Előfizetés

Több mint százan haltak meg koronavírusban tegnap óta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 09:09

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az új azonosított fertőzöttek száma pedig elérte a 1358 főt.
Újabb 1 926 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a kormányzati tájékoztató központ. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent.
Összesen 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

A közlemény megjegyzi, hogy szerda estig összesen már 96 101 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Járóka Lívia gyorshajtás miatt állhat a belga bíróság elé

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.14. 07:00

Fotó: DIDIER BAUWERAERTS / EP
Mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítványról tárgyal pénteken az Európai Parlament jogi bizottságának rendkívüli ülése.
A fideszes képviselő, parlamenti alelnök irodája megerősítette lapunknak, hogy a belga hatóságok egy „régebbi, már rendezés alatt lévő gyorshajtás” miatt kérték a mentelmi joga felfüggesztését. Járóka valószínűleg hosszú ideig elfelejtette kifizetni a közlekedési kihágás miatt kirótt bírságot, és a szabálysértési ügy bíróságra került. Parlamenti forrásaink szerint a képviselő-testület minden évben viszonylag sok hasonló mentelmi ügyet tárgyal. A Járóka Lívia mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó belga kérelem tavaly szeptemberben érkezett meg az EP-be. Erről a szabályoknak megfelelően az EP elnöke tájékoztatta a plenáris ülés résztvevőit. Az ügyről parlamenti jelentés készül, amelynek előadóját, a francia liberális Stéphane Séjournét októberben jelölték ki. A pénteki zárt tárgyalást követően a szakbizottság újra visszatérhet a témára, majd megvitatja és elfogadja az ajánlást tartalmazó jelentést. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról a plenáris ülés dönt, amelyre tavasz előtt biztosan nem kerül sor. Járóka Lívia kis megszakítással 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, elsősorban a romákkal kapcsolatos európai politikával foglalkozik, a témában több parlamenti jelentést készített.

"Megpróbáltam minden törvényes eszközzel tiltakozni" - Fullajtár Andrea felmondott a Színműn

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 06:28

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A színésznő nyílt üzenetben ír arról, hogy az osztálya miatt ugyan maradt az egyetemen, de az új rendszerben tovább nem tud osztályfőnökként részt venni.
Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színművésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára a következő nyilatkozatot tette közzé:  "Csak az osztályért maradtam. Megpróbáltam minden törvényes eszközzel tiltakozni egy törvénytelen folyamattal szemben. Továbbra is ehhez tartom magam. A jelenlegi vezetés már csak zárt ajtók mögött kommunikál, és abból is világosan látszik, mire készülnek. Az osztályom féléve megkérdőjelezhetetlen. Mindent dokumentáltam. Akár holnap viszem a papírokat bíróság elé! De ebben a rendszerben tovább nem tudok osztályfőnökként részt venni. A mai nappal felmondok az SZFE-n! Fullajtár Andrea" Ahogyan azt a Népszava is megírta, minden bizonnyal február elseje újabb határpont lesz a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) életében, hiszen a kialakult helyzetben a tanároknak és a hallgatóknak is dönteniük kell a „hogyan tovább”-ról. Utóbbival kapcsolatban ugyanakkor rengeteg a kérdőjel, melyről ebben a cikkben írunk bővebben.