Németország;Angela Merkel;Armin Laschet;Friedrich Merz;

Soft-Merkel

A CDU elnökválasztását itthon sem lehet szenvtelenül figyelni, hiszen minden európai számára nagyon fontos, hogy vajon ki lesz a következő német kancellár. Angela Merkelnek köszönhetően több válságból is sikerült kievickélnie az Európai Uniónak, kivált az utolsó bő egy évtized volt gyötrelmes a pénzügyi-, a menekültválság, illetve a koronavírus-járvány miatt. Az utóbbi időben azonban mind több bírálat érte őt amiatt, hogy túl nagy engedményt tett a helyreállítási alap és a következő hét éves uniós költségvetés megvétózásával fenyegető Magyarországnak és Lengyelországnak.

Ezen lehet vitatkozni, de azon semmiképpen, hogy Merkel minden helyzetben az EU egységét tartotta szem előtt. Ha valóban a CDU elnökének szombaton megválasztott Armin Laschet lesz a következő kancellár, Merkel szellemi örököse lehet, így nem várható különösebb változás Berlin irányvonalában. Sokan „soft-Merkelnek” tartják őt, mindig barátságos, elsőre kissé puhánynak is tűnik, valójában azonban nagyon is tudja, mit akar. Bár egy-két hónapja még szinte esélytelennek tűnt a CDU konzervatívjai által favorizált Friedrich Merzcel szemben, az elnökválasztás előtti utolsó napokban teljesen felzárkózott, a tisztújító küldöttgyűlésen pedig élete beszédét tartotta, így a vártnál nagyobb fölénnyel győzött.

Laschet az EU sorsát nagyon is a szívén viseli, hiszen egykor európai parlamenti képviselőként az Unió helyzetével is foglalkozott. Bár elvben nem kizárt, hogy végül mégsem ő, hanem Markus Söder bajor miniszterelnök lesz az uniópártok kancellárjelöltje, ennek az esélye csekély. A nagy kérdés az, Laschet tényleg képes lesz-e Merkel örökébe lépni. Sikere attól is függ, hogyan lép fel az európai populisták ellen. Ha gyengekezűnek mutatkozik, például Varsóval és Budapesttel kapcsolatban, akkor nehéz lesz egybetartania az EU-t.