Előfizetés

Bepereli Bayer Zsoltot a budavári önkormányzat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 11:57

Fotó: Vajda József
Még az is előfordulhat, hogy a kormánypárti publicistát kilakoltatják.
"Az előző vezetéstől örökölt bérlakásrendszerrel kapcsolatos visszásságokat a kezdetektől fogva nem a nyilvánosság, hanem a jog erejével kívántuk rendezni" - közölte V. Naszály Márta, I. kerületi polgármester. Hozzátette, ez alapján azonnal megkezdték a szerződésállomány felülvizsgálatát, így 2020 nyarán az önkormányzat több polgári peres eljárást is indított színlelt lakáscserék miatt. Ezek között akkor még nem szerepelt Bayer Zsolt ügye, ugyanakkor szeptemberben a kormánypárti publicista az Azonnali nevű hírportálnak adott interjúban gyakorlatilag bevallotta, hogy a törvény kijátszásával jutott vári lakáshoz. Az interjú megjelenése után az önkormányzat soron kívül megvizsgálta a Bayerhez köthető összes szerződést, mely eljárás során jogi szakértők véleményét is kikérték. Ennek során bebizonyosodott, hogy a kerületet hátrány érte, a publicista lakáscseréje ugyanis színlelt volt, ráadásul Bayer ennek tökéletesen a tudatában volt. "A jogi szakvélemény alapján az önkormányzat pert indít az ügyben" - közölte a polgármester. V. Naszály Márta leszögezte, hogy a Bayer-ügy nem esett különleges eljárás hatálya alá. Az önkormányzat a publicistáéval párhuzamosan számos más szerződést is átvizsgált, mely alapján további bírósági eljárásokat indítanak. A polgármester végül kitért az előző polgármester, Nagy Gábor Tamás szüleinek exkluzív műemléklakás-bérlési ügyére is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szerződést az önkormányzat újabb két évvel meghosszabbította, hiszen a család és az előző vezetés örökbérleti szerződést kötött. "A helyes persze az volna, ha a bérleti díjat a helyi rendeletnek megfelelően meg tudnánk emelni, de arra a Fidesz által tavaly év végén elfogadott kormányrendelet nem ad lehetőséget. Az önkormányzatok ugyanis idén év végéig nem emelhetnek adókat, díjakat"- mondta, hozzátéve: ezen vélhetően a már előkészített, s éppen a társadalmi egyeztetés szakaszában lévő új lakásrendelet fog segíteni, mely megnyugtatóan rendezi majd a budavári ingatlanok ügyét.

Szijjártó szerint csak Brüsszelt okolhatjuk a magyar korlátozásokért

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.14. 10:24

Fotó: Béres Márton / Népszava
A külgazdasági és külügyminiszter megosztotta magvas gondolatait, melyek ismertetése során sikerült az Európai Unió ellen hergelnie a közvéleményt.
Az Európai Bizottság (EB) "botrányosan" lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter azt mondta, a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején - a várakozásokkal ellentétben - elmaradt az "eufória". "Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani" - hangsúlyozta. Hozzátette, mindez azonban elmaradt az EB miatt, míg az EU határain túl, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben "viharos sebességgel" zajlik az emberek beoltása. Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban. "Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat - mint minket is -, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni" - emelte ki. Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal "valamifajta" vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

Gulyás Gergely: Egymillió darab kínai vakcina érkezhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 10:20

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A tárcavezető azt is elárulta, mikorra várhatók enyhítések.
Túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán, a vírus visszaszorulóban van Magyarországon - közölte a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közlése szerint hazánk a lehető legszigorúbb mércéknek is megfelel, akár fertőzési, akár halálozási adatokról van szó. Minden információ, amit a kormány közölt, megfelel a valóságnak - hangoztatta.  Nem vitás, hogy a szabályok betartása szükséges, azért, hogy kisebb legyen a járvány mértéke. Gulyás dicsérte a nemzeti konzultációt, ami világosan megmutatta: az ország munkahelyeit meg kell védeni és az iskolákat nyitva kell tartani. Magyarország európai szinten is a legtöbb munkahelyet védte meg. 
Két lehetőség van, hogy a kormány enyhítsen: ha a járványgörbe ellaposodik vagy ha sikerül az átoltottságot olyan mértékben növeli, hogy a legveszélyeztetebbek ne kapják el a vírust.

