a rossz példa

Barack Obama volt elnök Angela Merkel német kancellárt említette a jó célokért küzdő, a döntésekbe az embereket is bevonó vezető példájaként. Vele állította szembe a fentről lefelé irányuló, hierarchikus rendszert kiépítő „erős ember” vezetői típusát. Utóbbi szerinte Trump távozásával sem fog eltűnni a világból, van rá példa a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai, illetve ázsiai országban. A Comedy Centralon futó The Daily Show műsorának adott interjút a hvg.hu vette elsőnek észre.   

Kazahsztánban még mindig a Jelbasi a főnök

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.01.10. 18:47

Fotó: Vladislav Vodnev / AFP / Sputnik
Öt párt 312 jelöltje vetekedett a 11,9 millió választó kegyeiért, de kétség sem fér ahhoz, hogy a nagy győztes ezúttal is a kormányzó Nur Otan, a „Haza Fénysugara” elnevezésű párt lesz, amely jelenleg is a parlamenti helyek mintegy 80 százalékát birtokolja.
Kazahsztánban vasárnap a független ellenzék, a Szociáldemokrata Párt bojkottja mellett rendezték meg a parlamenti választásokat. Öt párt 312 jelöltje vetekedett a 11,9 millió választó kegyeiért, de kétség sem fér ahhoz, hogy a nagy győztes ezúttal is a kormányzó Nur Otan, a „Haza Fénysugara” elnevezésű párt lesz, amely jelenleg is a parlamenti helyek mintegy 80 százalékát birtokolja. A kampányban ezúttal is ellenzéki aktivisták sorát tartóztatták le, de a jelenlegi megtorlás messze elmaradt a 2019. júniusi elnökválasztás során alkalmazott erőszaktól, amikor is 500 tüntetőt vettek őrizetbe. A jelenlegi ellenzéki bojkott is annak köszönhető, hogy az autoriter rezsim számára csupán a demokratikus látszat fenntartását szolgálják a választások.  A 30 év uralkodás után 2019-ben lemondott Nurszultán Nazerbajev elnök lánya, Dariga is indult a Nur Otan színeiben. A jelenlegi elnök, a Nazarbajev által kijelölt és a 2019-es elnökválasztáson az államfői székbe beültetett Kaszim-Zsomart Tokajev lehetőségei igen korlátozottak, mindamellett, hogy ő maga sem a demokratikus vezető mintaképe. Tokajev reformjának köszönhetően ugyan ezen a választáson már alkalmazták az új választási törvényt, amely 30 százalékos kvótát határozott meg a nők és a fiatalok számára, de az elnök ezt sem tudta volna elérni, ha a mindmáig Nazarbajev által irányított kormánypárt képviselői nem szavazzák azt meg. A háttérbe vonult ex-elnök, akiről már a fővárost, Asztanát is Nur-Szultánra keresztelték át, nemcsak a kormánypártot vezérli kézzel, de ő vezeti a nemzetbiztonsági tanácsot is, s „mértékadó” véleménye elsőbbséget élvez a stratégiai döntések meghozatalakor, mert ő „a nép vezetője”, a Jelbasi. Ezért is valószínű, hogy a korábban utódjának kiszemelt lánya, Dariga indoklás nélküli menesztése sem történhetett volna meg a felsőház éléről a Jelbasi engedélye nélkül. Most viszont újra indult a választáson Dariga. Tokajev inkább báb, mint tényleges vezető, Nurszultán viszont 80 éves, ami azt sejteti, hogy ez a választás mégiscsak fontos lehet Kazahsztán jövője tekintetében. Mint ahogy az ugyancsak vasárnap megrendezett kirgiz elnökválasztás is az volt. Kirgizisztánban azért rendeztek előrehozott elnökválasztást, mert a tavaly októberben elcsalt parlamenti választásokat követő tüntetéshullám miatt lemondott Szooronbaj Zseenbekov államfő. A tüntető tömeg által ősszel a börtönből kiszabadított Szadir Zsaparov a legesélyesebb a győzelemre. Legerősebb kihívója a hzzá hasonlóan oroszbarát Adahan Madumarov, de az előrejelzések szerint egyik jelölt sem szerzi meg az első fordulóban a győzelemhez szükséges szavazatokat.