Előfizetés

Felfüggesztette a Jobbik az oroszokhoz köthető pénzen Afrikába utazó politikusának párttagságát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 15:08

Fotó: Jobbik Újpest Facebook oldala
Az újpesti önkormányzati képviselővel szemben etikai eljárást indítanak.
A Jobbik azonnali hatállyal felfüggesztette annak az újpesti önkormányzati képviselőjének a párttagságát, aki a hvg360 híre szerint oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment tavaly év végén a Közép-Afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek. A párt kedden közleményben tudatta: 
felszólítják Szabó Balázst – akivel szemben etikai eljárást indítanak –, hogy adja vissza önkormányzati képviselői mandátumát.

 – Szabó Balázs a pártját, a Jobbikot sem utazása előtt, sem azt követően nem tájékoztatta sem arról, hogy egy polgárháborús ország kétes tisztaságú választásán megfigyelőként vesz részt, sem pedig arról, hogy utazását ki szervezi, és kikkel vesz azon részt – közölte az ellenzéki párt. Hangsúlyozták: a Jobbik elkötelezett az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia iránt. Azt írták, elfogadhatatlannak tartanak minden olyan kezdeményezést, amely az általuk vallott értékekre veszélyt jelent. – Sem most, sem a jövőben nem fogjuk tolerálni azt, ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni – fogalmaztak.  A hvg360 arról számolt be, hogy egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek Szabó Balázs, valamint egy, a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is. A lap emlékeztetett arra, hogy Oroszország az elmúlt években mindent megtett azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban. A decemberi választáson az oroszbarát Faustin-Archange Touadera elnököt választották újra. Az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik. A lengyel politikust azzal vádolták meg, hogy az oroszoknak és a kínaiknak kémkedett. A hvg360 megkeresésére Samu Tamás Gergő azt mondta, hogy őt Szabó Balázs hívta el az útra és hogy egy német szervezet volt a papírra írva. Szabó pedig azt mondta, hogy mindig is érdekelték a választási rendszerek és a választások menete, ezért került sok évvel ezelőtt lengyel meghívásokra a választási megfigyelések világába.
– Egy lengyel barátom kérdezte december közepén, hogy mit szólnék egy választási megfigyeléshez a Közép-afrikai Köztársaságban. Természetesen érdekelt, hiszen szakmai szempontból az afrikai választások, pláne ilyen különleges belpolitikai és geopolitikai helyzetben lévő országban, ha nem is a választási megfigyelői szakma csúcsát, de egy nagyon komoly tapasztalatszerzést jelent

– jelentette ki.

Elmondása szerint az utat a berlini székhelyű Európai Geopolitikai Elemző Központ szervezte, amellyel korábban nem állt kapcsolatban, de jellemzően minden ilyen feladatra más-más szervezet kéri fel. Szabó nem tagadta az orosz kapcsolatot:
– Naiv lennék, ha még csak nem is sejteném, hogy emögött valóban állhat orosz pénz vagy orosz befolyás

– jegyezte meg.

Az nem tudja, hogy ez miben nyilvánul meg, de ha legközelebb is lesz feladat, abban is szívesen részt vesz, és ha szakmai értelemben hasznos, akkor neki mindegy, hogy kik finanszírozzák.

Maruzsa Zoltán bejelentette, hogy megtartják az érettségi vizsgákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 13:18

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az államtitkár közölte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a vizsgákat idén se kelljen elhalasztani.
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár foglalta össze az oktatás helyzetét az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Közlése szerint az óvodákban és általános iskolákban továbbra is hagyományos tanrendben folyik az oktatás, míg a középiskolákban februárig digitális oktatás van érvényben.
Az Operatív Törzs kedden 42 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, így jelenleg az óvodák 1,4 százalékában van kényszerpihenő, míg 79 általános iskolában, vagyis az intézmények 3 százalékában rendelték el a távoktatást.

