Előfizetés

Készül a forgatókönyv a Fidesz eltávolítására

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.13. 13:07

Fotó: RICCARDO PAREGGIANI / AFP
A fideszes EP-képviselők kizárását lehetővé tévő szabályok elfogadását tervezi az Európai Néppárt frakciója
Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja eljárási szabályzatának megváltoztatásán dolgozik, hogy ezután teljes nemzeti delegációkat is ki lehessen zárni a frakcióból, ne csak egyéni képviselőket, méghozzá nem a képviselők kétharmadának, hanem csak egyszerű többségének a szavazatával. A Politico amerikai hírportál brüsszeli kiadása megszerezte az EPP elnökségének hétfőn elfogadott határozatát, amely egy ötfős munkacsoportra bízza a javaslat kidolgozását. Tagjai a spanyol Esteban González Pons, a lengyel Jan Olbrycht, a holland Esther de Lange, a portugál Paulo Rangel és az osztrák Othmar Karas. González Pons kivételével valamennyien a magyar tagpárt párton belüli kritikusai. Ajánlásaikat február végéig kell letenniük az asztalra. A szabályzat módosítását hosszú hónapokkal ezelőtt azok a frakciótagok kezdeményezték, akik régóta szeretnék, ha a pártcsalád, és nyomában a politikai csoport megszabadulna a Fidesztől. Mostanáig a frakció az ernyőszervezet döntésére várt, saját szabályzata pedig nem engedte, hogy teljes nemzeti delegációknak búcsút intsen, ha nem tartják be a szervezet értékeit és normáit. Az előírások megváltoztatása akkor került komolyan szóba, amikor az EPP frakció december közepén tartott ülésén felfüggesztették Deutsch Tamás fideszes delegációvezető tagságát. 39 néppárti képviselő indítványozta a politikus kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. A kezdeményezőknek akkor ezt nem sikerült keresztülvinniük, viszont elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy a magyar politikus pártcsoportból való eltávolítására vonatkozó kezdeményezés nem kerül le a napirendről. A hétfőn jóváhagyott elnökségi határozat szerint a frakció már nem várná meg az ernyőszervezet ítéletét, hanem a jövőben önállóan döntene arról, hogy ki lehet és ki nem lehet a tagja.

Csaknem belehalt a szeretkezésbe egy Észak-alföldi faluban élő férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 12:49
illusztráció
Fotó: Népszava
Csaknem belehalt a házassági kötelezettségébe egy ötven körüli férfi, írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.
A férfi vérkeringése minden előzetes panasz nélkül omlott össze a felesége karjaiban, aki az első pillanatban fel sem fogta az egészen szürreális helyzetet. A kezdeti rémület után azonban, az asszony minden erejét összeszedte és tűpontosan követte a rutinos mentésirányító életmentő utasításait. Zokogva kezdte meg férje újraélesztését, amit a segítségére riasztott mentőegységek hamarosan átvettek és emelt szinten folytattak. A mentők, több mint egy órán keresztül küzdöttek a férfi életéért a hálószoba padlóján és végül sikerült stabil állapotban kórházba szállítaniuk, ahol további gyors életmentő beavatkozásokat végeztek rajta. 

