kézilabda;

Kézilabda-vb zárt kapuk mögött

Nem engednek be nézőket a lelátóra a szerdán kezdődő férfi kézilabda-világbajnokságon, erről döntött a torna szervezőbizottsága, miután egyeztetett a nemzetközi szövetséggel (IHF). A korábbi elképzelések szerint minden találkozón legfeljebb ötezer szurkoló nézhette volna a helyszínen a mérkőzéseket, de több csapat és világklasszis játékos is tiltakozott az elképzelés ellen. A fő ellenérv az volt, hogy nincs értelme buborékban tartani a csapatokat, ha utána fedett csarnokban több ezer ember előtt kell játszaniuk. 

A zárt kapus döntésről kiadott rövid közlemény szerint a határozat meghozatalakor figyelembe vették az Európai Kézilabdázók Uniójának (EHPU) múlt szerdai levelét, amelyben a sportolók érdekképviseletét ellátó szervezet azt kérte az IHF-től, vizsgálja felül a nézők tervezett beengedését.

Az EHPU azt írta, a játékosok hazájukban példakép szerepet is betöltenek és nagyon rossz lenne az üzenetértéke annak, ha a tévénézők otthonukban azt látnák, hogy a járványügyi előírások mellett kampányoló sportolók egy másik földrészen nézők előtt lépnek pályára, kitéve magukat a fertőzésveszélynek. Az EHPU jelezte, csak abban az esetben tudja elfogadni a szurkolók jelenlétét a csarnokokban, ha a közönség beengedésére, egészségügyi állapotának ellenőrzésére ugyanolyan szigorú protokoll készül, mint a részt vevő csapatok esetében és erről a szervezők egyeztetnek a sportolók képviselőivel.

A szerdán kezdődő vb lesz az első, amelyen 32 válogatott vesz részt. A magyar csapat pénteken lép először pályára a Zöld-foki-szigetek ellen, vasárnap Uruguay, kedden pedig Németország lesz az ellenfele a csoportkörben. A négy együttes közül az első három folytathatja szereplését a középdöntőben.