Előfizetés

Tovább szigorítanak az osztrákok a határon

Soproni H. Lajos
Publikálás dátuma
2021.01.12. 13:43

Fotó: Tobias C. Köhler / AFP
Péntektől kötelező elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába - olvasható a budapesti Osztrák Nagykövetség honlapján.
Megváltozik péntektől az osztrák-magyar határon a belépés rendje. A karácsony előtt bevezetett egészségügyi szabályok továbbra is érvényesek, ám ez most súlyosbodik a kötelező regisztrációval. Ennek tartalma egyelőre nem ismert, a követség azt írja honlapján, hogy a regisztrációhoz szükséges linket a rendelet hatálybalépése után teszi közzé. A vienna.at osztrák hírportál információi szerint az ingázóknak, továbbá az átutazóknak, valamint a halaszthatatlan és méltányolandó családi ügyekben utazóknak nem kell regisztrálniuk, mert a kivételek közé tartoznak. Változatlanul - a kivételeket leszámítva - minden beutazónak kötelező a tíznapos karantén. Ez korábban csak akkor fejezhető be, ha valakinek az ötödik napon a SARS-CoV-2 molekulárbiológiai, vagy a SARS-CoV-2 antigén tesztje negatív, amit az érintett csak a saját költségére végezhet el. A karantén vállalásáról esküt helyettesítő módon nyilatkozni kell. A formanyomtatványt angolul vagy németül érdemes előre kitölteni, mert ezt beutazáskor kérni fogják a határrendészek. Hetvenkét óránál nem régebbi orvosi igazolás (PCR vagy antigén teszt) is elég, ha valaki szakmai és üzleti célból, egészségügyi kísérőként, vagy hatósági kötelezettség teljesítése miatt akar belépni az országba. A rendelet nem vonatkozik az ingázókra, az orvosi kezelésre belépőkre, az előre nem látható okból történő beutazókra sem, legyen az súlyos betegség, haláleset, temetés, továbbá gyermek születése vagy ápolásra szoruló személy ellátása. A szigorú ellenőrzés miatt a határállomásokon már most is sokkal nehezebb átjutni. Ez főként az ausztriai magyar munkavállalók számára kellemetlen, akik autóikkal ki- és befelé kénytelenek elviselni a torlódást, ami több mint egyórás várakozást jelent. 
Kapcsolódó
Ausztriának Brüsszelből jött a segítség

Több tízmilliós bírságot kapott a Spar

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 10:00
Képünk illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a kereskedelmi céggel szemben.
A Spar több élelmiszeripari beszállító esetében is jogsértő magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül úgynevezett fix bónusz megfizetésére kötelezte őket - közölte a Nébih az MTI-vel kedden. A jogsértő eljárással a cég mintegy 75 millió forinttal károsította meg a kereskedelmi partnereit. A Nébih az élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott szerződéses feltételek teljesülését vizsgálta a SPAR Magyarország Kft.-nél. Az ellenőrzés során megállapították: a vizsgált tíz beszállító közül öttel szemben forgalmi cél kikötése nélkül terhelt ki úgynevezett utólag fizetendő engedményt (bónuszt) az áruházlánc, mintegy 75 millió forint értékben. Kiemelik: az utólag fizetendő bónusz csak akkor felel meg a törvényi előírásoknak, ha azt tényleges forgalomnövekedésben megnyilvánuló többletteljesítmény alapján számolják el. Az ügyben a hatósági eljárás lezárult, a SPAR a jogsértés megállapításával kapcsolatban nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, így a döntés jogerős. A Nébih felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy a hatóság szakemberei a jövőben is folyamatosan ellenőrzik a kereskedők élelmiszeripari beszállítókkal szemben tanúsított üzleti magatartását, és minden esetben fellépnek a piaci pozíciójukkal visszaélő kereskedelmi vállalkozásokkal szemben.

Végelszámolják a céget, amely árbevétel nélkül fizetett havi egymilliót Borkai Zsolt fiának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 09:55

Fotó: Facebook/Borkai Zsolt
A hajós szexparti ikerlányai is pórul jártak, a járvány miatt az ő vállalkozásuk is rövid életűnek bizonyult.
A hajós orgiába belebukott volt győri polgármester, Borkai Zsolt fia havi egymillió forintot kapott az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft.-től. Ennek viszont vége, ugyanis a vállalkozás tulajdonosa úgy döntött, hogy végelszámolja a cégét – vette észre az mfor.hu. Nem sokkal a szexbotrány kipattanása után a Válasz online számolt be arról, hogy a Borkai-botrány érintettjeként megismert, a luxusjachton szintén prostituáltak között mulató Rákosfalvy Zoltán ügyvéd aktívan menedzsel egy olyan céget, ami valószínűleg csak azért létezik, hogy annak kasszájából havi egymillió forintnyi bért kapjon Borkai Ádám, a társaság ügyvezetője. A luxemburgi hátterű Akoniát Rákosfalvy hivatalos győri címére jelentették be. Az mfor azt írja a cég 2019-es beszámolója alapján, hogy az ügyvezető két éve is ekkora fizetésben részesült: a kiegészítő mellékletben az egész évre 12 millió forintot tüntettek fel, csakúgy, mint 2018-ra. Más foglalkoztatottja nem is volt a cégnek.  A portál szerint az nem derül ki a számokból, hogy mi indokolta ezt az összeget. A luxemburgi bejegyzésű Akonia S.A. tulajdonában lévő vállalkozás ugyanis a 2016 és 2019 közötti négy évben folyamatosan veszteséges volt, 2019-ben -14,76 milliós eredményt produkáltak, árbevételük nem volt. Az mfor.hu viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a beszámolóban a 2019. december végi állapot szerinti számnak nem negatívnak, hanem pozitívnak kellene lennie. A cégnél ugyanis 2018-ban tőkeemelést hajtottak végre, az addigi 3 milliót 83 millióra emelték. Vagyis 2019-et már a megemelt jegyzett tőkével kezdték, miközben az arról az évről szóló mellékletben 3 milliót tüntetnek fel. A céget mégis végelszámolják, erről tavaly december közepén döntöttek.  A lap beszámolt arról is, hogy a hajós buli ikerlányai is pórul jártak a járvány miatt. Az már tavaly tavasszal kiderült, hogy a lányok Budapesten próbáltak szerencsét, csomagküldő szolgáltatást terveztek indítani. Pechjükre pont a koronavírus-járvány kitörésének idején, ami nyilván megnehezítette az üzlet kiépítését. A LiCseng Ital Kereskedelmi Kft. nem húzta sokáig, tavaly december elején itt is végelszámolási eljárást voltak kénytelenek indítani a tulajdonosok.