Megjegyezte, hogy petíció indult az érettségi elhalasztása érdekében de ezt nem javasolják, mivel a felvételi és az érettségi szorosan összekapcsolódik, és káoszt eredményezne a halasztás. Hangsúlyozta, hogy idén, ahogyan tavaly is, mindent megtesznek azért, hogy a vizsgákat ne kelljen elhalasztani, mivel mindenkinek az az érdeke, hogy az érettségit megtartsák. A tavalyi tapasztalatok szerint bonyolítják le az írásbeli érettségiket, a szóbelik kellő távolságtartással szintén megtarthatóak. A tavalyi vizsgákon egyébként sehol nem alakult ki fertőző góc. Maruzsa leszögezte, hogy a vizsgákra a tanulókat fel kell készíteni. Szerinte a tavalyi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ezt digitális munkarendben is el lehet végezni, hiszen a tavalyi érettségi eredmények megfeleltek a korábbi évek átlagának, és nem romlott a tanulmányi teljesítmény. Ahol szükséges, speciális felkészítőket szervezhetnek az iskolák az érettségizőknek, hiszen se a diákok, se a tanárok nincsenek kitiltva az iskolákból. Van arra lehetőség, hogy a kötelező érettségi tárgyakból elkezdjék a jelenléti oktatást. A középfokú felvételikről elmondta, hogy azokat szintén megtartják: 535 helyszínen tartanak írásbeli vizsgát, 75 ezer diáknak.     Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy újabb 696 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 128, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853-ra emelkedett. A legfiatalabb áldozat 50 éves, a legidősebb 90 éves volt. A gyógyultak száma jelenleg 209 852, az aktív fertőzötteké pedig 123 647. Kórházban 5 005 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. Hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott koronavírus elleni oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, amelyek 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. Müller Cecília közölte, hogy megérkezett Magyarországra a Pfizer-BioNTech újabb vakcinaszállítmánya, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Elmondása szerint a ma érkező Moderna vakcinája hasonlóképpen működik, mint a Pfizeré. 
– Semmiféle genetikai állományba nem épül be

– emelte ki.

A hatásmechanizmusuk hasonló, de a tárolás, szállítás egy kicsit egyszerűbb a Moderna esetében. Azt elég mínusz 20 fokon tárolni, ezen körülmények között fél évig felhasználható. Felolvasztás után hűtőben még 30 napig tárolható. A Moderna ampullája tíz adagot tartalmaz, és nem kell feloldani. Az oltóanyag 18 év felett adható be, és 28 napos különbséggel kell beadni az első és a második védőoltást. Ez némi különbséget jelent a Pfizer 21 napos előírásával szemben. Leszögezte, hogy nincs olyan vakcina, ami 100 százalékos biztonsággal megvéd a fertőzéstől, de bizonyosan megvédenek a betegség súlyos lefolyásától. Kérte, hogy mindenki legyen türelemmel, aki még nem kapta meg a védőoltást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógusok mintájára a szociális alapszolgáltatásban, és a gyermekvédelemben dolgozókat is letesztelik koronavírusra. A vizsgálat önkéntes, de regisztrálni kell rá, erről itt írtunk.
Kiss Róbert alezredes közölte, hogy már a szerbiai beutazáshoz is 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre van szükség.

Hétfőn 184 ember ellen intézkedett a rendőrség, mert nem viseltek maszkot, 319 emberrel szemben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt intézkedtek. Tegnap 3871 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 25 532 karantén van az országban. Újságírói kérdés érkezett arról, hogy kombinálható-e a Pfizer, illetve a Moderna vakcinája. Müller Cecília leszögezte, hogy nem kombinálható, mivel erre vonatkozóan nem zajlottak kísérletek. Vagyis ugyanabból az oltóanyagból kell megkapnia mindenkinek a második adagot, amiből az elsőt megkapta. A második adagot mindenkinek félreteszik, aki megkapta az elsőt, mivel a védettséget csak így garantálják a gyártók. Müller Cecília elmondta, hogy amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez, az biztonságos. Második adagként ugyanazt a mennyiséget kapják meg a beoltottak, mint első alkalommal. Nem hagynak vakcinát felhasználatlanul.

A Moderna vakcinái is megérkeztek az országba

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 13:08

Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP
A csatorna nem megerősített információja szerint a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói fogják megkapni.
A szállítmányt első lépésben egy gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére vitték. A tájékoztatás szerint a 7200 vakcina, amely 3600 ember oltására elegendő, nem sokkal 10 óra után érkezett a budapesti telephelyre. A műsorban elhangzott: a vakcinát szállító kisteherautó hétfő délután 4 órakor indult Belgiumból, az autót rendőri felvezetés kísérte. A tudósítás szerint a raklapnyi vakcinát folyamatosan monitorozzák, a benne lévő digitális hőérzékelő figyeli, hogy folyamatosan -25 Celsius-fokon maradjon az oltóanyag. Amennyiben az átvétel során mindent rendben találnak a magyar hatóságok, akkor a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre. A csatorna nem megerősített információja szerint a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói fogják megkapni.