Előfizetés

Egy év alatt megugrott a kerékpározók száma Budapesten

Varga Péter
Publikálás dátuma
2021.01.12. 18:15

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A sávok kialakítása, a járvány, az időjárás, a metrófelújítás mind hozzájárulhattak a növekedéshez.
A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 százalékkal nagyobb forgalmat mértek Budapesten 2020-ban, mint 2019-ben, decemberben pedig 61 százalékkal többet. Nagy ívű vitákat kavart, amikor tavaly áprilisban kerékpársávot alakítottak ki a fővárosban a Nagykörúton a külső autósávban, szűkítve így a gépjárművek mozgásterét, az ötlet azonban bevált. Így augusztus végén arról döntött az önkormányzat, hogy a járványhelyzetben ideiglenesen kialakított bicikliút továbbra is használható marad, bár néhány helyen módosították.  Több oka is lehet annak, hogy miért emelkedett a fővárosban a kétkerekű pedálos járművekkel közlekedők száma: a körút bringabaráttá tétele biztosan köztük van. Hogy mi rejtőzik még e jelenség mögött, arról Halász Áront, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettesét, szóvivőjét kérdeztük. – A 2019-es 2 409 574-ről tavaly 2 771 710-re nőtt az éves összforgalom. Természetesen az, hogy melyik eszköz mennyit mért, nagyban függ az elhelyezkedésétől. A legnépszerűbb kerékpárút a Bem rakparti, ott több mint egymillióan tekertek, a legnagyobb növekedést viszont a csepeli Weiss Manfréd úton elhelyezett számláló mutatta. Ott az áprilisban kezdődött emelkedés folyamatos volt, és ez nem állt meg sem az októberi rossz, esős időben, sem az enyhe tél beköszöntével, decemberben sem, sőt tovább nőtt. Eddig ebben az időszakban mindig mindenhol mutatkozott visszaesés – mondja a szóvivő. Munkanapokon és hétvégén is nőtt a forgalom, a tavalyi reprezentatív felmérés, amelyet a Mediánnal készítettünk azt mutatta, a budapestiek igénylik a kijelölt sávokat. Sokat segített a forgalomnövekedésben, hogy a Bartók Béla, a Villányi, a Tétényi úton, és a Baross utcában is kialakítottak ilyeneket, így összeért a hálózat. A növekedés legnagyobb motivációja a járvány lehetett, a fertőzés könnyebben elkerülhető a biciklivel, a tömegközlekedés kihagyásával. Hozzájárulhatott a 3-as metró felújítása is, az átszállásokból adódó kényelmetlenségek elkerülése, valamint a csepeli hévfelújítás. A biciklizők korát nézve az a jellemző, hogy országosan egyenletes a korosztályok eloszlása, tehát egy faluban nincs különbség öregek és fiatalok között, míg Budapesten kevesebben vannak az idősebbek, ebben valószínűleg a nagyobb távolságok és a nagyobb forgalom játszik szerepet. Országos szinten a hatvan éven felüliek 68 százaléka biciklizik. Az is inkább nagyvárosi jelenség, hogy több férfi bringázik, mint nő, utóbbiak egyharmadát teszik ki a kerekezőknek. A Medián kutatásából az is kiderült, tovább csökkent azoknak az aránya, akik soha sem bicikliznek, 49-ről 43 százalékra. Nincs különbség viszont politikai hovatartozás szempontjából, kormánypártiak és ellenzékiek nagyjából ugyanannyit tekernek. Az emberek szívesen kerékpároznának, de ahhoz, hogy valóban elinduljanak, valamit tenni kell a félelmeik ellen, ebben sokat számít egy kijelölt sáv vagy út – tudtuk meg Halász Árontól.

Havazás és viharos szél jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 17:32

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Néhol akár 5 centit meghaladó hóréteg is kialakulhat éjszaka.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd este északnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből éjszaka általában az ország északkeleti felén-kétharmadán várható két centiméter körüli hóréteg. Az északi határnál, Észak-Alföldön és Tiszántúlon viszont ennél valamivel több, Szabolcsban és Beregben, valamint a hegyekben akár 5 centit meghaladó réteg is kialakulhat. Szerdán nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, a déli órákban már keleten is kevesebb lesz a felhő, és a nap nagy részében a felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap. Reggel, délelőtt keleten még valószínű havazás, majd helyenként alakulhat ki hózápor. Az északnyugati szél főként a középső országrészben, valamint az Észak-Dunántúlon megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a havazás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között alakul.

Vasárnapra már vékony jégpáncél boríthatja a Balatont

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 17:26

Fotó: Shutterstock
A szél hétvégére várható csillapodásával párhuzamosan megindulhat a nyílt vízen is a jegesedés.
A szerdai átmeneti enyhülést követő hideg hatására hétvégére a nyílt vízen is vékony jégtakaró alakulhat ki a Balatonon – tájékoztatta a siófoki obszervatórium vezetője kedden az MTI-t. Horváth Ákos meteorológus kifejtette: „a tél első komolyabb próbálkozása” várható csütörtöktől, amikor a Balaton térségét is érintő, hideg, sarkvidéki eredetű levegő tör be Magyarországra, erős széllel. A viharos szél átforgatja, 0 Celsius fok körülire hűti a tó vizét, így a szél hétvégére várható csillapodásával párhuzamosan megindulhat a nyílt vízen is a jegesedés. Vasárnapra már vékony jégpáncél boríthatja a tavat, amely azonban „még messze nem alkalmas sportolásra” – fogalmazott. A Balaton jegének további sorsa még bizonytalan, hiszen a minőségét befolyásoló hó is hullhat, a vasárnap hajnali keményebb fagyok után pedig jövő keddtől felmelegedés várható, 5-8 fokkal is magasabb hőmérséklettel – mondta a meteorológus.