oltások;orosz vakcina;

2021-01-23 06:37:17

Ami fontos

És akkor Orbán Viktor miniszterelnök újra megkeményítette tekintetét, összehúzta a szemöldökét, majd azt mondta: „Fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon.” És már ebben tévedett. Mert önmagában az, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon, csak neki, a hatalmát féltő politikusnak fontos. Magyarországnak valójában az lenne a fontos: minél több olyan vakcina legyen, amely biztonságos, és az emberek ezt el is hiszik róla.

Orbánnak most arra van szüksége, hogy mielőbb készülhessenek a vágóképek a határt átlépő, ampullákkal megpakolt kamionokról, Szijjártó Péter pedig ingujjra vetkőzve, puszta kézzel rakodja ki a Kínából érkező gépeket, miközben tíz fős stáb Facebook-live-ozza. Erre van szüksége a pártnak, mert csak így tudja azt a látszatot kelteni, hogy kézben tartja az irányítást, hogy aztán csibészes mosollyal mondhassa a kormányfő, lám, megint győztünk, csak sikerült a forgóajtóban előzni Brüsszelt.

Csakhogy Magyarországnak ma már ennél több kell, mert rengeteg embernek akadnak kétségei. És nem, nem azért, mert ne tudnánk elképzelni, hogy az orosz vagy kínai tudósok képesek biztonságos vakcinát készíteni. Hanem azért, mert a kormányzati apparátus mindent elkövet azért, hogy kétségeink legyenek. Mit tudtunk heteken át arról a nagy, háromezer önkéntes részvételével zajló orosz oltóanyagtesztről, amit Kásler miniszter ígért? Hogy lehet, megtartották, és minden rendben volt. Előfordulhat, hogy lefújták, mert megalapozott tudományos érvek alapján már nem tartották indokoltnak. És hogy lehet az is: egyszerűen kihagyták, mert politikai okok miatt időt kellett nyerniük.

Bármi lehet. És amíg minden lehet, mert nem adnak világos és egyértelmű válaszokat, óráról órára kopik az emberek bizalma a készítményben. Ha ezt a kormány nem veszi észre, nem látja be, és nem tesz azért, hogy világos, átlátható viszonyokat teremtsen, akkor az már majdnem olyan, mintha vakcinát sem szerezne. Mert a világ legjobb vakcinája is állhat itt tonnaszám, ha azt nem merik beadatni az emberek.