Előfizetés

Több mint ötezer új beteget találtak Ukrajnában, Szlovénia enyhít a korlátozásokon

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 14:12

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP/NurPhoto
Horvátországban az elmúlt 24 órában 643 fertőzöttet azonosítottak.
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, péntekre is több mint ötezer új beteget jegyeztek fel, az egészségügyi miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy elégedett a január 8. óta érvényben lévő szigorított karantén eddigi eredményeivel. A hivatalosan közölt adatok alapján
az elmúlt napban 5348 új esettel 1 182 969-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 163 áldozattal 21 662-re. Eddig 928 969-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14 ezren, az aktív betegek száma így több mint kilencezerrel 232 338-ra csökkent.

Az elmúlt napon az országban ismét sok, 1900 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. A legtöbb új beteget, több mint ötszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 125 ezret, az elhunytaké 14-gyel 2260-ra nőtt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján ugyanakkor elégedettségét fejezte ki a szigorított karantén eddigi eredményeivel. Kijelentette, hogy stabilizálódott a fertőzés terjedése, egyaránt csökkent az újonnan jelentkező betegek és a kórházban ápoltak száma. Fontosnak nevezte, hogy az újévi, karácsonyi ünnepek nyomán nem történt „hirtelen kiugrás” a fertőzés terjedésében. A szigorított karantén január 24-ig van még érvényében, s a kormány azt ígérte, hogy nem fogja meghosszabbítani. Ez idő alatt
  • az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás,
  • a vendéglátó egységek csak elvitelre vehetnek fel rendelést,
  • az üzletek csak meghatározott termékeket, főleg élelmiszereket, gyógyszereket, higiéniai termékeket, háztartási vegyszereket, állateledeleket és növényvédő szereket árusíthatnak
  • és tiltott mindenféle sport-, kulturális és egyéb rendezvény.
Sztepanov egy tévéműsorban azt jósolta, hogy Ukrajnában az év végére javulhat jelentősen a járványhelyzet. Ismét felszólította a lakosságot, hogy teszteltessék magukat koronavírusra, ha bármilyen légúti megbetegedés tüneteit tapasztalják magukon.
A kedvező járványügyi mutatók miatt enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában, és a legkevesebb fertőzöttel rendelkező kilenc régióban megnyílnak a sípályák, a bevásárlóközpontok, az óvodák, a fodrászüzletek és a ruhatisztítók, valamint az általános iskolai tanítás is újraindul – közölte a ljubljanai sajtó.
A sípályák már szombaton megnyílnak, síelni pedig negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet. Az óvodai és iskolai oktatás a jövő héttől indul meg, a nevelőket és tanítókat pedig az intézmények megnyitása előtt letesztelik.

A határátlépési követelményeken is enyhített Ljubljana. Az Európai Unióból érkezők karanténkötelezettség és negatív koronavírusteszt nélkül is beléphetnek az országba, amennyiben ingatlanjuk vagy mezőgazdasági földjük van Szlovéniában, vagy ha családtagokkal akarnak kapcsolatba lépni, de csak akkor, ha 12 órán belül el is hagyják az országot. Szlovéniában péntekre 1439-cel 155 696-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 25 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3309-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1140-en vannak kórházban, 186-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 19 014.
Horvátországban az elmúlt 24 órában 643 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 227 969-et. Péntekre 32 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 4770. Kórházban 1518 beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3321.

Hamarosan az AstraZeneca vakcina uniós engedélye is meglehet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.22. 13:47

Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP / Picture-Alliance
Legalábbis egy német miniszter szerint.
Január utolsó hetének végén adhat ki az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen közösen kidolgozott oltóanyagra, és az új termék révén februárban már jelentősen több vakcinával lehet folytatni az oltási kampányt

– mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben az MTI szerint.

Jens Spahn közegészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján a magyar állami hírügynökség szerint kiemelte, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina megjelenése „érezhető változással”, az oltóanyag-ellátás számottevő javulásával jár majd. Pontos számokról még nem lehet beszélni, de az tudható, hogy a tömeggyártás az engedélyeztetési eljárás előtt beindult, így az engedély kiadásával együtt jelentős mennyiségben áll majd rendelkezésre az új vakcina – mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy tovább javítja majd az ellátást, amikor – ugyancsak februárban – elkészül a német BioNTech hazai saját, a partner amerikai Pfizertől független oltóanyaggyártó üzeme Marburgban. 
Az EMA engedélyével már rendelkező készítményekkel – a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával – mintegy másfél millió embert oltottak be, több százezren a második adagot is megkapták. A kampány a tervek szerint halad előre, így már az idősotthonokban és a bentlakásos gondozási otthonokban élők 60 százalékát beoltották – ismertette az egészségügyi miniszter. Mint mondta,
Németországban még tetőzik a járvány második hulláma, de már javul a helyzet.

Az új fertőződések és az intenzív kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma „bátorítóan” alakul, a korlátozások viszont továbbra is szükségesek, és elsietett visszavonásuk ismét felerősítheti a járványt.

Kilenc napra őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 13:10

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Kira Jarmis így nem tud részt venni az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.
Kilenc napra őrizetbe vették pénteken Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szóvivőjét, aki így nem tud részt venni az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén. Letartóztatásáról maga a szóvivő, Kira Jarmis adott hírt Twitter-üzenetben.
Nem ő az egyetlen Navalnij támogatói közül, akit a napokban őrizetbe vettek az orosz hatóságok azon a címen, hogy a tervezett tüntetés, így annak szervezése is törvénytelen.

Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium külön is figyelmeztette a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy a Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek tekinti. Ezt pénteken megismételte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője is. A tiltakozásokat azt követően hirdették meg, hogy a Berlinből hazatérő Navalnijt vasárnap késő este már a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették.
A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, Navalnij a közösségi médiában videoüzenetben buzdította tüntetésre híveit.

A szervezők nem kértek engedélyt a hatóságoktól a demonstrációkra, de nagy valószínűséggel nem is kaphattak volna. Moszkvában és az ország más régióiban a koronavírus-járvány végéig tilos tömegtüntetéseket rendezni.