Előfizetés

Trump: a 25. alkotmánykiegészítés nem jelent rám veszélyt, de kísérteni fogja Bident

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 06:27

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump leköszönő amerikai elnök a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszánál tett látogatásán kedden.
"A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát" - hangsúlyozta az elnök a szigorú bevándorlási politikája jelképévé vált falszakasz előtt. "Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal" - tette hozzá a Capitolium épületének ostroma miatt komoly belpolitikai nyomás alá került elnök. Az amerikai kongresszus határozatban akarja felszólítani Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Pence várhatóan egy esetleges határozat esetében sem fog így cselekedni. Trump egyben hatalmas sikertörténetként könyvelte el határfal építési törekvéseit az Egyesült Államok déli határán, ami a latin-amerikai országokból érkező migránsok feltartóztatását hivatott szolgálni. Kijelentette, hogy azokban a térségekben, ahol felhúzták a falat, jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. Hangsúlyozta, hogy kormánya véget vetett a bevándorlási káosznak és visszaállította az Egyesült Államok szuverenitását. Óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is a fal lebontására. 

Meghosszabbítják a korlátozásokat Hollandiában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 21:57

Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / AFP / ANP
Február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.
A holland kormány kedden úgy döntött, hogy legalább három héttel meghosszabbítja a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket. A határozat értelmében
február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.

Mark Rutte holland miniszterelnök a kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy
kormánya fontolóra veszi a kijárási tilalom bevezetését is, hogy még jobban csökkenjen a járvány terjedése.

Ettől eddig a holland kormány elzárkózott, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan korlátozná az állampolgárok szabadságjogait. A korlátozó intézkedések meghosszabbítására azért volt szükség, mert az új fertőzöttek száma nem csökkent a megfelelő ütemben, és aggodalomra ad okot koronavírus új változatának terjedése is.
„Extra intézkedéseket kell fontolóra vennünk, mert a vírus új változatától tartunk a legjobban”

– fogalmazott Rutte, hozzátéve, hogy személy szerint ő is ellenezné például a kijárási tilalom bevezetését.

A kormányfő óva intett a nem elengedhetetlen külföldi utazásoktól is. A szabályok értelmében a külföldről visszatérő állampolgároknak vagy az országba látogatóknak érkezéskor negatív tesztet kell felmutatniuk, továbbá 10 napra karanténba kell vonulniuk. A holland közegészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt hét napban az új fertőzések számának napi átlaga ötezer körül volt. Az oltási program január 6-án kezdődött el Hollandiában, eddig mintegy 44 ezer embert oltottak be.

Már több mint húszezer ember halt meg a járvány miatt Belgiumban

A szomszédos Belgiumban a legfrissebb kimutatások szerint 27 százalékkal nőtt az új fertőzöttek napi átlaga, a kórházi felvételek száma viszont 10 százalékkal csökkent egy hét alatt. A múlt héten napi szinten hozzávetőleg 2020 embernek lett pozitív a vírustesztje, és 130 embert vettek fel ápolásra egészségügyi intézményekbe. A hétvégén a járványban elhunytak száma átlépte a 20 ezret. Az országban jövő héttől kezdve a Pfizer/BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett vakcina mellett az egészségügyi hatóságok elkezdik a Moderna vállalat oltóanyagának használatát is.

Európába is megérkezett a dél-afrikai koronavírus-variáns

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 21:26

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP or licensors
Az angol mutánst is ugyanabban a tartományban mutatták ki először Németországban.
Németországban először mutatták ki a koronavírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 jelű mutánsát

– jelentette kedd délután a német sajtó az MTI szerint.

Egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál diagnosztizálták elsőként ezt a vírusváltozatot, öt további személy esetében pedig még folyamatban van a tesztvizsgálat értékelése – közölte Baden-Württemberg tartomány szociális minisztériuma. A család hosszabb időt töltött a Dél-afrikai Köztársaságban, és december 13-án tért haza. Visszatérésüket követően megkezdték a kötelező karantén-idő letöltését, majd öt nappal később elvégeztették a koronavírustesztet, amely negatív lett. Az azt követő héten néhány családtag esetében jelentkeztek a koronavírus-fertőzés enyhe tünetei. Hat érintettnél kimutatták a SARS-CoV-2 vírust, egyikük esetében pedig azonosították a vírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 variánsát is.
A koronavírus Nagy-Britanniából származó mutánsát Németországban szintén Baden-Württemberg tartományban diagnosztizálták elsőként.

A fertőzött nő december 20-án Nagy-Britanniából érkezett meg repülőgéppel Frankfurtba, ahonnan rokonaival utazott tovább Baden-Württembergbe. Miután a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit érzékelte, december 21-én elvégezték el rajta a tesztet, melynek során azonosították a vírus B.1.1.7 variánsát.
Az új koronavírusra figyelmeztető felirat Baden-Württembergben.
Fotó: INA FASSBENDER / AFP or licensors
Német sajtójelentések szerint kedden Angela Merkel kancellár egy belső megbeszélésen arról beszélt, hogy az új mutánsok felbukkanása a fertőzések számának robbanásszerű növekedéséhez is vezethet. Úgy vélte, ha nem sikerül feltartóztatni a brit mutáns terjedését, húsvétig akár tízszeresére növekedhet a fertőzések száma. 
A kancellár nem tartja kizártnak, hogy akár húsvétig is meghosszabbíthatják a korlátozásokat, a döntés azonban a fertőzöttek számától függ.