Előfizetés

Szinte mindent lopott a buszsofőr, ami csak kedvenc járművéhez kötődött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 16:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Felfüggesztett börtön járt a fékevesztett gyűjtőszenvedélyért. Barátaival országjárást indított alkatrészekért, megállóhely- és rendszámtáblákért.
A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a huszonéves, büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki képtelen volt ellenállni a foglalkozásához kapcsolódó gyűjtőszenvedélyének. A bírósági portálon olvasható hétfői közlemény szerint a férfi 2016 és 2018 között, egyedül vagy barátaival, személygépkocsival járta az országot:
Négy megye csaknem 25 településéről, mintegy 20 autóbuszból csaknem 150 autóbuszalkatrészt, valamint több mint 10 buszmegállót jelző táblát, illetve rendszámtáblát lopott.

Szabályos túraútvonalat alakítottak ki a fiatalok, s a bírósági közlemény fel si sorolja, mely helyiségekben zsákmányoltak:  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkábrányon és Ózdon, Fejér megyében Etyeken, míg Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszlón és Hortobágyon járt. Heves megyében Besenyőteleket, Poroszlót és Sirokot, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Alattyánt, Jászapátit, Jászberényt, Tiszafüredet, Tiszapüspökit és Zagyvarékast, míg Pest megyében Aszódot, Biatorbágyot, Dányt, Mendét, Nagykátát, Pátyot, Szentlőrinckátát, Szentmártonkátát és Tóalmást keresték fel, és sosem tértek haza üres kézzel. 
A buszmegállóhelyek tábláit maga szerelte le, és szaktudását kihasználva, a buszokat is ő nyitotta ki és bontotta ki belőlük a kiszemelt alkatrészeket, mialatt az éppen vele tartó barátja, illetőleg barátai figyeltek, nehogy jöjjön valaki. A rendszámtáblák többségét egyik állandó társa szerelte le a járművekről, mialatt a vádlott figyelt, három buszt azonban maga fosztott meg a rendszámtáblájától.

A Tiszafüredi Járásbíróság a vádlott társai közül kettőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt még tavaly júniusban, a két másik elkövetőt pedig próbára bocsátotta. 
A gyűjtögető életmódot törvénysértések árán választó buszsofőrt 2020. szeptember 2-án meghozott ítéletében 3 rendbeli lopás bűntette, 4 rendbeli lopás vétsége és 11 rendbeli egyedi azonosítójellel visszaélés bűntette miatt 1 év 10 hónap – végrehajtásában 3 évre – felfüggesztett börtönre ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

– Az ügyészség akkor tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég az elsőfokú ítéletet jóváhagyva, jogerősen lezárult – tette hozzá a bírósági közlemény.

Késsel rontott neki volt élettársának a korábbi rendőrfőnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 15:14
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tettes Nagyvárad egyik fontos embere volt, több fontos posztot is betöltött.
Vasárnap este egy brutális incidens miatt hívták a román egyenruhásokat: a nagyváradi Őssi lakótelepen egy lakóház előtt parkoló autóból veszekedést hallottak, majd hirtelen a járműben lévő férfi kést rántott és vitapartnerét - egy nőt - többször megszúrt. Ezt követően magán is sebeket ejtett.  Az áldozatot kórházba szállították, s annak ellenére, hogy az őt ért öt késszúrásból kettő a tüdőt érte, és légzéstámogatásra szorul, az állapota stabil. Az elkövetőt pár órával később elfogták és a Főtér helyi sajtójelentésekre hivatkozva azt írja: 
egy jelenleg is aktív helyi rendőrről van szó, aki korábban a polgármesteri hivatalban és a helyi rendőrségnél is fontos vezetői tisztségeket töltött be.

A cikk megjegyzi, volt élettársa novemberben hagyta el, és három hónapra érvényes távoltartási parancsot kért ellene.

Haragjában ellökte, majd magára hagyta idős feleségét - gondatlan emberölés miatt kell felelnie

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 09:50

Fotó: Shutterstock
A 82 éves férfi akár több mint hét év börtönbüntetést is kaphat.
Gondatlan emberölés és minősített segítségnyújtás elmulasztása vádjával állítják a Győri Törvényvényszék elé azt a most 82 éves férfit, aki tavaly tavasszal ellökte hasonló korú feleségét, aki magára hagyva meghalt – írta az ügyészségi portálon megjelent közleményében a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség. A férfival szemben – a halmazati szabályok alapján – hét és fél év szabadságvesztés is kiszabható. A vádirati tényállás szerint az idős házaspár gyakran veszekedett. A férj gyakran dobott különböző tárgyakat, kést, lábast, tányért a felesége felé, de sérülést ezekkel soha nem okozott. 
A végzetes napon, 2019 tavaszán a férfi azért haragudott meg a feleségére, mert mire hazaért a horgászatból, a felesége nem húzta fel a redőnyt az otthonuk alsó szintjén lévő ablakokon.

Haragjában ekkor egy poharat dobott a konyhában álló felesége felé, ám nem találta el az asszonyt. Ezt követően a férfi a konyhából, lábassal a kezében, az udvarra indult halat pucolni, ám véletlenül könyökével meglökte a konyhaajtóban az útjában lévő nejét.
Az idős asszony a lökéstől a konyhaajtóval szemben lévő padlásajtónak dőlt, majd onnan a földre csúszott. A nő combnyaktörést és kulcscsonttörést szenvedett, ám párja – szitkozódások közepette – magára hagyta.

Az idős asszonyhoz még aznap délután a lánya hívott mentőt. A sérültet a kórházban másnap megműtötték, de kómába került, és hat nappal később elhunyt. Az ügyészek szerint a combnyaktörés és a kulcscsonttörés, valamint a halál között közvetett ok-okozati összefüggés állapítható meg.