Előfizetés

Elhunyt Swendt Pál

Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 16:09

Fotó: Népszava
A Magyar Nemzet újságírója 56 éves korában halt meg.
Hosszan tartó súlyos betegség után 56 éves korában elhunyt Swendt Pál, a Magyar Nemzet újságírója. 2002-től dolgozott – kisebb megszakításokkal – a lap belpolitikai rovatában bűnügyi tudósítóként, majd szerkesztőként. Volt a Magyar Hírlap, a Napi Gazdaság, illetve a Magyar Idők munkatársa is.

Az OMSZ főigazgatójához fordult a Mentődolgozók Szövetsége, soron kívül jött a válasz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 15:48

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A vakcinából nem kérők nyilatkozata ügyében az Országos Mentőszolgálat főigazgatója nem mondott többet Győrfi Pálnál, de kioktatta az érdekvédőket.
Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MMSZ) elnöke szerdán levélben kért tájékoztatást Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) főigazgatójától:
Miért szükséges nyilatkozatot aláíratni azokkal a mentődolgozókkal, akik nem kérik az oltást, és milyen következményekre számíthatnak azok, akik nem nyilatkoznak?

A hvg.hu az érdekvédők Facebook-oldalán közzétett levéllel kapcsolatban felidézte, kedden írtak arról, hogy a mentőszolgálatnál nyilatkozniuk kell azoknak a dolgozóknak, akik nem oltatják be magukat. A lapnak akkor Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője azt írta, hogy ezzel biztonságossá tehető a szervezés:
„Ha tudjuk, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, ebben az időszakban nem is tervezik az oltás felvételét, az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására fordíthatjuk.”

Kusper Zsolt most megjegyezte, hogy a napokban több tagjuk is érdeklődött a nyilatkozatról, főleg arról a részéről, amely szerint az aláírók elismerik: a védőoltás kapcsán teljes körű tájékoztatást kaptak, „különösen az egészségügyi ellátás elmaradásából származó lehetséges következményekről”.
A nyilatkozat az MMSZ elnöke szerint „egyrészt bújtatva nyomást gyakorol a mentőkre, hogy mind többen kérjék az oltást, másrészt leveszi a felelősség terhét a mentőszolgálatról.

– Mivel a védőoltást minden mentődolgozó önkéntes alapon kaphatja meg – vagyis az e körben hozott döntése sem a munkáltató, sem pedig egyéb hatóság által ki nem kényszerített, el nem rendelt –, nem kötelező, a beadatásának kifejezetten a befolyásmentes, szabad akaratán kell alapulnia – vélekedett az érdekvédő. Hozzátette:
„nemcsak, hogy nem indokolt az írásos nyilatkozattételre való felhívás, de nem is várható el a bajtársaktól, hogy a lényeges körülményekre, jogkövetkezményekre való kioktatás hiányában nyilatkozatot tegyenek”.

Közben, az MMSZ Facebbok-oldalára feltette az OMSZ főigazgatójának „soron kívüli” választát, amelyben lényegében megerősítette Győrfi Pál korábbi magyarázatát.
„A védőoltás felvétele önkéntes, azonban a szervezés elősegítése érdekében arról nyilatkozni szükséges, ha valaki nem él az oltás lehetőségéve. A nyilatkozattétel nemcsak az OMSZ dolgozóira, hanem más egészségügyi dolgozókra is vonatkozik”

– írta.

Csató Gábor szerint a mentődolgozók később dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a védőoltást, megkapják majd a rendelkezésre álló oltóanyagmennyiség függvényében, „de már nem ebben a prioritási fázisban”.   Végül kioktató stílusban hozzáfűzte:
„A megalapozatlan feszültségkeltés helyett inkább a vírusfertőzés elleni védekezés érdekében tegyen meg minden Öntől telhetőt.”

Momentum: Fizessen a kormány mindenkinek 100 ezer forintot, aki beoltatja magát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 15:05

Fotó: Mónus Márton / MTI
Fekete-Győr András pártelnök szerint ezzel két legyet ütünk egy csapásra.
Fekete-Győr András pénzzel növelné az oltási kedvet. A Momentum elnöke Facebook-oldalán jelentette be javaslatát. A fiatal politikus arra kéri a kormányt, hogy
fizessen mindenkinek 100 ezer forintot, aki beoltatja magát koronavírus ellen.

Fekete-Győr András emlékeztetett arra, hogy több mint tízezer honfitársunkat veszítettük már el koronavírusban, ráadásul több százezer olyan magyar van, aki megélhetési válságban van jelenleg is. Így most egyszerre van itt egészségügyi és gazdasági válság. Úgy vélekedett, hogy eddig nem sikerült a kormánynak beváltania azt az ígéretét, hogy megvédi minden magyar életét és pénztárcáját. Közölte, hogy a védőoltások elkészültek, és a követező hónapokban Magyarországra érkeznek, lesz mindenkinek elegendő. A pártelnök megjegyezte, tisztában van azzal, hogy sokan nem bíznak már ebben, mert a kormány össze-vissza kommunikált. Viszont az orvosok és a tudósok is azt kérték, hogy oltassuk be magunkat, mert csak így tudjuk elkerülni a további halálozásokat. Azért, hogy ez megvalósuljon, a Momentum azt javasolja, hogy mindenki kapjon 100 ezer forintot, aki beoltatja magát.  Fekete-Győr András úgy fogalmazott, hogy ezzel két legyet ütünk egy csapásra. Vagyis megmentjük több tízezer ember életét, akik meghaltak volna, és vissza tudunk menni a családunk, a barátaink, a munkánk vagy a sport világába. Másrészt így meg lehet menteni rengeteg leszakadó családot és megélhetési válságba került embert.  Kijelentette, hogy a kormány csak propagandára legalább annyit költ, mint amennyibe ez a százezer forint kerülne. Ezért azt kérte, hogy „a kormány tegye félre a propagandát, és fordítsa arra a magyarok pénzét, amire azt kell: az egészségére és a megélhetésére minden magyarnak”. Fekete-Győr András a Facebook-poszthoz azt írta, hogy mindenkit ösztönözni kell a védőoltás beadására. Felelősségünk, hogy újraindítsuk a gazdaságot, illetve az, hogy támogassuk azokat, akik a szociális válság következtében napról napra kénytelenek élni. Úgy látja, ehhez bőven rendelkezésre áll a pénz, és többe kerül a kínai hitelből épített Budapest-Belgrád vasútvonal, mint amennyibe a teljes javaslat kerülne.