Előfizetés

Kiakadtak a sportolók soron kívüli oltásáról szóló javaslaton

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:00

Fotó: HENDRIK SCHMIDT / AFP / dpa Picture-Alliance
Óriási felháborodást váltott ki az a versenyzői javaslat, hogy az olimpikonok várakozási idő nélkül kapjanak injekciókat. A kérdés magyar szempontból is nagyon érdekes, itthon sem szerepel a kormányrendeletben semmilyen előírás az élsportolók beoltásáról.
A tokiói olimpiára készülő, illetve már kvótákkal rendelkező német sportolók soron kívüli koronavírus elleni beoltását kezdeményezte Max Hartunk, a versenyzők érdekeit képviselő szervezet vezetője. A 31 éves négyszeres Európa-bajnok kardozót rengeteg támadás érte a közösségi oldalakon.
„Azt hiszem, félreértették, amit mondtam”

– hangsúlyozta Hartung a Funke Médiacsoport honlapján. „Természetesen nem arra gondoltam, hogy mindenki elé toljanak be minket, versenyzőtársaim sem akarnak megelőzni senkit a kiemelten veszélyeztetett csoportokba tartozók közül, viszont fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy mi, élsportolók is az egészségünket, illetve a családtagjainkét, rokonainkét tesszük kockára. A mi beoltásunkról semmilyen jogszabály nem rendelkezett.” Hartung szerint extra biztonsági kockázatot jelentenek járványügyi szempontból az olimpiai selejtezők, ahova a világ minden tájáról érkeznek versenyzők.
„Nem egyformák a járványügyi előírások a világ országaiban, Európa nagy részében nagyon szigorúak a szabályok, de ez semmit sem ér, ha olyanokkal kell versenyeznünk, buborékban lenni, akiknél lazábban kezelik a koronavírus-járványt, már a tudat is rendkívül aggasztó”

– jelentette ki a kardozó. „Azt gondolom, megnyugtatóbb lenne, ha beoltanának minket, ebben az esetben jelentősen csökkenne a veszélye annak, hogy több éves munka azért vész kárba, mert az olimpia előtt elkapjuk a fertőzést.” A vívó nem szeretné, ha az olimpia résztvevői számára kötelezővé tennék az oltás beadását.
„Nincs jogunk ilyen mértékben beleszólni az emberek döntéseibe, ahhoz viszont jogunk van és ezért harcolunk is, hogy aki be akarja oltatni magát a versenyzőtársaim közül, annak legyen erre lehetősége. Meggyőződésem, hogy sokkal többen lesznek azok a sportolók, akik az oltást választják az oltást, mint akik elzárkóznak ettől.”

A kérdés magyar szempontból is nagyon érdekes, itthon sem szerepel a kormányrendeletben semmilyen előírás az élsportolók beoltásáról. Az Emmi honlapján sincs elérhető információ a versenyzők oltásával kapcsolatban. A magyar női vízilabda-válogatott vasárnaptól olimpiai selejtezőtornán szerepel Triesztben. A magyar szövetségtől lapunk azt a tájékoztatást kapta, hogy az együttes tagjai egy hónapja buborékban készülnek a legszigorúbb járványügyi intézkedések mellett a játékosokat folyamatosan tesztelik. A kvalifikációs viadalon a lebonyolításért a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA felel, amely ugyanazokat az előírásokat alkalmazza majd a tornán – a résztvevők hermetikus elkülönítése, a sajtó munkatársai csak online kommunikálhatnak a résztvevőkkel –, melyek a vasárnap Debrecenben befejeződött férfi világliga-sorozaton is érvényben voltak. Megkerestük a Magyar Olimpiai Bizottságot is, ahonnan az alábbi írásos válasz érkezett:
„A Magyar Olimpiai Bizottság feladata az olimpiára készülő sportolók és segítőik érdekeinek képviselete. Ebben az ügyben nem teszünk mást, mint felhívjuk a döntéshozók figyelmét arra a tényre, hogy a beoltott sportolók nagyobb biztonsággal és kevesebb komplikációval fognak tudni részt venni a kvalifikációs versenyeken, illetve arra, hogy egy mostani megbetegedés a nyári formát bizonyosan hátrányosan érintő kiesést jelent a legjobb sportolóink számára is”

– írta a MOB.

Kivételeztek a volt teniszezővel

Óriási visszhangja volt Szlovákiában, hogy soron kívül beoltották Dominika Cibulkovát, a 2019-ben visszavonult profi teniszezőt. A 2016-ban WTA világbajnokságot nyert korábbi játékost az Új Szó cikke szerint férjével együtt előre vették az egyik pozsonyi kórházban a várólistán. Az érintett egészségügyi intézet az országos felháborodás miatt elnézést kért és közleményben jelentette be, hogy a Cibulkovával kivételező munkatárs a jövőben nem vesz részt az oltásra várók adminisztrálásában. A korábbi teniszezőnő közösségi oldalán szintén bocsánatot kért, azt írta, nem gondolta, hogy hibát követ el, és arra biztat mindenkit, hogy oltassa be magát. A történtek után több szlovák médium is arról írt, vélhetően nem az egykori teniszező az egyetlen ismert sportoló, aki soron kívül jutott hozzá a vakcinához. 