Egy kínai gyártóval már lényegében megállapodtak: innen egymillió vakcinát remél a kormány. Nyomatékosította, nem teszik kötelezővé az oltást még akkor sem, ha alacsony lesz a vakcinázási hajlandóság.  Szóba került az is, hogy sokan nem kapnak visszajelzést a regisztráció után. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, aki az interneten regisztrál, annak felvillan egy ablak a képernyőjén, hogy sikerrel jár. Aki bepipálta a kapcsolattartási lehetőséget, ő kap információkat, aki nem, az csak akkor kap, ha majd számára is elérhető a vakcina.    Gulyás Gergely szerint világos rendben indult el az oltás. Szükség esetén napi félmillió embert képesek beoltani, ami azt jelenti, hogy két hét alatt mindenki megkaphatja a vakcinát. Emellett kampányt is fognak indítani annak érdekében, hogy minél többen oltassák be magukat. Akkor leszünk túl a válságon, ha sikerül minél többeknek megadni a védettséget.  Gulyás szólt arról is, összesen eddig 1,3 millió ember regisztrált az oltásra, de jó lenne, ha minél többen tennék ezt meg. A kancelláriaminiszter óvatosságra intett a hírekben megjelenő hatékonysági információkkal kapcsolatban. Fekete-Győr András felvetésére kifejtette, a pártvezetőnek előbb elnézést kellene kérnie, amiért füstgránátokkal dobálta meg a rendőröket. Előbb morális kérdéseket kell tisztázni, „a Momentum félbolond javaslatait” csak ezt követően tudjuk kommentálni – jelentette ki Gulyás. Végül közölte, minimális vagy nullával egyenlő az esélye, hogy magáncégek is vakcinához tudjanak jutni, ezért ha valaki ilyennel találkozik, akkor egy szélhámossal van dolga, forduljon a rendőrséghez. A vakcinaútlevéllel kapcsolatban a miniszter elmondta, erről uniós szabályozás születik majd, jövőhét csütörtökön lesz egy virtuális csúcs a témában. Gulyás kijelentette, Magyarország a részese kíván lenni egy ilyen rendszernek. A kormány a maszkhasználaton nem kíván szigorítani, mint mondjuk Münchenben, ahol csak FFP2-es maszkkal lehet boltba menni és a tömegközlekedési eszközökön utazni.   Újságírói kérdésre kifejtette, a kormány elhalasztotta a hálapénzzel kapcsolatos részletszabályozás bevezetését, mindenkinél biztosítani kell, hogy annál tudjon szülni, akinél szeretne. Keresik azt a lehetőséget, ami nem feszíti szét a hálapénz tilalmát, de honorálni lehessen azt, ha egy orvos éjjel-nappal rendelkezésre áll. A rendőrség pedig ellenőrizni fogja, érvényesül-e, hogy a paraszolvencia tilalma az ágazatban. Az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatban azt mondta, a kormány nyitott a tárgyalásra mind a fővárossal, mind más városokkal. 
Budapest hazánk leggazdagabb városa, semmiféleképp nem gondoljuk, hogy a kormány mostohagyerekként kezelné

– fogalmazott Gulyás Gergely. Az RTL Klub a regisztrációval kapcsolatban kérdezett, amire már Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolt. Szerinte Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan település, ahol nincs internet, így a mélyszegénységben élők a helyi önkormányzatnál tudnak segítséget kérni.   Az eheti Kormányinfón szóba került a Biden-kormány hivatalba lépése is, mellyel kapcsolatban Gulyás megjegyezte: az Egyesült Államok hazánk szövetségese, így ebben a szellemben szeretnének együttműködni az új adminisztrációval. Az eurozónába való belépéssel kapcsolatban elmondta, hogy semmi sem sürget bennünket, s ha megnézzük mi lett az eredménye ennek a déli országokban, akkor érdemes ezt a vitát megnyitni. A tárcavezető a jövővel kapcsolatban kijelentette, szerinte egyre sűrűbbek lesznek a belpolitikai helyzetbe való beavatkozások. Kijelentette, hogy a magyar ellenzék gyenge, nem tudnánk kormányozni, így ehhez külföldről kérnek és kapnak segítséget.  A Palkovics László lemondásával kapcsolatos értesülést Gulyás teljesen valótlannak minősítette, szerinte ez csak egy, az újságíróktól elvárható objektivitást nélkülöző álhírnek tekinthető.