Előfizetés

Nem lehet kihagyni az önkormányzatokat

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.11. 18:01

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Korrupcióellenes intézkedésekhez és a helyhatóságok bevonásához is kötik az uniós helyreállítási pénzek folyósítását.
Magyarország 2021-2026 között folyó áron 7 milliárd 176 millió euró vissza nem térítendő támogatást kaphat az Európai Unió 750 milliárdos járvány utáni helyreállítási alapjából. A friss pénzügyi eszköz felhasználását rögzítő, hamarosan hatályba lépő jogszabály – amelyről hétfőn szavazott az Európai Parlament két szakbizottsága – előírja, hogy a nemzeti hatóságoknak be kell vonniuk a regionális és helyi szerveket a közösségi pénzből megvalósuló reformok és befektetések tervezésébe, megvalósításába. A rendelet kiköti: a Brüsszelben benyújtott tagállami pályázatnak tartalmaznia kell, hogy a kormányzat milyen egyeztetéseket folytatott a szociális partnerekkel, a civil társadalom, az ifjúsági szervezetek, a helyi és a regionális hatóságok képviselőivel, és hogy ezeknek a javaslatai hogyan tükröződnek a pénzköltést taglaló nemzeti tervben. Az úgynevezett „helyreállítási és ellenállóképességi tervet” minden tagállamnak április végéig kell eljuttatnia az Európai Bizottságnak. Ebben ismertetnie kell, hogyan kívánja elkölteni a 2026-ig rendelkezésre álló uniós forrásokat, összhangban a Brüsszellel egyeztetett célokkal és feltételekkel. A rendelet értelmében a vissza nem térítendő támogatásban részesülő kormánynak például nyilatkozatban kell vállalnia, hogy olyan ellenőrző rendszert működtet, amely megfelelő garanciákat biztosít a csalás, a korrupció és az összeférhetetlenség elkerülésére. Ezen felül be kell számolnia a projekteknél végrehajtott pénzügyi ellenőrzéseiről, ismertetnie kell a támogatások kedvezményezettjeinek, a fő- és az alvállalkozóknak a nevét, valamint külön is fel kell hatalmaznia az Európai Bizottságot, az EU Csalás Elleni Hivatalát és a Számvevőszékét, hogy törvény adta jogaikkal élve felügyeljék a közpénzek elköltését. A jogszabály leszögezi, hogy a helyreállítási alap végrehajtása során érvényesíteni fogják a jogállami feltételrendszert, azaz pénzmegvonással fogják sújtani az unió pénzügyi érdekeit a demokratikus normák felrúgásával sértő országokat. A Covid-19 miatt padlóra került európai gazdaság talpra állítására szánt 750 milliárdos pénzügyi eszközből 312,5 milliárdot szánnak az EU27-ek támogatására és 360 milliárdot hitelezésre. Az egyes országok által felszívható forrás mennyiségét a munkanélküliségi ráta, a bruttó hazai termék (GDP) nagysága és a növekedés visszaesésének mértéke alapján számolják ki.  

Karácsony: az egész magyar gazdaságot magával ránthatja a főváros csődje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 17:19

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A főpolgármester szerint a választásokon is visszaüthet mindaz, amit a kormány a helyhatóságokkal művel.
Nem kér a fővárosnak juttatott kegyelemkenyérből Karácsony Gergely. A városvezető a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, ha egy kormány árt saját országa önkormányzatainak, az nem méltó a bizalomra. Véleménye szerint az Orbán-kormány több döntésével kifejezetten az ellenzéki vezetésű településeket sújtja, mintegy 3 millió ember érdekeivel megy szembe. Reményei szerint a választók is észreveszik, majd nem felejtik ezt el a következő választásig.  Hozzátette, pillanatnyilag nem lehet tudni, mekkora adóbevételtől esnek el az önkormányzatok. Nem világos ugyanis az sem, hogy melyik vállalkozás élhet az adófelezés lehetőségével és melyik nem, ráadásul uniós szabályokba ütközik a kormány terve - vélekedett a politikus. 
"A szakadék szélén van a fővárosi önkormányzat, de ha a kormány belelöki, akkor óhatatlanul magával rántja az egész magyar gazdaságot"

- fogalmazott Karácsony Gergely a műsorban.

Ugyanakkor hozzátette, mindenkinek az az érdeke, hogy a főváros megőrizze működőképességét.  Kérdés, hogy utóbbi mennyi ideig biztosítható. Korábban a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt mondta, már novemberre elfogyhat a pénz az önkormányzat számlájáról. 

Schiffer András szerint a "Momentum-DK" kettős csicskása lett az LMP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 16:39

Fotó: Népszava
Az egyik alapító az ellenzéki együttműködésben való részvétel miatt szólt be volt pártjának.
Milliószor megbánta már Schiffer András, hogy az általa is létrehozott párt a Lehet Más a Politika nevet kapta. A volt politikus a Spirit FM műsorában azt mondta, sosem gondolta, hogy a politika alkalmasint több ezeréves törvényszerűségein erőszakot lehet tenni. Az elnevezés a „An other world is possible” (lehet más a világ) egy a kétezres években indult globalizációkritikus mozgalomnak a mottójából származik. Ezt követően élésen bírálta a párt jelenlegi vezetését: 
„Az más kérdés, hogy ez a párt már nyomokban sem emlékeztet az alapításkori önmagára, tulajdonképpen csicskása lett a DK-Momentum kettősnek.”

Orbán Viktor politikájáról szólva elmondta, a miniszterelnök gondolkozásából fakadóan egy ellenerővel szemben egy másik ellenerőt épít. Így azonban 2022-ben, vagy 2026-ban, vagy 2030-ban megnyilvánuló ellentétes választói politikai akarat szintúgy nem fér hozzá a valós politikai mozgástérhez.
„Ha ’22-ben kormányváltás van, akkor a monetáris politikától az ügyészségig, nem csak hogy nem fognak hozzáférni a választópolgárok, hanem velük és az új kormánnyal szemben egy ellenséges struktúra lesz”

-fogalmazott Schiffer András.