Kézilabda-vb: nyolc közé vágynak a fiúk

Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 19:42

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
A negyeddöntőbe jutás a cél az egyiptomi férfi kézilabda világbajnokságon, a csapat és az elnökség elvárása is ugyanaz.
„Szeretnénk minél több ponttal a középdöntőbe jutni. A németeket is szeretnénk legyőzni, és bár nem feltétlenül mi vagyunk az esélyesek, de van bennünk akarat és bizonyítási vágy, hogy maradandót alkossunk" – nyilatkozta a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) online sajtótájékoztatóján Nagy László alelnök, a szakmai stáb tagja az egyiptomi világbajnokságra utazó válogatottal kapcsolatban. A negyeddöntőbe jutást a szövetségi elvárja a csapattól. Úgy fogalmazott, hogy a válogatottnak is ez a célja, vagyis „az ambíciók összecsengenek az elnökség elvárásával.” A magyarok a gízai A csoportban pénteken a Zöld-foki Köztársaság, vasárnap Uruguay, kedden pedig Németország ellen lépnek pályára. A középdöntőbe az első három helyezett jut. A magyar küldöttség szerdán, a balátlövő Bodó Richárd viszont csak szombaton utazik Egyiptomba. Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, hogy a MOL-Pick Szeged játékosának gyermeke születik, ezért indul három nappal később az észak-afrikai országba. A szakvezető hozzátette, Ligetvári Patrik (akinek jelenleg is tart a Covid fertőzés utáni rehabilitációja) hiánya miatt védekezésben változott a felállás, és beállósok látják el a két belső védő feladatát. „Az edzéseink jó hangulatban teltek, a játékosok fegyelmezettek voltak” – vélekedett a kapitány. Elmondta, a szlovákok ellen – az ellenfél koronavírusos megbetegedései miatt – elmaradt két edzőmérkőzés problémát okozott a felkészülésben, mert nem látják pontosan, hol tart a csapat. Reményei szerint az első két csoportmeccsen utolérik magukat, és megfelelő állapotba kerülnek a csoportdöntőnek ígérkező, németek elleni összecsapásra. A szövetségi kapitány kijelentette, semmi oka nem volt módosítani azon a kereten, amellyel a tavalyi Európa-bajnokságon sikeresen szerepelt a csapat. „Bízunk benne, hogy rutinos játékosokkal kiegészülve sokkal ütőképesebbek leszünk. Nagyobb variációs lehetőséggel, és némileg más kézilabdával fogunk tudni előrukkolni” – ígérte. Mikler Roland kapus közölte, kötelességük, hogy ugyanazt a mentalitást és hozzáállást mutassák, mint egy évvel ezelőtt Malmőben. „Sok olyan tényező van, ami zavarhatja a fejeket, ezért a legnagyobb kérésem a csapat felé az volt, hogy csak és kizárólag saját magunkkal foglalkozzunk, ne a körülményekkel” – nyilatkozta a kapus. Úgy fogalmazott, az első két csoportmeccs jó lesz arra, hogy a németek ellen felkészüljenek, hiszen jövő kedden „minden erőnkre és tudásunkra szükség lesz, mert nem titkolt célunk, hogy elcsípjük a csoport első helyét”.

Világbajnokság a vírus árnyékában

Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a szerdán kezdődő vb szervezése – állította Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke. A torna koronavírus-protokollja szerint az érkező küldöttségek tagjain már a repülőtéren antigén-tesztet végeznek, ezt a szállodában egy PCR-teszt követi. A küldöttségek tagjait a világbajnokság során 72 óránként tesztelik. A szállodákban és a csarnokokban is rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik a csapatok által használt helyiségeket, a sportcsarnokokat pedig öt különböző zónára osztották. A mérkőzések előtt és után a játékosok és a szakmai stábok tagjai nem foghatnak kezet egymással, és a megszokottnál nagyobb kispadok állnak a csapatok rendelkezésére.

Köztévés bevásárlás

Az állami televízió M4 Sport csatornája vásárolta meg az összes női és férfi kézilabda világesemény közvetítési jogát, így 2025 decemberéig három női és három férfi vb, valamint két-két Eb szerepel új műsorlistáján. Az MTVA nem közölte, hogy mennyiért szerezte meg a közvetítési jogokat. 

Kézilabda-vb zárt kapuk mögött

Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 12:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Nem engednek be nézőket a lelátóra a szerdán kezdődő férfi kézilabda-világbajnokságon, erről döntött a torna szervezőbizottsága, miután egyeztetett a nemzetközi szövetséggel (IHF). A korábbi elképzelések szerint minden találkozón legfeljebb ötezer szurkoló nézhette volna a helyszínen a mérkőzéseket, de több csapat és világklasszis játékos is tiltakozott az elképzelés ellen. A fő ellenérv az volt, hogy nincs értelme buborékban tartani a csapatokat, ha utána fedett csarnokban több ezer ember előtt kell játszaniuk.  A zárt kapus döntésről kiadott rövid közlemény szerint a határozat meghozatalakor figyelembe vették az Európai Kézilabdázók Uniójának (EHPU) múlt szerdai levelét, amelyben a sportolók érdekképviseletét ellátó szervezet azt kérte az IHF-től, vizsgálja felül a nézők tervezett beengedését. Az EHPU azt írta, a játékosok hazájukban példakép szerepet is betöltenek és nagyon rossz lenne az üzenetértéke annak, ha a tévénézők otthonukban azt látnák, hogy a járványügyi előírások mellett kampányoló sportolók egy másik földrészen nézők előtt lépnek pályára, kitéve magukat a fertőzésveszélynek. Az EHPU jelezte, csak abban az esetben tudja elfogadni a szurkolók jelenlétét a csarnokokban, ha a közönség beengedésére, egészségügyi állapotának ellenőrzésére ugyanolyan szigorú protokoll készül, mint a részt vevő csapatok esetében és erről a szervezők egyeztetnek a sportolók képviselőivel. A szerdán kezdődő vb lesz az első, amelyen 32 válogatott vesz részt. A magyar csapat pénteken lép először pályára a Zöld-foki-szigetek ellen, vasárnap Uruguay, kedden pedig Németország lesz az ellenfele a csoportkörben. A négy együttes közül az első három folytathatja szereplését a középdöntőben.