Müller Cecília: Magyarországon is kimutatták az új brit vírusvariánst

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 12:17
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Három beteg mintájában azonosították a vírusmutációt.
György István, a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára ismertette az idősotthonokban a koronavírus ellen végzett oltásokat az Operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Vasárnapig körülbelül hétezer embert oltottak be az idősotthonokban, a kedden érkezett vakcinákkal még 3500 embert tudnak beoltani az otthonok lakói és dolgozói közül. Elmondása szerint elsőként 150 és 400 fő közötti férőhelyes otthonokban végzik el a védőoltásokat. Az újabb körben 19 intézményben, 33 telephelyen, 996 dolgozó és 2305 lakó kapja meg a vakcinát. Közölte, hogy tervszerűen halad az idősotthonokban az oltás, de azt csak a további szállítmány érkezésével tudják majd folytatni. Hangsúlyozta, hogy mivel most még korlátozottan áll rendelkezésre a vakcina, fontos továbbra is az intézkedések betartása. Csákó Ibolya alezredes kijelentette, hogy a vakcina nem csak nekünk, de a bűnözőknek is jó helyzetet teremt. Kérte, hogy senki ne dőljön be annak, ha interneten bűnözők vakcinákat kínálnak. Már megjelentek olyanok, akik a vakcinagyártók nevét felhasználva hamisan kínálnak eladásra oltóanyagot és berendezéseket online, de Magyarországon még nem találkoztak ilyen hirdetéssel.  Hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között ne rendeljünk vakcinát az internetről, mert ott biztos, hogy a kereskedelmi forgalomban nem kapható, hamis oltóanyagot kapunk. Hozzátette, hogy a vakcina interneten nem forgalmazható, nem elérhető, azt csak a kormány által kijelölt oltópontokon lehet megkapni.
– A hamis anyagok kiszámíthatatlanok, vagy egészségre ártalmasak lehetnek, vagy hamis biztonságérzetet adnak a beoltottnak

– hívta fel a figyelmet.

Kiss Róbert alezredes ismertette a rendőrségi adatokat. Kedden 311 személy ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Tegnap 3204 hatósági ház karantént rendeltek el, így jelenleg 25 856 karantént van az országban. Tavasz óta 516 büntetőeljárás indult rémhírterjesztés, szabályszegés miatt, ezekben az ügyekben eddig 100 gyanúsítottat hallgattak ki. 
Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetről elmondta, hogy újabb 1358 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 345 710-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 95, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948-ra emelkedett. Közölte, hogy a tavaszi hullámot is beleszámítva az elhunytak jellemzően egy vagy több krónikus megbetegedésben szenvedtek. Továbbra is az elhunytak 3 százalékánál nem találtak alapbetegséget, náluk csak a koronavírus szerepelt a halál okaként.    A gyógyultak száma jelenleg 215 453, az aktív fertőzötteké pedig 119 309. Kórházban 4870 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen. Közölte, hogy minden veszélyeztetett csoportot be akarnak oltani. Ahogy az egyik csoport igényét kielégítették, sorra kerül a másik. Ennek menete attól függ, hogy mennyi vakcina érkezik az országba. Kedd estig 86 ezer főt oltottak be koronavírus ellen. Hamarosan be kell adni a második adagot azoknak, akik megkapták az elsőt. Bejelentette, hogy az elmúlt napon három beteg mintájában kimutatták három magyarországi laborban a brit új vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak. Úgy fogalmazott, hogy nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a variáns. Megegyezte, hogy rendkívül gyorsan terjed, gyorsabban, mint a vírus korábbi változata, ezért nagyobb a megbetegítő hatása. Újságírói kérdések: Müller Cecília elmondta, hogy a vakcina beadása után a védettség körülbelül egy héttel alakul ki. Ha nagy számban oltatjuk be magunkat, akkor alakul ki az a védettség, ami megvéd minket a vírus terjedésétől, de szerinte még sokáig be kell tartanunk az intézkedéseket, és maszkot kell hordanunk. Azt mondta, hogy szeretnének többet oltani, az infrastruktúra adott, sokan is szeretnének élni az oltás adta lehetőséggel, de az összes rendelkezésre álló vakcinát beadják. "Mindenkivel tárgyalunk, kelettel és nyugattal, ahonnan hatékony és biztonságos vakcinát tudunk beszerezni." Már most is készülnek a veszélyeztetett csoportok oltására, de nem egyszerű elérni azt a számot, ami a beoltottsághoz, a járvány megállításához szükséges. A cél az, hogy ami rendelkezésre áll, azt mielőbb, széles körben beadják.